Ierland door de maag

Om onze reis naar Ierland goed voor te bereiden, verzamel ik alvast recepten die we voor de reis uitproberen. Zo komen we in de stemming. Sommige recepten heb ik naar onze smaak aangepast.
Wij gebruiken altijd olijfolie, die kun je vervangen door boter.

Ierse omelet

Ingrediënten
6 eieren, gesplitst
2 aardappels, geschild en in blokken gesneden
1 tl citroensap
2 el fijngehakte bieslook
zout en peper
olijfolie

Bereiding
Kook de aardappels gaar in water met zout, giet ze af en stamp ze fijn.

Kluts de eierdooiers in een kom en roer ze door de puree. Meng er ook het citroensap, de bieslook en zout en peper door.
Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze stijf. Meng ze door het mengsel.
Zet de grill aan.
Verhit olie in een grote koekenpan en spreid het mengsel uit over de pan. Bak de omelet op niet te hoog vuur tot de onderkant stevig en goudbruin is. Zet de pan nog even onder de gril zodat ook de bovenkant goudbruin wordt.

Ierse Stoofpot in de tajine (De tajine kun je vervangen door een ovenschotel met deksel)

Ingrediënten
• 300 gram lamsvlees zonder been
• scheut olijfolie
• 25 ml bouillon
• 300 gram aardappelen
• 1 winterwortel
• 1 ui
• 2 preien
• 300 gram groene kool
• peper, zout

Bereiding
Snijd het vlees in niet te kleine stukken en bestrooi ze met peper en zout. Bak het vlees in de tajine met olie aan alle kanten bruin. Giet de (warme) bouillon erbij en laat het vlees 45 min. zachtjes stoven. Schil in die tijd de aardappelen en snijd ze in plakken. Maak de groenten schoon en snijd deze klein. Haal het vlees uit de tajine en leg de aardappelplakjes erin. Leg daarop de wortel, ui,
prei en daarop weer het vlees. Leg op het vlees de gesnipperde groene kool. Leg de deksel op de tajine en laat alles nog eens 30 min. stoven.
Iers smoorvlees

Ingrediënten
• 1 pond rundvlees;
• 2 el. olie;
• 3 plakjes spek, in stukjes gesneden;
• 1 grote (winter)wortel in schijfjes;
• 4 kleine uien, gehalveerd;
• 185 gr. KLEINE champignons(als je geen kleine champignons kunt krijgen deze vervangen door schijfjes • bospaddenstoelen);
• 1 tl. gedroogde tijm
• 2 el. bloem
• 2 dl. droge witte wijn;
• 3 dl. runderbouillon.

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Overtollig vet en pezen verwijderen van het vlees en dit in blokjes van 2 cm. snijden. Olie verhitten in een pan met dikke bodem. Vlees in porties op matig vuur snel braden tot het bruin is. Op keukenpapier laten uitlekken. Spek in de pan doen. Op matig vuur bruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Vlees en spek samen met wortels, uien, champignons en tijm in een ovenschaal een leggen. Bloem, wijn en bouillon mengen en gladroeren. Over het vlees en de groenten gieten. Afdekken (met deksel of alu folie) en 1 1/2 uur stoven in de oven tot het vlees mals is.

Er staan op Smul 485 Ierse recepten daarvan probeer ik er ook een paar:

Ierse-vispastei
Rundvlees gestoofd in guiness
Gerookte zalm quiche

Sylvia`s Ierse keuken mag ook niet ontbreken. De visrecepten zijn om te watertanden.
De Ierse keuken

Na dit voorproefje is het goed reizen.

Nu na het reizen voor Micky het toetje met whiskey cream .
Peren in Baileys Irish Cream Liqueur

Ingrediënten:
suiker
4 peren
whiskey cream
sechuanpeper

Bereidingswijze:

1. Doe 3 eetlepels suiker, 3 eetlepels whiskey cream, 20 ml water en 1 koffielepel peper in een kleine pan.
2. Leg daar de peren in en laat ze op een zacht vuur stoven.
3. De peren zijn gaar als ze zacht zijn.
4. Serveer ze warm met ijs en eventueel slagroom.

4 Reacties

  1. Wat leuk !!Wanneer ga je ?Alvast een fijne vakantie !!
    Lekkere recepten, ik ga ze uitproberen.
    Groetjes Willeke

  2. Jou Ierse Stoofpot in de tajine lijk veel op irish stew. Zoals stamppotten van de nederlanders zijn, is irish stew voor de Ier. Ik neem deze artikel mee en zal er zeker recepten van maken. Bedankt! Deon

  3. Leuk al die Ierse recepten, ik ga ze eens allemaal bekijken, mooi land he? In ieder geval succes ermee en alvast een fijne vakantie gr. Susan

  4. Een heerlijk en mooi land.Prachtige muziek en vergeet de Ierse whiskey niet. Micky

Geef een reactie