Helaas Uniekaas

Uit: mydinnerbutler.nl nr.29


De voortschrijdende voedseltechnologie heeft het witlof verlost van haar bitterheid en ervoor gezorgd dat de pindakaas van de deksel tot de bodem smeuig is. Klassieke rookworst is er nu ook van kip, de vleesloze Wiener Schnitzel is een alledaagse verschijning in het supermarktschap en pasta met roomsaus en verse groenten staat in de diepvries op een passerende wokker te wachten.

Marktleider Uniekaas heeft nu haar belangrijkste artikel – kaas ja – chemisch uit elkaar getrokken en een deel van het daarin aanwezige dierlijke vet vervangen door zonnebloemolie. Helaas voor Uniekaas mag het ontstane product wettelijk geen kaas meer heten en moet het als Zonnezuivel door het leven.

Zonnezuivel is ongetwijfeld op papier een verstandiger snack dan kaas en wie gewend is om een lunch te zien in een enkel streepje kaas tussen twee witte Hollandse boterhammen, merkt het verschil waarschijnlijk niet eens. Zo zal Zonnezuivel vast en zeker belanden op de tafels van bejaardenoorden en ziekenhuizen. Maar een naturel geconsumeerd blokje van het spul verschilt van kaas zoals Buckler van bier. Het wachten is nu op zoutloze Roquefort zonder schimmel, pindaloze pindakaas en vetvrije salami.

Persoonlijke noot:
Van mij hoeft al die nieuwigheid niet, jammer van de smaken die verloren gaan en die niemand zich nog herinnert over 1 a 2 generaties. Ook de uitvinding van allerlei overbodige producten, als zoveelste aanvulling op het assortiment, is niet aan mij besteed; zo hoorde ik van de week dat er ‘drinkvla’ bestaat en dan vraag ik me af: ‘waar zijn wij nou helemaal mee bezig?’
In mijn gezin wordt naar huidige maatstaven behoorlijk ‘puur’ gegeten, ook geen halva- en lijntoestanden hier. Nieuwe producten proberen we vaak wel, een mens moet immers met z’n tijd meegaan :-), en ik moet toegeven dat er best wel eens iets tussen zit wat goed in de smaak valt en wat we blijven kopen, niet alles is slecht.

Op SmulWeb staat ook een positief artikel over Zonnezuivel, het zou niet fair zijn dat hier niet te vermelden. Klik hier om het te lezen.

Altijd leuk als mydinnerbutler weer in mijn Postvak In ploft.
Voor een gratis abonnement kun je terecht op www.mydinnerbutler.nl.

4 Reacties

  1. Als ‘kaaskenner’ en liefhebber zou geen haar op mijn hoofd er aan denken deze troep ooit te kopen.

    Ik moet ineens denken aan mijn produktrecensie ‘De Smaak van Heimwee’.

  2. Ik zag reclame voor drinkvla in het bushokje, wist niet helemaal wat ik er van moest denken.
    In elk geval eet ik graag een blokje echte kaas en geen nepkaas.

  3. Ik heb mezelf ook opgegeven,bedankt voor de tip,groetjes van Karin

  4. Doe mij maar gewoon een lekker stukje kaas, rode ketchup i.p.v. groene en een alcoholhoudend biertje. Een leuk artikel Anna, ik ga nu meteen even op de genoemde site kijken. Dank en groet van Babs.

Geef een reactie