Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Plenty

Plenty

Yotam Ottolenghi

€29,95 Fontaine Uitgevers

Door: Smulweb Kookboek recensent Anneke Hage Hoe eet je vaker vegetarisch?

Waarom vegetarisch eten? Er zijn argumenten voldoende aan te voeren om wat vaker het biefstukje of karbonaadje over te slaan: Voor onze gezondheid, voor het milieu, betere verdeling van het voedsel omdat er voor vlees veel meer grondstof nodig is dan voor natuurlijk levensmiddelen. We hebben dit al vaak in ons gezin besproken en alle gezinsleden zijn het er mee eens:

We moeten vaker vegetarisch eten. Maar hoe?

Wat een feest om het inspirerende kookboek van Yotam Ottolenghi in handen te krijgen! Hij verzamelde in dit boek originele 120 gerechten die stuk voor stuk bewijzen 'dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen'.

Wie is Yotam Ottolenghi en wat is zijn drijfveer?

Grote invloed op de culinaire ontwikkeling heeft vooral zijn Israëlische en Palestijnse achtergrond. Lokale producten, van het seizoen die "er echt uitzien, echt smaken en door echte mensen worden geteeld. Mijn ouders profiteerden van het grote aanbod om er dagelijks echte maaltijden mee te bereiden. Deze veelheid van ingrediënten in combinatie met methoden om er wonderen mee te verrichten, leverden me het volmaakte gereedschap om gerechten klaar te maken en deze tot recepten om te zetten. Mijn grootmoeders in azijn gemarineerde courgettes, of de rijpe vijgen met schapenkaas die we thuis voor maaltijd aten, zijn even voedzaam en even simpel als welk stukje vlees ook dat ik vroeger kreeg".

Dit klinkt hoogdravend maar wie zijn kookboek Plenty heeft doorgelezen en de recepten heeft uitgeprobeerd begrijpt precies wat hij hiermee bedoelt! Je bladert met verbazing door het boek, wat een combinaties, wat een ingrediënten, wat een mooie beschrijving van de gerechten!

Indeling boek

Deze originele kok begint ieder recept met een inleiding. Links van de bladzijde de benodigde ingrediënten, rechts stap voor stap de beschrijving. Op de rechterbladzijde een foto van het gerecht, van de hand van fotograaf Jonthan Lovekin. Omdat hetgeen de natuur ons biedt meestal de mooiste kleurschakeringen heeft, zijn het schitterende foto`s geworden! De indeling is op basis van ingrediënten.

Ottolenghi vertelt in zijn voorwoord dat het uitgangspunt "een enkel ingrediënt is, mijn lievelingsingrediënt, waaromheen ik iets nieuws probeer te creëren". Als je dit weet, begrijp je de indeling van zijn boek, bijvoorbeeld:

 • Wortelgroenten

 • Bijzondere uien

 • Paddenstoelen

 • Courgettes en andere pompoenen

 • Paprika`s en chilipepers

 • Koolfamilie

 • De fantastische aubergine

 • Tomaten

  Enz.

  We willen beginnen en wel gelijk!!!

  De preikoekjes zijn als eerste aan de beurt. Tip van de auteur: "laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. De meeste heeft u waarschijnlijk in huis. In plaats van de saus kunt u ook volstaan met een kneepje citroen of limoen."

  Heerlijk smaken ze, die hartige koekjes van prei/ui in deeg, gebakken in de koekenpan. Yotam laat de prei eerst 15 minuten garen in de pan waardoor de prei slap en slijmerig is, en daarna wordt het geheel afgebakken. Veel te lang, mijns inziens, als prei een paar minuten verhit, wordt krijg je een knapperige beet. De saus, waarin 2 knoflookteentjes mogen, is fris van smaak maar pittig.

  Sublieme combinatie

  Salade van linzen met rode ui, gorgonzola en gedroogde tomaten, wat een sublieme combinatie! Dit wordt bedoeld met een smaaksensatie, fantastisch! En laat het een dag staan, de smaak trekt door, de salade wordt er alleen maar beter van! Zout, zoet, zuur en bitter, onze smaakpapillen worden aan alle kanten geprikkeld.

  Tartin

  Verrassende tartin, dat belooft een volwaardige vegetarische maaltijd te worden. Wat spannend: gekarameliseerde krieltjes mooi gerangschikt in een ovenschaal, daarop een laagje cherrytomaatjes, uiringen, plakjes geitenkaas en daaroverheen plakjes bladerdeeg. Hier kan geen sterrenrestaurant tegenop, het hele gezin is het met me eens! Wat een geweldige combinatie, dit is echt toveren met smaak. Dit culinaire hoogstandje kun je dus zelf bereiden, met dit kookboek. Dit overstijgt alles! Koken wordt kunst!

  Kleine aantekening: de aardappels moeten 20-25 minuten worden gekookt, en vervolgens 30 minuten in de oven, terwijl aardappels in 10 minuten gaar zijn.

  Samenvatting

  Alles bij elkaar genomen zijn we heel enthousiast over dit kookboek met zijn plenty gerechten. Niet aan te raden voor de beginnende kok. Maar met iets ervaring en wat geduld zit er voor een ieder wel iets bij. Er worden nogal wat onbekende ingrediënten gebruikt: Okra, fregola, quinoa, za` atar bijvoorbeeld. Maar hierin kun je ook de uitdaging zien! Ottolenhgi gebruikt vaak suiker om op smaak te maken. Dit bevreemdt, kan gerust worden weg gelaten. En blijf kritisch bij de kook – en baktijden. Te gaar gaat ten koste van de smaak.

  Het gehele boek overziend kan ik me van harte aansluiten bij Nigella Lawson: "De gerechten van Ottolenghi zijn van een onweerstaanbare schoonheid en zijn boeken hebben dezelfde uitstraling, levendige smaken, heldere kleuren en fantastische, eenvoudige ideeën voor gerechten die een combinatie zijn van Midden Oosterse en Italiaanse smaken."

  Anneke Hage
 • Home Recepten