Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tips en weetjes over asperges.

Wat je allemaal moet weten over onze geliefde asperge. 1.Het traditionele aspergeseizoen loopt vanaf eind april(afhankelijk van het weer) tot Sint-Jan (24 juni).

2.De kwaliteit die je koopt is afhankelijk van welk gerecht je gaat maken.Maar welke kwaliteitsklasse je ook koopt,van super AA1 tot C1,ze moeten vers zijn.

3.Versheid beoordeel je met het oog:de stengel moet glanzen.Door te voelen:druk in het snijvlak er moet een ietsje vocht vrijkomen.Door te luisteren:wrijf 2 asperges kruiselings over elkaar,ze moeten een strak,piepend geluid geven.

4.Asperges zijn geen bewaargroenten,indien nodig kan je ze maximaal twee dagen,gewikkeld in een schone vochtige doek,onderin de koelkast bewaren.

5.Schillen is een belangrijk onderdeel van de bereiding.Slecht geschilde asperges geven vezelige stukjes af die onprettig aanvoelen in de mond.

6.Zorg voor goed keukengerei.Een speciale aspergeschiller of een goed scherpe dunschiller.

7.Als asperges paars-groene kopjes hebben,betekend het niet dat ze slecht zijn,ze hebben hun kopjes al boven de grond uitgestoken.

8.Je hebt mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten.Mannetjes zijn vroeger rijp en hebben meer opbrengst.Eigenlijk zouden we dus moeten spreken van de "koning der groente",want we eten voornamelijk zijne koninklijke hoogheid.

9.Voor ieder die belang hecht aan etiquette,de in hun geheel gekookte"puur natuur" asperges mogen met de hand naar de mond worden gebracht.

10.Asperges zijn calorie-arm,rijk aan mineralen(kalium,calcium,fosfor,magnesium en zink)en bevatten veel vitaminen(B1,B2,B6 en C)Asperges zijn een weldaad voor de lust en de huid!

Home Recepten