Amerikaanse en Engelse maten & gewichten

Omdat ik hier zelf elke keer weer tegenaan loop, en omdat ik denk dat meer mensen hier nog wel eens wat aan zouden kunnen hebben: een lijstje Amerikaanse en Engelse maten & gewichten. De maten zijn allebei bij benadering! Houd daar rekening mee. Maar goed, koken is dan ook zelden een kwestie van nauwkeurig wegen, maar toch… Als jullie vinden dat iets niet klopt, aan deze of andere lijst, laat het me dan weten.

1 pinch (snufje) = 0,5 gram
1 dash (3 druppels) = 1,25 gram
1 teaspoon (tsp) (vloeibaar) = 5 gram
1 tablespoon (tbsp) (3 tsp) = 15 gram
1 ounce (oz) = 28 gram
1/2 pound = 225 gram
1 pound (lb) = 450 gram
2 pounds = 900 gram
1 quart (qt) = 9,5 dl
1 pint (1/2 quart) = 4,75 dl
1 pint (pt) = 2 cups
1 cup = 2 dl
1 cup (vast) = 225 gram, ca. 16 eetlepels

De Amerikaanse en de Engelse theelepels zijn meestal groter dan de theelepels in NL en Belgie. Afhankelijk van het soortelijk gewicht van de producten, kunnen de maten wisselen.Bij benadering! Maar je ziet wat een verschillen het geeft…

boter, margarine = 240 gram
broodkruim = 45 gram
bruine suiker = 200 gram
cacao = 110 gram
eieren = 240 gram (!?)
gedroogde abrikozen = 150 gram
gelatinepoeder = 145 gram
hele gepelde amandelen = 150 gram
geraspte kokosnoot = 65 gram
tarwebloem = 110 gram
macaroni = 110 gram
melk = 245 gram
olie = 220 gram
poedersuiker = 190 gram
rozijnen = 165 gram
rijst = 215 gram
suiker = 200 gram
water = 240 gram
zout = 225 gram

En voor de springvormen… 1 inch = 2,45 cm

En je weet het he? Je kan bij de betere kookwinkel ook setjes lepels kopen, dat ziet er prachtig uit (van die lepels aan een ring) maar het werkt ook goed. Alleen heb ik die lepels niet en moet ik de maten omzetten.

Zonder enige toestemming of wat dan ook is de lijst met maten overgenomen uit Het Delicatessen Kookboek, verschenen bij Uitgeverij Het Spectrum. Het commentaar is van mijzelf.

49 Reacties

  1. neem ik mee zeer handig

    gr. anita

  2. hoi
    IK BEN ERG BLIJ MET DIT ARTIKEL, IK ZET HEM IN MIJN FAVORIETEN.
    gr johan

  3. Ik neem dit mee, heb veel Amerikaanse en Engelse kookboeken. Onderhand weet ik nu wel veel maten en gewichten maar vooral met de Amerikaanse cups worstel ik nog al eens.Mijn eerste Engelse recept was een ramp- ik las Ounce- vertaalde het als “ONS” (100 gram dus)… ja en toen moest 28 gram zijn…
    Groetjes,
    Louise

  4. Toch handig zo’n tabel!
    Bedankt Jacqueline

  5. Ik heb net uit Amerika een maatbeker meegenomen, da’s toch wel lekker makkelijk. Daarin staat aangegeven dat 1 cup geen 2 dl. maar 2,35 dl oftewel 235 ml. is.
    Groetjes,
    Renate

  6. heb em meteen favo gezet.
    Ik probeerde haast nooit engelse recepten omdat ik die maten niet begrijp.
    liefs Pauline

  7. maar ben vergeten je te bedanken!! Bij deze wil je alsnog bedanken voor deze hele handige informatie.

    Groetjes, Christine

  8. voor deze tip.
    Staat nu bij mijn favorieten en hoop hem veel te gebruiken.
    Groetjes,
    Karin

  9. Ik kijk veel naar Engelse kookprogramma’s dus die maten zijn mij meer dan welkom.
    Bedankt.
    Anna

  10. dank je voor deze lijsten!!
    Pamela

  11. arankaalbertine

    31 maart 2004 at 13:50

    Hartstikke leuk, en ook nog eens erg handig als ik eens een keer een recept tegenkom met deze maten en gewichten.

    groetjes,

    Aranka

  12. handig zeg
    Bedankt!

    Maria

  13. bumblebeelief

    9 december 2003 at 21:59

    dit is handig.
    heb je meegenomen naar mijn pagina
    groetjes van jeanne

  14. Super dank je wel hiervoor – zal ongetwijfeld veel geraadpleegd worden.
    Groetjes, Maruska

  15. maar mijn ervaring is dat het gebruik van cups (de aparte maten die je nauwkeurig af kan strijken; niet de “liter”maten) het beste werkt. Zo heb ik geen mislukingen meer! En geen gestuntel met omrekenen, wat ik nogal vaak moet doen.
    Als je veel bakt (vooral brood en gebak) echt de moeite waard om te kopen!

  16. http://www.dekooktips.com/cupcon-ab.htm
    Bovenstaand adres is zeeeeeeer uitgebreid!!
    Die kunnen jullie er nog heel goed bijgebruiken voor de maten
    Corrien

  17. [B]http://www.dekooktips.com/cupcon-ab.htm[/B]
    Bovenstaand adres is zeeeeeeer uitgebreid!!
    Die kunnen jullie er nog heel goed bijgebruiken voor de maten
    Corrien

  18. van maten & gewichten gevonden, maar deze is compleet. Thanx, was bezig maten om te rekenen van internationale gerechten die ik uit moet proberen voor een bedrijf.
    Groetjes,
    Matisse

  19. Ik dacht dat ik hetniet nodig zou hebben, maar….toch wel :-))

    Gaat mee naar mijn favo’s.

    Christel

  20. recepten_van_omalidy

    13 oktober 2002 at 10:38

    Was mijn lijstje kwijt, maar nu heb ik hem dus weer.
    Lidy

  21. via via kwam ik bij dit artikel terecht. Heel handig, omdat ik erg veel met engelstalige kookboeken werk. Ik neem dit artikel mee naar mijn pagina. Bedankt
    Diny

  22. Nou kan ik eindelijke de recepten maken uit mijn Amerikaanse kookboek.

  23. moniqueliedtke

    3 juli 2002 at 20:01

    Kan ik eindelijk alle recepten uit het “cakes, biscuits & slices” kookboek dat ik in Cornwall gekocht heb maken! Bedankt! Monique

  24. elisabethsc

    2 juli 2002 at 10:20


    Hallo
    Dat is handig die maten!
    Ik heb veel buitenlandse kookboeken en zit altijd te klungelen met die gewichten.
    Ik heb hem gelijk meegenomen.

    groetjes Marlies

  25. janssons_frestelse

    22 juni 2002 at 10:19

    Dit was net waar ik naar zocht. Onervaren als ik ben om met de Amerikaanse maten en gewichten te werken.

  26. Bedankt voor deze tips,altijd handig hoor.
    Ik neem ze mee.
    Groetjes Conny

  27. Komt altijd van pas zo’n tabel.
    Lidy

  28. Handig dit artikel. hoef ik niet meer telkens aan m`n vader te vragen hoeveel ik nou van iets moet gebruiken. Thanks

  29. unclesamskitchen

    16 september 2001 at 14:37

    Hoi Petra,
    Ik heb van de week een maatbeker (Arcoroc) aangeschaft met daarop de Amerikaanse maten (cup, pinch etc.) en een omrekentabel. Heel handig in de keuken!
    Groeten, Anna

  30. Helemaal top! Ik heb het lijstje nog niet echt bekeken, maar ga het zeker als ik er weer tegenaan loop eens vergelijken met mijn lijstje. Als ik verschillen tegenkom laat ik het je wel weten.
    Groetjes van Linda

  31. Thanks Petra.
    Anne

  32. tips_en_tricks

    9 augustus 2001 at 10:21

    Ik heb je artikel meegenomen naar tips_en_tricks.
    Groetjes Lia

  33. Heel erg handig.
    Groetjesill.

  34. …handig om te weten,

    bedankt,
    rioxiann/merlin_celt/plaatjes1
    oftewel irma

  35. kan ik goed gebruiken! groet marlies

  36. Via via kwam ik dit artikel tegen. Wat een toeval, ik verhuis over 3 weken naar Engeland! Dit komt dus echt heel erg goed van pas en zet ik meteen favoriet, ik zal het in de toekomst nog vaak nodig hebben. Ontzettend bedankt dus!

    Groetjes,
    Paulien

  37. Neem het artikel mee naar mijn favorieten. Bedankt!
    Groetjes,

  38. Heel erg bedankt voor dit artikel, ik heb hem meteen favoriet gezet: ik denk dat je hier veel mensen een plezier mee hebt gedaan!

    Groetjes van Dagmar

  39. hallo,

    heel erg leuk, dat deze informatie nu te vinden is, en ik het kan toepassen, heb zelf ook ontzettend veel moeite met die dingen!

    bedankt en tot ziens!
    gr.
    anita

  40. jennyvanderkemp

    9 mei 2001 at 16:07

    Ergens in mijn keuken staat het kookboek van de Haagsche huishoudschool met maten, maar uit ranzigheid gokte ik tot nu toe altijd maar wat. Nu hoeft dat niet meer. Zal ik je goede voorbeeld volgen en een lijst met temperaturen in graden Fahrenheid en Celcius maken? Of is dat bij iedereen bekend?

  41. Dit artikel is helemaal toppie! Ben er erg blij mee, hoewel vele Engelse kookboeken de hoeveelheden nu in 2 maten (dus ook voor ons begrijpbaar) aangeven, doen ze dat echter niet allemaal.

  42. bedankt
    dit is erg handig alles bij elkaar.

  43. Eindelijk verlost van de drempel om eens een Engels recept te maken!!! Ontzettend bedankt

  44. mauritsenole92

    6 mei 2001 at 19:44

    dank je wel, ik zet hem niet bij mijn favorieten (dit artikel niet dus), jij staat er helemaal dus ik weet je te vinden ;-))

    Carla

  45. Bedankt voor deze lijst, staat favoriet!
    Groetjes van An

  46. Ook ik ben heel erg blij met deze gegevens.
    Ga ze zeker gebruiken en heb je daarom favo gezet.!
    Doei Germa

  47. theovangruisen

    4 mei 2001 at 22:04

    Bedankt voor deze informatie. Ik ben er heel blij mee. Nu kan ik tenminste eens eindelijk mijn recepten uit Amerika uit proberen.

  48. Te gek, eindelijk alle maten bij elkaar.
    Bedankt. groetjes, Wil;ma

  49. Erg handig dit artikel ik zet het meteen bij mijn favorieten.

    groetjes Ellen

Geef een reactie