Amerlander recepten

Een heerlijk zilt Amelander menu, bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en iets toe.

Kokkelsoep,
een voorgerecht voor 4 personen

1 kg kokkels (in de schelp gewogen), eventueel vervangen door 1 kg mosselen
1 grote bos selderij
1 grote bos peterselie
kopje volkorenmeel, 2 kopjes melk, klontje boter
theelepeltje cayennepeper, zout

Werp de kokkels, die eerst een dag in een emmer zeewater
gehouden zijn om ze te verwateren,
in een grote pan met kokend water.

Als de schelpen opengaan een minuut door laten koken,
af laten koelen, uit de schelp halen en elke kokkel doormidden snijden.
Maak met de boter, het meel en de melk een witte saus.
Voeg daar geleidelijk ca 1,5 liter water aan toe, de fijngehakte peterselie en selderij, de gehalveerde kokkels, en breng dit alles
aan de kook. Voeg cayennepeper toe, en zout naar smaak.
Even door laten koken om de smaak te laten doortrekken.

Amelander meerval


Ingrediënten per persoon:
75 gram gerookte Amelander meerval
1 stuk komkommer in schijfjes
1 stengel bleekselderij in stukjes
50 gram lamsoren
50 gram blauwe bessen (ca. 20)
dressing
bladerdeeg

Amelander meerval op een salade van komkommer- en bleekselderijreepjes, lamsoren en blauwe bessen. Met een zeekruidenmosterddressing in een nestje van bladerdeeg.

Bladerdeeg uitrollen tot ongeveer 20 x 20 cm. Op een uitsteekrondje (doorsnee ca. 7 cm) draperen. Met eigeel insmeren, even laten rusten omdat anders het korstdeeg te veel krimpt. In het midden van de oven bakken met een hulpvulling van bruine bonen. Op bakpapier, zodat de bonen niet in het deeg vast gaan zitten.

Dressing in een potje
1 eidooier (gepasteuriseerd)
100 cl olijfolie
Waddenzout
Cranberry azijn Waddendelicatessen
1 eetlepel zeekruidenmosterd
eventueel bronwater

De eidooier met het waddenzout roeren met de handmixer. De olijfolie (op kamertemperatuur) langzaam toevoegen terwijl u aan het roeren bent. Als het aan de stevige kant is, de cranberryazijn toevoegen. Nu de zeekruidenmosterd er bij en eventueel verdunnen met bronwater.

Het bakje vullen met de salade van komkommer- en bleekselderijreepjes, lamsoren, meerval en blauwe bessen plus de dressing.

Ballumer koffie:
Neem een Irish coffee glas en schenk hierin ca 35 ml Nobeltje. (een vol borrelglaasje)

Indien u in het bezit bent van een stoomapparaat t.b.v. het maken van cappuccino etc. dan is het lekker om eerst even het Nobeltje op te warmen door deze op te stomen. Het is echter niet noodzakelijk!
Vul de rest van het glas met koffie naar eigen keuze.
Voeg tot slot nog een flinke toef slagroom toe en u kunt beginnen met genieten!

4 Reacties

  1. Past heel goed op mijn pagina deze artikel

  2. Hoi Annie, als ik de kokkels kan vinden in de winkel, dan zal ik het recept proberen dan hoor je het wel van me.
    Emmy

  3. bezemsteeltje

    9 november 2006 at 13:03

    Ik heb laatst een reportage gezien over kokkels in Nederland.
    Worden uitgevoerd naar Spanje waar je je inderdaad blauw betaald!
    In Nederland worden ze nauwelijk gegeten….wil ik dus best wel eens proberen !
    Groetjes,Lut.

  4. Annie wist jij dat kokkels eigenlijk schaars is over de hele wereld. In de verre oosten word voor kokkels de prijs van goud betaald. Terwijl het hier bij ons in overvloed voorkomt.

    En raar maar waar wij als Nederlanders vind over het algemeen kokkels niet een van onze lievelings schelpdieren om te eten.

    Deon

Geef een reactie