Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Liever guacamole dan Brinta

Bron: Volkskrant Magazine 25-10-2003
Tekst: Sylvia Witteman

Sommige mensen nemen kinderen, andere krijgen ze. De laatste methode heeft iets sympathieks, maar het kindertal heeft dan wel de neiging wat uit de hand te lopen. 'Ach, waar er vier eten kunnen er ook vijf eten', hoor je vaak. Een bemoedigende maar holle frase uit tijden dat kinderen zonder morren groot werden van ee dagelijks diep bord aardappelen met spekzwoerd en af en toe een pak slaag.
Tegenwoordig zijn ouders drenkelingen in de financiele zee des levens, met elk kind als een loden bal aan hun enkels. Alleen een paar schoentjes al kost 100 euro, en er zijn kinderen, ik noem geen namen, die daar vier keer per jaar uitgroeien en dan ook nog op ballet willen, karate, toneel en de 'museumclub' god betere het, en naar Disneyland smachten als een muzelman naar Mekka.

En dat alles nog afgezien van het eten.
Kinderen zijn er wat dat betreft in twee varianten. A: Het soort dat eigenlijk net zo lief niks eet, en B: Het soort dat graag eet, mits het voedsel duur, moeilijk te krijgen, tijdrovend in bereiding of ongeschikt voor zijn leeftijd is. Het eerste type gedijt prima op afgeprijsde leverworst, bananen en vla. Het tweede heeft bizarre voorkeuren als oesters, sushi, campari en lamsworstjes van de Libanese slager aan de andere kant van de stad.
Dit soort kinderen treft men vooral aan bij Randstadbewoners met creatieve beroepen. Het is hun eigen schuld: uit een overdreven angst voor burgerlijkheid lepelen ze hun baby vol guacamole in plaats van Brinta, ze sporen hun peuter aan flink toe te tasten van de calamares en applaudiseren als hij zijn danoontje opzij schuift voor een walmende punt boerenbrie.

Door een beginnersfout is mijn oudste kind ook zo. Gisteren zette ik haar voor het eerst in haar vijfjarig leven andijviestamppot voor, met spekjes en een kuiltje jus. Ik had het haar aangeprezen als delicatesse, maar na een hap begon ze aanstekelijk te kokhalzen. 'Grote mensen vinden dit misschien lekker, maar ik kan het echt niet eten', snikte ze. 'Maak je morgen weer gewoon saltimbocca?'


KLIK HIER VOOR HET RECEPT VAN DE SALTIMBOCCA

Home Recepten