Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Sicilie culinair???.

Terug in Taormina, waar de meeste van onze Siciliaanse vrienden wonen, om bij te tanken voor een Hollandse winter.

De culinaire momenten waren daarbij zeker niet van ondergeschikt belang. Een samenvatting van onze belevenissen op culinair gebied. Een korte culinaire terugblik op ons weekje Sicilie.

Heimwee, maar ook een overladen zomer- en herfstprogramma, maakten dat we het binnen een minuut eens waren, we gaan nog even naar Sicilie. Rekening houdend met verplichtingen konden we op 2 november vertrekken en dat lukte. Vrienden reageerden enthousiast en beloofden ons af te halen van het vliegveld. Dus in de loop van de zondagmiddag kwamen we aan in een droog Taormina waar de straten nog nat waren van de overvloedige regen van de laatste weken, de Sicilianen waren daar overigens dolblij mee, en de temperatuur vergeleken met Nederland zeer aangenaam was. Op een vriendin na, die helaas ziek werd hebben we iedereen ontmoet van onze vrienden en mede daardoor was het een erg plezierige en ontspannen week.

Kort zal ik hier onze ?culinaire? belevenissen van die week uiteenzetten.

Diner 1e avond bij Trocadero, Via Pirandello 1, Taormina tel. 0942 24330

Beiden namen we een antipasto Rustico en Spaghetti a la Vongole en een Insalata Mista.

Daarbij een halfje witte wijn en een Aqua Naturale

De antipasto was oke, maar niet spectaculair, de spaghetti was dat beslist wel, verrukkelijk met ruim Venusschelpen (vongole), heb me lekker laten gaan en de bouillon met lepel en brood tot de laatste druppel verorberd! Tot slot nog Caffe Americano en 2 Martell cognac.

De rekening ? 51,00.

Diner 3 november Bij Cosi e se vi Piace, Via San Pancrazio 46, Taormina tel. 0942 24743

Goede herinneringen bewaarden we aan het restaurant van Franco, de kok en eigenaar.

We bestelden 1 x Spaghetti a la Vongole en 1 x Spaghetti a la Gozza, Pesce del Giorno, oftewel vis van de dag en Insalata Pomodoro.

De spaghetti?s waren goed maar die van de vorige avond waren beter. Da vis van de dag bestond uit een moot gegrilde zwaardvis, inktvis en sardines, prima allemaal de zwaardvis perfect gewoon, heerlijk mals en dat tref je wel eens anders. Jan nam als nagerecht nog de Dolce de la Casa, een semifreddo van amandelen en ondergetekende nam een kaasbordje, beide prima. Met wijn en water bedroeg de rekening ? 40,00.

Lunch 4 november, we waren naar Naxos gewandeld via een eeuwenoud visserspad, dat hier en daar zo steil was, dat ik amper nog voor- of achteruit durfde. We zijn er gekomen, wat heet mijn benen gehoorzaamden me amper nog!

In november zijn veel restaurants gesloten, zo hadden we in

Taormina ook al gemerkt, dus de keus was beperkt. Uiteindelijk kwamen we bij Ristorante Garden terecht op het terras want het weer was inmiddels fantastisch.

We kozen voor een gezamenlijk voorgerecht: een Saute di Pesce, als hoofdgerecht voor een Fritura di Pesce en daarbij een Insalata di Stagioni. Daarbij een halfje wijn en water en koffie na. De Zeevruchten vooraf waren verrukkelijk, mosselen, venusschelpen en een soort, die in mijn viskookboek staat beschreven als ?wijde mantelschelp?.

De gefrituurde vis was ook prima, scampi, inktvis en poon en alles nog heerlijk mals, gewoon goed.

Koffie als afsluiting en we kunnen Naxos verder verkennen en weer aan de terugweg beginnen! De rekening ? 39,50.

?s Avonds waren we bij L?Arco dei Cappuccini, waarover elders een uitvoeriger recensie.

Lunch 5 november bij Trocadero, omdat er in Mazzarro, waar we naartoe gewandeld waren, geen restaurants meer open waren.

Eenvoudig deze keer, Bruschetta, en spaghetti a la Vongole met een halfje wijn.

Heerlijk en de rekening bedroeg ? 23,00.

Het diner ?s avonds, daarvoor hadden we gekozen voor Tiramisu, een ?oude bekende?.

Twee verschillende antipasti, 1 x meloen met Parmaham en 1 x Saute di pesce, als hoofdgerecht een Pizza Salami en een Biftecca con funghi. Uitstekend weer, zoals we gewend waren. De bediening was helaas van een gehalte zoals we niet eerder op Sicilie hebben beleefd, op het onbeschofte af, erg jammer want dat waren we hier niet gewend. Met een ijsdessert en wijn en water rekenden we hier ? 58,50 af.

Vooraf was ik voornemens hier een recensie aan te wijden, maar ik denk dat dit even genoeg is. De kwaliteit van de gerechten was goed, maar de bediening was een storende factor.

We hebben een auto gehuurd en hoewel we graag naar Ragusa wilden gaan, kon dat even niet, dus plan B uit de kast. Richting Savoca, alwaar de film The Godfather is opgenomen maar ook naar het Kapucijner klooster met haar mummies, rijke notabelen uit voornamelijk de 18e eeuw, die daar nog steeds ?hangen?, wat zal ik er van zeggen????? Ook bezochten we, Ali een dorp met een Arabisch sfeertje en Itala en Itala Marina, waar we de lunch hebben gebruikt.

Ristorante-pizzeria ?Su Nuraghe? di Boneddu Magdalena, Via Roma 137, Itala Marina,

Tel : 090953289.

We hielden het weer eenvoudig, 2 x antipasti de la Casa, en spaghetti Vongole, een halfje wijn en water. Niets op aan te merken, goed en degelijk. De wijn was weer wel verrassend lekker en omdat Jan moest rijden??.

Hier hebben we ? 27,00 afgerekend.

Die avond, 6 november, gingen we weer naar Granduca. Een ezel stoot zich in het gemeen??., wij dus wel en eigenlijk tegen beter weten in, maar laat ons ook soms een beetje dom zijn.

Ristorante Pizzeria Granduca, Corso Umberto 172, Taormina.

Granduca is werkelijk fantastisch gelegen op een van de hoogste punten van Taormina met een schitterend uitzicht over de baai en in de zomer een gigantisch groot terras met nog mooier uitzicht.

Het restaurant wordt geleid door een tweetal homo?s, werkelijk mooie mannen, zeer extreem gekleed maar met een flair, prachtig. Ook het bedienend personeel wordt volgens ons op geaardheid geselecteerd, hetgeen soms best wel komische situaties opleverde. De aankleding is werkelijk perfect, maar wie verwacht dat in deze situatie anders? Fraaie ambiance gewoon, dat zie je zelden in Italie. Schitterend gedekte ronde tafels, met op elke tafel een fraai bloemstuk met daarin een waxinelichtje. Vergeleken met de andere restaurants in Taormina is hier de prijs/kwaliteit verhouding wel enigszins zoek. We besloten het rustig aan te doen. Voor mij een Grigliata di Pesce en voor Jan een entrecote. Daarbij wijn en water en twee Grappa?s na. De Entrecote was oke, de vis nog maar net, maar beslist niet meer, de rekening ? 70,00 en dat was het echt niet waard, althans niet naar Siciliaanse begrippen..

Als we wakker worden, 7 november, horen we de regen kletteren op het dak, leuk voor de Sicilianen minder voor ons. De paraplu was ingepakt dus we gaan gewoon op pad, althans dat proberen we te doen, maar dit is te erg de Corso Umberto veranderd in een riviertje en de zijstraten zijn soms redelijk woeste ?watertjes?. Schuilen op een overdekt terras en dan maar vroeg lunchen.

Ristorante ?La Buca?, Corso Umberto 140, Taormina, tel : 0942 24314

We deelden een Antipasto de la Casa en manen beiden een pasta pennes met Sardines, de Siciliaanse specialiteit volgens de ober. De antipasto stelde zwaar teleur, zo slecht en miniem hadden we deze niet eerder, was de prijs ? 8,00 niet waard. Gegrilde groenten, aubergine, courgette en ui met plakje ham en salami.

De pasta was redelijk, maar we gaan er niet voor terug, eigenlijk helemaal niet naar dit restaurant, we waren enigszins teleurgesteld op deze regenachtige dag, dus dit kon er wel bij.

?s Avonds dus maar weer naar een vertrouwd adres, Cosi e se vi Piace.

Voor Jan weer een meloen met ham en voor mij een Antipasto de la Casa.

Beiden buitengewoon goed, de meloen en ham waren voortreffelijk, maar ook de antipasto, heerlijk kaas, heerlijke worst, gemarineerde ui, caponata en meer heerlijks, uitstekend dus.

Daarna voor Jan een Coteletta Campagnola en voor mij een pizza Frutti di Mare. Daarbij een Insalata Mista en Jan kreeg ongevraagd frites erbij. Allemaal goed, met wijn, water en koffie met cognac, bedroeg de rekening ? 40,00.

Onze voorlaatste dag moesten er toch een aantal inkopen worden gedaan, dus hebben we de ochtend daarvoor gebruikt. Onderweg kwamen we een soort van wijnlokaal tegen, waar ook een beperkte kaart werd gevoerd. Bijna tegelijkertijd zeiden we: ?zullen we hier vanmiddag gaan lunchen??, ja dus.

Al Grappolo d? Uva?di Moschella Santa, Via Bagnoli Groce 6/8, Taormina.

Te laat ontdekt dus. Er werd een werkelijk uitstekende huiswijn geschonken en de Antipasta en de Pannini die we er hebben gegeten waren van een buitengewoon goede kwaliteit. Met stip genoteerd op ons lijstje van favoriete gelegenheden in Taormina.

De rekening, inclusief 4 glazen heerlijke wijn ? 20,70.

Die avond waren we weer bij L?Arco dei Cappuccini, zie recensie.

Home Recepten Kookboeken