Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eten zonder schuldgevoel

Bron: Volkskrant Magazine 22-11-2003
Tekst: Sylvia Witteman

Vrouwen eten over het algemeen zo weinig mogelijk. Als ze toch iets binnen krijgen voelen ze zich daar schuldig over. Het enige dat ze zo lekker vinden dat ze dat schuldgevoel ervoor over hebben, is snoep.
Tot deze conclusie kwam ik na een bezoek aan de website van Viva. Op het discussieforum wisselden lezeressen lijstjes uit van wat ze die dag hadden gegeten. Ettelijke pagina's lang kon je daar lezen wat een deerniswekkende voedingsgewoonten de jongedames erop na houden. Rijstwafels, magere yoghurt, crackers, sla, fruit en thee zijn alomtegenwoordig; evenals Linera, Slankie, suikervrije jam, vetarme kaas, poedersoep, en light-frisdrank. Ook wanproducten als de 'snelontbijtreep', 'dieetshake' en 'drinkontbijt' zijn populair, als er al ontbeten wordt. Een groot deel van de lezeressen eet angstaanjagend weinig, en in ieder geval nauwelijks of geen brood, kaas, eieren en vlees. Dus krijgen ze vervolgens honger. Ze stillen die met koekjes, chips, ijs en chocola, die ze op hun lijstje vergezeld doen gaan van de misprijzende emoticons :-( en andere uitingen van spijt en zelfhaat. De eenling die er een normaal voedselpatroon op na houdt (maar liefst vijf boterhammen op een dag en een bord warm eten!), kan op een mengeling van ontzag en afgrijzen rekenen: 'wat eet jij een berg, zeg, waar laat je het', 'ik ben gelukkiger met een blaadje sla dan met 26 kilo extra aan mijn kont', en 'als ik zie wat sommige mensen hier allemaal eten moet ik bijna kotsen'. Dit laatste charmante citaat is van iemand die naar eigen zeggen tot het avondeten leeft op een beschuitje.
Dat zoveel vrouwen een verstoorde relatie met eten hebben is diep treurig. Wat zullen ze het koud krijgen van de winter. Maar er is een glimpje hoop: misschien doet het fenomeen zich uitsluitend voor onder halfvolwassen Vivameisjes. De rijpe, intelligente Volkskrantlezeres doet toch niet zo mal? Bewijs het maar. Opdracht voor vanavond: kook en eet bijgaand recept zonder ook maar een keer aan schuld en boete te denken.

Persoonlijke noot:
Mijn persoonlijke noot is eigenlijk overbodig, omdat wel bekend is hoe ik erover denk: liever wat kilo's teveel aan mijn kont dan voortdurend in geestelijke nood verkeren en schuld- en boetegedachten (moeten) hebben over wat ik wel en niet mag eten, dat kan niet gezond zijn. Wat een voorbeeld ook voor eventuele kinderen: moeilijk doen over eten en wel snoepen ...


KLIK HIER VOOR HET RECEPT
KIP IN RIESLING-ROOMSAUS

Home Recepten