Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het belang van voldoende drinken

Waarom het nodig is om voldoende vocht te gebruiken tijdens het lijnen. Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Daarmee is het dus de belangrijkste bouwstof. Dagelijks verliezen we ongemerkt nogal wat vocht, namelijk door de urine en de ontlasting, via de huis (zweten) en met de ademhaling. Normaal verliezen we plm. 1 1/5 liter vocht per dag, maar als het erg warm is of als we ons inspannen is dat verlies hoger. Het dagelijks vochtverlies moet dan door drinken gecompenseerd worden.

Tijdens het lijnen is het nodig nog iets meer te drinken. Bij de afbraak van vetten komen afvalstoffen vrij die in het bloed terecht komen. Deze stoffen moeten het lichaam verlaten en dat wordt bevorderd door extra te drinke. Drinkt iemand te weinig dan kan dit leiden tot klachten als hoofdpijn, moeheid en lusteloosheid.Een prettige bijkomstigheid is dat veel drinken het hongergevoel vermindert. En een glas water voor het eten zorgt ervoor dat er minder gegeten wordt, want waar water zit kan geen eten zitten!

Ook voor het soepel verlopen van de stoelgang is voldoende vocht noodzakelijk. Zeker in combinatie met voedingsvezels.Maar wat is nu de beste keus t.a.v. drinken? Vanzelfsprekend gaat de voorkeur uit naar dranken die geen calorieen leveren.

Goede keuzes zijn bijvoorbeeld:

- koffie of thee zonder suiker en melk of met zoetstof.

- vruchtenthee

- leidingwater

- mineraalwater met of zonder koolzuur

- drinkbouillon

- light limonade

Home Recepten