Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Methoden voor het mixen van cocktails

Er zijn verschillende methoden om cocktails te mixen.

De vier onderstaande methoden worden het meest gebruikt om cocktails te mixen. Schudden - Roeren - Mengen in het glas - Mixen. Barlepel, Blikopener

Cocktailshaker

Flesopener

Glazendoeken, ijsemmer

Ijslepel, IJszeef (strainer)

Kelnermes, Keukenmachine

Lepel met roerstaafje

Maatglazen (jiggers)

Mengglas - Mes, snijplank

Onderzetters en servetten

Roerstaafjes, rietjes

SchenktuitenU roert een cocktail door de ingredienten met ijs in een mengglas te roeren en dan in een gekoeld cocktailglas te zeven. Maak korte, ronde bewegingen voor het roeren (het glazen deel van de Amerikaanse shaker is hier geschikt voor). Sterke drank, likeur, vermout, dranken die gemakkelijk te mengen zijn, worden op deze manier geroerd.U mengt de ingredienten voor de cocktail direct in het glas waarin de cocktail wordt gereserveerd, het ene ingredient drijvend op het andere. Highballs, longdrinks en gemixte koolzuurhoudende cocktails worden met deze techniek gemaakt. Zet indien mogelijk een roerstaafje in het drankje, waarmee de ingredienten, na de presentatie aan de klant, kunnen worden gemengd. Rietjes zijn een uitstekend alternatief als er geen roerstaafjes zijn.U maakt een cocktail door hem met de hand in een cocktailshaker te schudden. Eerst vul je het glazen deel van de shaker voor driekwart met ijs, dan giet u de ingredienten op het ijs. Goedkope ingredienten worden vaak voor luxe ingredienten geschonken. Schenk de inhoud van het glas in het metalen deel van de shaker en schud 10 - 15 seconden flink. Verwijder het glazen deel en filter de inhoud door een zeefje in het cocktailglas. Het schudden in een shaker is handig voor ingredienten die niet gemakkelijk te mengen zijn met alcoholische dranken, zoals sappen, eiwitten, room en suikersiropen.

De meeste shakers bestaan uit twee of drie delen. In een drukke bar is het deksel vaak onvindbaar, dan is een biervilte of een handpalm efficient. Amerikaanse shakers zijn de beste.

Om de cocktail voor het serveren te proeven schenk je een klein beetje in de dop van de shaker en gebruik je een rietje om de smaak te controleren.Je mixt een cocktail door de ingredienten in een keukenmachine te mengen. Ik raad je aan om het fruit (vers of uit blik) eerst toe te voegen. Met kleine stukjes fruit krijgt de cocktail een gladdere textuur dan wanneer je hele vruchten toevoegt. Schenk vervolgens de alcohol erop. Het ijs moet je altijd als laatste toevoegen. Deze volgorde zorgt ervoor dat het fruit goed met de alcoholische ingredienten wordt gemengd, zodat het ijs zich weer gelijkmatig met het fruit en de dranken mengt en de cocktail koelt. Je kunt de keukenmachine het best minstens 20 seconden laten draaien. Hierdoor voorkom je dat stukjes ijs en fruit later uit het mengsel moeten worden gezeefd. Als de keukenmachine lawaai begint te maken, kan er ijs klem zitten tussen de bladen, waardoor deze niet meer kunnen draaien. Controleer voordat je begint of de mixer schoon is. Angostura heeft een basis van ammoniak, dat geschikt is voor het schoonmaken. Mix dan vier tot vijf keer met heet water en spoel de mixer daarna goed schoon!

Home Recepten