Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Dit is echte vriendschap.

Met een klein gebaar kun je iemands leven veranderen. Dit verhaal kreeg ik van mijn jongste dochter toegestuurd en het raakte mij heel erg en wil het dus ook aan jullie doorgeven. Op een dag, toen ik erg populair was op de middelbare school, zag ik een jongen van mijn klas naar huis lopen.

Hij heette Kyle.

Het leek erop alsof hij al zijn boeken aan het meesjouwen was.

Ik dacht bij mezelf: "Waarom neemt iemand al zijn boeken van school mee naar huis op vrijdag? Dat moet vast een Nerd zijn."

Ik had een druk weekend gepland (feestjes, voetballen met mijn vrienden op zondagmiddag ) dus ik haalde mijn schouders op en liep door.

Terwijl ik verder liep zag ik een groepje jongens aan komen rennen. Ze renden naar hem toe, sloegen al zijn boeken uit zijn handen en lieten hem struikelen op de vieze natte grond.

Ik zag zijn bril door de lucht vliegen, die een paar meter verder in het gras terecht kwam.

Hij keek op en ik zag de trieste blik in zijn ogen. Ik had medelijden met hem. Ik ging naar hem toe om te helpen en terwijl hij kruipend zijn bril zocht, zag ik een traan over zijn wang rollen.

Bij het overhandigen van zijn bril zei ik tegen hem: "Die jongens waren slecht, alsof ze niks beter te doen hebben." Hij keek me aan en zei,"Hardstikke bedankt!"

Er verscheen een grote glimlach op zijn gezicht.

Dit was een van die glimlachen die dankbaarheid uitstraalden. Ik hielp hem met het oprapen van zijn boeken en vroeg waar hij woonde. Het bleek dat hij bij mij om de hoek woonde. Hij vertelde dat hij hiervoor naar een priveschool ging.

Voorheen zou ik nooit met dat soort mensen omgaan. We hebben de hele terugweg gepraat en ik droeg zijn boeken.

Het bleek een heel aardige jongen te zijn. Ik vroeg hem of hij het weekend wilde komen voetballen met mijn vrienden. Dat wilde hij wel.

In dat weekend leerde ik Kyle nog beter kennen, ik mocht hem echt graag en mijn vrienden dachten daar hetzelfde over.

Maandag, en daar was Kyle weer met zijn stapel boeken.

Vier jaren gingen er voorbij. Kyle en ik waren beste vrienden geworden. In het laatste jaar begonnen we te denken aan studeren.

Kyle besloot naar Groningen te gaan en ik naar Delft. Ik wist dat we altijd vrienden zouden blijven. Ondanks dat we allebei in andere plaatsen zouden gaan woonden. Hij wilde dokter worden en ik wilde uiteindelijk toch maar prof-voetballer worden.

Studeren was niks voor me.

Het eindexamen naderde. Kyle zou tijdens de uitreiking van het diploma een speech houden.

Ik plaagde hem door te zeggen dat hij een Nerd was. Ik was zo blij dat ik niet op dat podium hoefde te staan. Op de dag van de uitreiking zag ik Kyle. Hij zag er goed uit. Hij was een van de mensen die zichzelf gevonden had in al die jaren op de middelbare school.Hij zag er echt goed uit, zelfs een bril stond hem goed.

Er waren dagen bij dat hij echt geluk uitstraalde.

Hij had soms meer afspraakjes dan ik en alle meiden waren dol op hem. Jeetje soms was ik gewoon jaloers op hem. Vandaag was een van die dagen. Ik kon zien dat Kyle zenuwachtig was voor de speech dus sloeg ik hem op de schouders en zei, "Hey stoere jongen, het gaat je lukken vandaag!" Hij keek me aan met zijn bekende blik, die dankbare blik en lachte en zei, "Bedankt!"

Daar stond hij dan op het podium.

Hij schraapte zijn keel en begon.

"Eindexamen is een periode waar je mensen bedankt die je geholpen hebben om door deze moeilijke tijden heen te komen. Je ouders, leraren, broers en zussen, misschien een mentor maar het belangrijkste van allemaal : je vrienden. Ik sta hier om jullie te vertellen dat het hebben van een goede vriend, het mooiste is wat je maar kunt wensen. Ik sta hier om jullie te vertellen dat er niets mooiers bestaat dan dat je voor iemand iets kunt betekenen.

Ik zal jullie een verhaal vertellen." Ik keek met ongeloof naar Kyle toen hij begon te vertellen over onze eerste ontmoeting.

Hij wilde dat weekend zelfmoord plegen.

Hij vertelde hoe hij zijn schoolkluis had leeggehaald, zodat zijn moeder niet later alle boeken hoefde mee te sjouwen naar huis.

Kyle keek me diep in de ogen en liet een kleine glimlach zien.

"Gelukkig, ik leef nog. Mijn beste vriend weerhield me om de daad bij het woord te voegen."

Nadat Kyle zijn verhaal had gehouden over het zwakste moment van zijn leven hoorde ik het publiek emotioneel zuchten.

Ik zag zijn ouders diezelfde dankbare blik naar mij toe werpen. Nu pas realiseerde ik me wat ik had betekend voor Kyle. Ondermijn nooit de kracht van je acties. Met een klein gebaar kun je iemands leven veranderen. In voor- en tegenspoed.

Op een of andere manier zijn we altijd met elkaar verbonden.

Laat je vrienden zien dat je om anderen geeft.

Eleanor Roosevelt schreef ooit: "Veel mensen zullen in je leven voorbij komen, maar echte vrienden zullen een plaats in je hart innemen.

Om jezelf te blijven, gebruik je je hersens; om anderen lief te hebben gebruik je gevoel."

Agressie is maar een letter af van agressief. Als iemand je de eerste keer bedriegt, is dat zijn schuld; als hij je voor de tweede keer bedriegt is het jouw schuld.

Interlectuelen praten over ideeen:

Denkers praten over gebeurtenissen;

Het gewone volk praat over mensen;

Wie geld verliest, verliest veel;

Wie een vriend verliest, verliest veel meer.

Wie geloof in de ander verliest, verliest alles.

Mooie jonge mensen zijn ongelukjes van de natuur;

Mooie oude mensen zijn een kunst;

Leer van andermans fouten.

Je leeft te kort om ze te maken.

Gister is verleden tijd.

Morgen is een mysterie.

Pluk de dag en laat je vrienden zien dat je om ze geeft.

Home Recepten