Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hanig kookgedrag

Bron: Volkskrant Magazine 08-11-2003
Tekst: Sylvia Witteman

Vrouwen koken voor mannen, mannen koken voor vrouwen, vrouwen koken voor elkaar, maar een man die voor andere mannen kookt, dat zie je nog steeds niet zo vaak. Er zijn situaties waarin hij er niet onderuit komt (berghut, oostfront, dispuutshuis), maar dan zijn de resultaten er ook naar (macaroni met smac en ketchup).
Dit zijn, merkwaardig genoeg, dezelfde mannen die eendenborst met balsamico-tijmjus of garnalenrisotto maken als er een leuke vrouw komt eten. Bijna elke man, al kan hij verder nog geen ei bakken, heeft wel zo'n succesrecept; maar voor een groep vrienden zal hij het dus niet koken. Waarom niet?
Een kleine steekproef levert de volgende antwoorden op:
A. 'Als een groep mannen bij elkaar komt, is het ze meer om het drinken te doen dan om het eten. Een dubbele portie shoarma voldoet in dat geval uitstekend.'
B. 'Hoe bedoel je? Ik kook wel hoor! Ik bak de biefstukken en Freek haalt er patat bij.'
C. 'Kun je me nu nog een keer voordoen hoe spaghetti bolognese ook weer moet?'
D. 'Ja zeg, ik ga daar een beetje staan kokkerellen. Met een schortje voor, zeker. En dan op een cursus bloemschikken.'

Er zijn trouwens wel mannen die zichzelf een culinaire hobby toedichten. Op een doordeweekse dag zijn ze nog te beroerd om de aardappels te schillen, maar een keer per jaar vragen ze dertig gasten, geven honderden euro's uit aan protserige ingredienten als truffels en kreeft, en koken daarvan iets ingewikkelds en oneetbaars, waarbij ze de keuken plus inboedel onherstelbaar besmeuren. Nee, ook dit hanig kookgedrag is niet de oplossing. Wat dan wel?

Het bijgaande gerecht (klik op de link onderaan) is helemaal van tevoren te maken. Je hoeft niet in de keuken te staan waar je vrienden bij zijn. Ook is het stevig en hartig, dus een goede bodem voor drankmisbruik. Het is bovendien erg lekker en ziet er indrukwekkend uit.


KLIK HIER VOOR HET RECEPT
GEHAKTBROOD MET PADDESTOELEN

Home Recepten