Amerikaanse en Engelse maten & gewichten
Omdat ik hier zelf elke keer weer tegenaan loop, en omdat ik denk dat meer mensen hier nog wel eens wat aan zouden kunnen hebben: een lijstje Amerikaanse en Engelse maten & gewichten. De maten zijn allebei bij benadering! Houd daar rekening mee. Maar goed, koken is dan ook zelden een kwestie van nauwkeurig wegen, maar toch... Als jullie vinden dat iets niet klopt, aan deze of andere lijst, laat het me dan weten.
1 pinch (snufje) = 0,5 gram
1 dash (3 druppels) = 1,25 gram
1 teaspoon (tsp) (vloeibaar) = 5 gram
1 tablespoon (tbsp) (3 tsp) = 15 gram
1 ounce (oz) = 28 gram
1/2 pound = 225 gram
1 pound (lb) = 450 gram
2 pounds = 900 gram
1 quart (qt) = 9,5 dl
1 pint (1/2 quart) = 4,75 dl
1 pint (pt) = 2 cups
1 cup = 2 dl
1 cup (vast) = 225 gram, ca. 16 eetlepels
De Amerikaanse en de Engelse theelepels zijn meestal groter dan de theelepels in NL en Belgie. Afhankelijk van het soortelijk gewicht van de producten, kunnen de maten wisselen.Bij benadering! Maar je ziet wat een verschillen het geeft...
boter, margarine = 240 gram
broodkruim = 45 gram
bruine suiker = 200 gram
cacao = 110 gram
eieren = 240 gram (!?)
gedroogde abrikozen = 150 gram
gelatinepoeder = 145 gram
hele gepelde amandelen = 150 gram
geraspte kokosnoot = 65 gram
tarwebloem = 110 gram
macaroni = 110 gram
melk = 245 gram
olie = 220 gram
poedersuiker = 190 gram
rozijnen = 165 gram
rijst = 215 gram
suiker = 200 gram
water = 240 gram
zout = 225 gram
En voor de springvormen... 1 inch = 2,45 cm
En je weet het he? Je kan bij de betere kookwinkel ook setjes lepels kopen, dat ziet er prachtig uit (van die lepels aan een ring) maar het werkt ook goed. Alleen heb ik die lepels niet en moet ik de maten omzetten.
Zonder enige toestemming of wat dan ook is de lijst met maten overgenomen uit Het Delicatessen Kookboek, verschenen bij Uitgeverij Het Spectrum. Het commentaar is van mijzelf.