Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Truffeltaart als zoenoffer

Bron: Volkskrant Magazine 24-01-2004
Tekst: Sylvia Witteman

Het ergste van het moederschap zijn niet zozeer de kinderen als wel de andere moeders. Niet de gewone sukkels als u en ik, maar die overdreven enthousiaste, creatieve en energieke 'uber-vrouwen'. Ze zijn voorzitter van de ouderraad, rijden onophoudelijk een minibusje met acht kinderen heen en weer naar zwemles, voetbal of kleutersalsadansen en plannen elk kinderfeestje even zorgvuldig als de invasie van Normandie. Ze hebben van die frisse, spontane kinderen die nooit vieze spelletjes doen of om snoep zeuren. Ze verzamelen handtekeningen voor een hondenpoepvrije speeltuin, op een achternamiddag naaien ze twaalf konijnenpakjes (met rits!) voor de schoolmusical en ze koken hun eigen jam. Bovendien hebben ze een ontzettend leuke, inspirerende baan, hun haar zit altijd geweldig en ze barsten nooit eens zo maar midden op straat in tranen uit.
Dit alles in deprimerend contrast met mijn eigen leven. Op ouderavonden val ik altijd na twee minuten kwijlend in slaap en autorijden vind ik in mijn eentje al doodeng, laat staan met de kinderen van een ander. Sinds een genant incident met twintig mislukte gymzakjes verzwijg ik zorgvuldig dat ik een naaimachine bezit, en zelfs een bescheiden kinderpartijtje krijgt me binnen een uur aan de rand van een psychose. Een echte baan heb ik niet, mijn kinderen zijn vaak wat groezelig, en zelf ben ik al zo lang niet bij de kapper geweest dat het nauwelijks meer vol te houden valt dat goudblond mijn eigen kleur is. Jam koken deed ik graag, totdat mijn zoontje eens in een onbewaakt ogenblik alle potjes opendraaide, de inhoud met een plakje leverworst verrijkte en weer sloot. Waar ik pas weken later achterkwam. Toen ik dus al verscheidene potjes her en der trots cadeau had gedaan.
Dat mijn gezin ondanks alles nog steeds niet smadelijk verdreven is uit de betere kringen heb ik te danken aan mijn beroemde truffeltaart. Als een zoenoffer neem ik hem mee naar schoolfeesten, partijtjes en ouderavonden: want wie zoiets prachtigs, heerlijks en moeilijks kan maken verdient, alle verdere eigenaardigheden ten spijt, een diep respect.
In werkelijkheid is de bereiding van de taart een fluitje van een cent, maar hij smaakt wel degelijk alsof hij van de peperdure patissier komt. Doe er uw voordeel mee.

Persoonlijke noot:
Ik denk dat iedereen wel van die moeders kent, die het 'goede moederschap' etaleren. Ik ken ze ook, en ik ga er met een grote boog omheen, ben er allergisch voor ...
KLIK HIER VOOR HET RECEPT
TRUFFELTAART

Home Recepten