Kookboekverslag: De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin

De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin
Alys Flowler
€22,50 Karakter Uitgevers

"De eetbare tuin" is niet een standaard kookboek. Gelukkig maar, voor een echte Smulwebber is een kookboek meer dan alleen maar een naslagwerk om recepten uit te halen.

In de eetbare tuin toont de vindingrijke Alys Fowler, presentatrice van BBC`s Gardeners World en The Edilble Garden, aan dat er een manier is om van het goede leven en de natuur te genieten – zelfs als je in de stad woontÂ…Naast tips, adviezen en wijze raad voor het verbouwen van je eigen groente en fruit, geeft Fowler haar succesrecepten voor het verwerken van alle verse ingrediënten uit eigen tuin. "De eetbare tuin" van deze engelse, roodharige schoonheid leest vlot en is op aanstekelijke wijze geschreven.
Dit boek, opgedragen aan Juliet Glaves, bestaat uit 3 delen:

1) Basiskennis – het nieuwe denken, gezonde planten, van start met je tuin
2) Wat te kweken – Alles wat je moet weten over het telen van groenten (en bloemen), eetbare gewassen, bloemen, zaden bewaren.
3) Eten uit eigen tuin – inmaken en conserveren, gerechten uit eigen keuken, dranken.

Vorm, functie en frivoliteit
Mevrouw Fowler begint met een inleiding waarin ze stelt dat de lezer gerust zijn gedachten over het aanleggen en onderhoud van zijn tuintje flink moet bijstellen. We zaaien niet in rechte lijnen en niet traditioneel dezelfde soort gewas bij elkaar. Een mix van vorm, functie en frivoliteit. Er staan kruiden voor gebruik in de keuken, snijbloemen voor op tafel, planten die nuttige insecten aantrekken, groenten voor het diner en soms zijn er hoekjes waar de natuur vrij spel heeft.

De nieuwe manier van denken roept op bewust te worden van je omgeving. Kijk naar je tuin met andere ogen. Waarom moet een plant die niet eetbaar of anderszins functioneel is in je tuin laten staan? Waarom vervang je de boompjes en struiken waarvan je maar een korte tijd kunt genieten niet door fruitbomen, aalbessen en bosbessen? Ga slim met de beschikbare ruimte in je tuin om. In elke tuin heersen verschillende microklimaten; de temperatuur, windsterkte en vochtigheid kunnen variëren. Waar komt er geen vorst, en waar juist wel?

Nuttige tips
Veel nuttige tips komen voorbij: wat te doen bij ongedierte, ziekten, planten die niet aanslaan, welke voeding past het best bij welke plant. Welke planten versterken elkaar, volgens het principe van polycultuur?
Gerechten uit eigen keuken. "voor mij is het verbouwen en bereiden van voedsel een van de beste manieren om mijn liefde te tonen aan de mensen die bij me komen eten." ( blz. 218).

Fowler geeft haar beste recepten voor het verwerken van alle verse ingrediënten uit eigen tuin. Voor de dagelijkse maaltijd, maar óók voor het inmaken en conserveren van fruit en groentes in jams en chutneys en het drogen van kruiden voor gebruik in gerechten en om thee van te trekken.

Indeling recepten naar de seizoenen: voorjaarzomer, herfst, winter.
Stuk voor stuk originele basale recepten. Pure ingrediënten, verrassende combinaties zoals ijs met zwarte bessen- kastanjesaus. Het aantal recepten valt wat tegen, het hadden er best meer mogen zijn. Misschien komt er een vervolg op "De eetbare tuin"Â…
Aansprekend zijn de ideeën over theekruiden plukken, bewaren en drogen. Tips om theesoorten te combineren, bijvoorbeeld: venkel en rozemarijn, tip: drink hem als opkikker. Vruchtenlikeuren en cocktails, daarmee worden de recepten afgesloten. Bramenwhisky, kriekpruimenwodka, kruidige appelwodka, chiliwodka, gebrek aan originaliteit kan mevrouw Fowler niet worden verweten.

Recepten
Aan de slag. Het is volop zomer, de tuin bloeit uitbundig. We gaan lavendelkoekjes bakken.
Het recept geef ik erbij, omdat ze zo eenvoudig zijn te maken en verrukkelijk smaken!
150 gr. Boter
90 gr. Basterdsuiker
225 gr. Bloem
1 eierdooier
1 el verse lavendelblaadjes, fijngehakt.
1 tl lavendelbloemen, van de steel gerist.
Boter en suiker licht en romig kloppen, overige ingrediënten toevoegen en kneden tot een gladde bal ontstaat. Maak er een rol van 8 – 10 cm doorsnede van, snijdt daar 10 – 12 koekjes uit en leg deze op een bakplaat. Druk wat lavendelbloemen boven op elk koekje. 15-18 min. Bakken op 160 graden.
Samen met dochter Juliëtte (5) het deeg gemaakt, lekker gekneed. Bloemetjes erdoor, wat spannend zeg, en wat ziet het er leuk uit! Ze ruiken niet alleen verrukkelijk, maar zo smaken ze ook. De smaak van de zomer, van de zon, van opgewektheid!

Borsjtsj
Borsjtsj is een soep die lekkerder wordt als je hem een tijd laat staan. Kook een grote pan vol en eet er de volgende dag weer van, adviseert Alys Fowler.
Omdat ik deze soep op mijn vakantie adres in het buitenland maakte, kon ik niet aan alle ingrediënten komen. De beschrijving is duidelijk, je krijgt gelijk zin om te beginnen. En ook met minder ingrediënten is het een geslaagd gerecht geworden.
Rode bieten, wortels, prei, uien, aardappelen, en azijn zijn de hoofdingrediënten van deze voedzame soep. Op smaak brengen met chilipeper, laurierblaadjes, peterselie en zout. Eventueel bouillon toevoegen.
Groenten wassen, snijden, smoren, en als alle ingrediënten toegevoegd zijn de borsjjtsj een uur laten koken.
En wat gebeurt er dan? Opgediend (zie foto) met een schep crème fraîche. Onze kinderen hadden de hele dag gevaren, dus hadden stevige trek. Hoe zou dit smaken, willen ze na deze pan soep nog de wel rest van de vakantie met me doorbrengen..? De één na de ander begon blij te kijken, wat smaakte dit goed. Heerlijk mama! Beetje zuur, bijzonder smaakvol door de combinatie van de groenten en dan met name de rode bieten, en een fantastische, verrassende textuur.

Tot slot
Een heerlijk boek voor de tuinliefhebber, beginnend of gevorderd. De eetbare tuin laat iedereen zien dat je met een beetje fantasie en het loslaten van strikte en vaak ouderwetse regels een tuin kunt creëren die niet alleen fantastisch is om naar te kijken, maar ook heerlijk om uit te eten ! Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je lichaam! Gooi de conventionele ideeën over tuinieren overboord, creëer je eigen groene paradijs en geniet er met volle teugen van.
Een schat in de boekenkast, mooi vormgegeven, vol met prachtige foto`s. De speelse illustraties, zijn verzorgd door haar echtgenoot.

Door: Anneke en dochter Juliette.1 Reactie

  1. Hallo naamgenoot, net je leuke recensie gelezen en ben echt nieuwsgierig geworden naar het boek, mede omdat ik dit jaar voor het eerst een minmoestuintje heb. Heb ook een tijdje geleden wat recensies op Smulweb gezet, als je zin hebt moet je maar eens kijken. Ik recenseerde eerst voor Receptenweb maar die is overgenomen door Smulweb, dus veel meer kookfanaten die het zullen lezen en hopelijk ook waarderen.
    hartelijke groet,
    Anneke Gerritse

Geef een reactie