Sausen en dressings voor pasta.

Ik heb de laatste tijd zoveel recepten van sausen en dressings gespaard dat ik de meest lekkere en aparte sausen hier bij elkaar heb gezet.
Smakelijk eten! Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

8 eieren.
75 gram ansjovisfilets uit blik.
4 bosuitjes, fijngesneden.
3 dl. room.
versgemalen zwarte peper.
veel gesneden basilicum of peterselie.

Bereiding:
De eieren met koud water opzetten en 8 minuten koken.
Intussen de olie van de ansjovis in een kleine pan laten lekken, verhitten, bosuitjes toevoegen en 2 minuten laten bakken.
De ansjovis hakken en toevoegen.
De room erdoor roeren en peper naar smaak toevoegen.
Zachtjes verhitten en niet meer laten koken.
De eieren pellen, grof hakken en met basilicum of peterselie door de saus scheppen.

Lekker met spagetti of tagiatelle.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

2 eierdooiers.
sap van 1 citroen.
zout en versgemalen peper.
300 gram tonijn in olie.
2 dl. olijfolie.
1.5 dl. zure room.
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt.
gehakte peterselie om te garneren.

Bereiding:

Klop de eierdooiers met het citroensap en zout en peper goed door elkaar met een mixer.
Mix de olie uit het blikje tonijn erdoor.
Voeg daarna langzaam, op de hoogste stand mixend, de olijfolie toe.Niet te snel anders gaat het schiften..Maak de tonijn tot een pasta en meng deze door de mayonaise.Roer de room en de kappertjes erdoor, breng op smaak met zout en peper en bestrooi de saus met peterselie.

Bestrooi de pasta ook met peterselie en serveer.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

2 eetlepels olie.
3 teentejes uitgeperste knoflook.
2 groene pepertjes, zonder zaadjes en fijngehakt.
1 grote gesnipperde ui.
1 groene parika, zonder zaadjes en in blokjes.
1 wortel in schijfjes.
2 stengels bleekselderij, fijngesneden.
1 laurierblaadje.
2 blikjes a 400 gram gehakte tomaten.
1 eetlepel tomatenpuree.
1 theelepel suiker, zout en vers gemalen peper500 gram gekookte gepelde garnalen.
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes.

Bereiding:

Verhit de olie in een pan, voeg knoflook, pepertjes, ui, paprika, wortel, selderij en laurierblaadje toe.20 min. laten bakken.Tomaten,tomatenpuree,suiker, zout en peper toevoegen.Aan de kook brengen en 30 min laten sudderen.Na 15 min de garnalen toevoegen.Op smaak brenge met zout en peper over de pasta scheppen en garneren met koriander.

Lekker met lintpasta maar ook spagetti.
Maar ook als saus voor lasagne.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

900 gram mosselen. 1 laurierblaadje.
3 dl. witte wijn. 6 eetlepels olijfolie.
1 ui, gehalveerd en dun gesneden.
1 stengel bleeksederij, fijngesneden.
1 groene paprika, zonder zaadjes en in blokjes.
4 uitgeperste teentjes knoflook.
geraspte schil van 1 citroen.
zout en vers gemalen peper.
4 pijlinktvisjes, schoongemaakt en in plakjes.
350 gram zeeduivelfilet, in blokjes.
500 gram gepelde garnalen. 8 zwarte olijven gehakt
veel gehakte peterselie en geraspte parmezaanse kaas.

Bereiding:

Mosselen wassen en met de witte wijn en het laurierblaadje in een grote pan aan de kook brengen, vuur temperen en 10 min.koken en regelamtig omschudden tot de mosselen helemaal open zijn.De mosselen afgieten en kooknat en laurierblaadje bewaren.Mosselen uit de schelp halen.
De olie in pan verhitten en hierin het laurierblaadje, ui, selderij, paprika, knoflook, citroenschil, zout en veel peper toevoegen.Afdekken en onder af en toe roeren 20 min. verhitten tot de ui glazig is.Het mosselkooknat toevoegen, aan de kook brengen en 3 min. hard laten koken tot de helft is ingekookt.
Zet het vuur lager en voeg de inktvis toe, met deksel op de pan 5 min. laten koken. Zeeduivel toevoegen en met deksel erop nog 5 min. laten koken.Voeg de garnalen, mosselen en olijven toe, door laten warmen en op smaak maken met zout en peper. Veel peterselie erdoor roeren ne meteen met de parmezaanse kaas serveren.

Lekker meteen mengeling van tomaten, spinazie en gewone pasta.Saus voor 4 personen.

Ingredienten:

700 gram zalmfilet, ontveld. zout en peper.
4 eetlepels olijfolie. 1 el citroensap.
1/2 ui, gesnipperd. 2 el bloem.
1.5 dl. melk. 4 el. milde mosterd.
3 dl. zure room. 3 el. gehakte dille.
1/4 komkommer, geschild en in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, fijngesneden.

Bereiden:

Zalm op een groot stuk folie leggen, goed met zout en peper bestrooien en daarna met 1 eetlepel olie en citroensap besprenkelen.De vis in ca. 15 min. goed gaar grillen.
Intussen de rest van de olie in een pan verhitten, ui toevoegen en al roerend in 10 min. glazig bakken. De bloem erdoor roeren en 3 min. meebakken.De melk erdoor roeren en aan de kook brengen. D emosterd erdoor kloppen en de room toevoegen. Roeren en niet meer aan de kook laten komen. Roer er tenslotte de dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
De komkommer met selderij mengen.
Het kookvocht van de zalm aan de saus toevoegen.
De zalm met 2 vorken tot grote stukken uit elkaar trekken.
Zalm door de saus scheppen.Heet serveren met de pasta.

Lekker met eigengemaakte eiermie.Saus voor4 personen.

Ingredienten:

30 gram boter. 1 kleine ui, gesnipperd.
1 laurierblaadje. 100 gram champignons in plakjes
40 gram bloem. 3 dl. kippebouillon.
1.5 dl. melk.
350 gram gekookte kipfilet, in blokjes.
2 el. gehakte dragon. zout en versgemalen peper.
1.5 dl. room.

Bereidingswijze:in koekenpan 25 gram boter verhitten, ui en laurierblaadje toeveogen en ca. 15 minuten bakken tot de uien glazig zijn.De champignons toevoegen en bakken totdat alle vocht dat ze afgeven verdampt is.
Bloemerdoor roeren, langzaam, al roerend, de bouillon toevoegen en aan de kook brengen.
Kip, dragon en peper en zout naar smaak toevoegen , het vuur laag zetten, deksel op de pan leggen en 10 minuten zachtjes laten koken.
De room erdoor roeren maar niet meer laten koken.
eventueel nog boter toevoegen aan de saus, waardoor deze voller wordt.
heet severen bij of door de pasta.

Lekker met lasagne of een ander soort pasta.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

2 grote eendeborstfilets, in reepjes.
1 eetlepel bloem. zout en versgemalen peper.
1/2 theelepel foelie.
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel.
1 eetlepel olie. 1 ui, gehalveerd en dun gesneden
350 gram champignons, in plakjes. 3 deciliter rode wijn. 4 eetlepels aalbessengelei.

Bereidingswijze:

Doe het eendevlees in een plastic zak. Voeg bloem, zout, peper, foelie en sinaasappelschil toe. De zak sluiten en goed schudden zodat alles goed dooreen gemengd is.
De olie in een pan verhitten, de reepjes vlees toevoegen en aan alle kanten bruin bakken.
Dan de ui toevoegen en glazig bakken, de champignons toevoegen en bakken tot het vocht verdampt is.
Sinaasappelsap en wijn toevoegen en aan de kook brengen en dan de aalbessengelei toevoegen en al roeren 1 minuut laten koken.
Saus bij of door de pasta heet serveren.

Lekker met dunne lintpasta.Saus voor 4 personen.

Ingredienten:

350 gram kalkoenborstfilet, in blokjes.
4 eetlepels bloem. zout en versgemalen peper.
2 eetlepels olie. 500 gram prei, in ringen.
2 eetlepels gehakte salie.
3 dl. droge cider. 3 dl. kippebouillon.
2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas.
50 gram mozarella, in blokjes.
1.5 dl Bulgaarse yogurt.
snufje paprikapoeder.

Bereidingswijze.

Het vlees met zout en ruim peper besrtooien en door de bloem wentelen.
De olie in een grote pan verhitten, vlees toevoegen en aan alle kanten bruin bakken.
Prei en salie toevoegen, goed roeren, de pan afdekken en 15 min bakken totdat de prei goed geslonken is.
Cider en bouillon toevoegen, aan de kook brengen, roeren en het vuur lager zetten.
Met deksel op de pan 15 mi. zachtjes laten koken, tot de prei gaar is.
De kaassoorten toevoegen en het gerecht op smaak brengen.
Als de kaas gesmolten is de yogurt toevoegen en de pan van het vuur nemen.
De saus bij of door de pasra heet serveren en garneren met paprikapoeder.

Lekker met alle soorten pasta.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

2 eetlepels olijfolie. 2 teentjes knoflook, uitgeperst.
1 rode paprika, zonder zaadjes en in blokjes.
500 gram kipfilet, in blokjes.
zout en versgemalen peper.
225 gram kleine champignons.
5 eetlepels droge witte wijn.
1.5 dl. room. 250 gram danish blue, in stukjes.
2 bosuitjes, fijngesneden.
2 eetlepels gehakte peterselie.

Bereidingswijze:

Olie in pan verhitten en kip, knoflook, paprika, beetje zout en peper toevoegen.
Regelmatig roeren en de kip in ca. 15min. bruin bakken.
Champignons toevoegen en 2 min. meebakken, wijn toevoegen en alles aan de kook brengen.
Zet het vuur op de laagste stand en zorg dat het mengsel niet meer kookt wanneer U de room en kaas toevoegt. Roer tot de kaas gesmolten is maar laat de saus niet meer koken.
Als de kaas gesmolten is evt. op smaak brengen
Saus bij of over de pasta serveren en garneren met de bosuitjes en peterselie.
Heet serveren.

Lekker bij alle soorten pasta.

Tip: Elke andere schimmelkaas is voor deze saus geschikt.Saus voor 4 personen.
Een eenvoudige saus met wat ui en champignons om de smaak van het vlees aan te vullen.
De salsa, een koude Mexicaanse saus, die er apart bij wordt geserveerd maakt de smaakpapillen echt wakker.

Ingredienten:

225 gram rijpe tomaten, ontveld en zonder pitjes.
1 rode ui, gesnipperd. 2 verse groene pepertjes, zonder zaadjes en gesnipperd.
2 teentjes knoflook, uitgeperst.
zout en versgemalen peper, 1 th. fijne suiker.
3 el. gehakte korianderblaadjes.
675 gram lendebiefstuk, in reepjes. 3 el. bloem.
flinke klont boter. 1 grote ui, dun gesneden.
1 laurierblaadje. 2takjes peterselie.
2 takjes tijm. 350 gram champignons, in plakjes.
4.5 vleesbouillon. scheutje worcestersaus.

Bereidingswijze.

Maak eerst de salsa. Hak de tomaten fijn. Meng deze met ui, pepertjes en knoflook, voeg dan zout, ruim peper, suiker en koriander toe.
Goed mengen, proeven en apart zetten.
Bestrooi het vlees met zout en peper en wentel het door de bloem. Smelt de boter in een pan tot het sissend heet is en bak het vlees tot het bruin is. Voeg ui en de kruiden toe, zet het vuur lager en laat 15 min. zachtjes bakken tot de ui glazig is. Voeg de champignons nog 15 min. mee.
Doe het
vleesmengsel door de pasta en serveer de koude
salsa erbij en schep hem naar smaak over het vlees en de pasta

Lekker met lintpasta of spagetti.Saus voor 4 personen.
Een zoete iets pikante saus.

Ingredienten:

2 el olie. 50 gr. verse gemberwortel, geschild en gesnipperd.
1 pijpje kaneel.
675 gram varkensvlees, in blokjes.
zout en versgemalen peper. 100 gram verse dadels.
1.5 dl. vers sinaasappelsap.
1.5 dl. water. 1.5 dl. zure room.

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een pan, voeg gember, kaneel en varkensvlees toe. Bestrooi met zout en peper en bak het vlees aan alle kanten bruin en gaar, af en toe roeren.
Intussen de dadels ontpitten, afpellen en in plakjes snijden.
Sinaasappelsap en water aan de saus toevoegen.
Aan de kook brengen en 10 minuten stevig laten sudderen.
Dadels erdoor roeren, nog 5 min. zachtjes laten koken en op smaak brengen.
Haal de pan van het vuur en voeg langzaam de zure room toe, niet helemaal doorroeren.

Serveren met tagiatelle of lintpasta.Een zeer speciale saus die van ouderwets stoofvlees een apart gerecht voor pasta maakt.

Ingredienten:

500 gram rundvlees in blokjes. 2 el. bloem.
zout en versgemalen peper. 2 el. olie.
2 uien, gesnipperd. 6 dl. water.
675 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes.
3 teentjes knoflook, uitgeperst.
1 rode en 1 groene paprika, zonder zadjes en in blokjes.
100 gram jalape?o-pepers uit blik, uitgelekt en gehakt.
25 gram krenten.2 el. gehakte korianderblaadjes.2 tl. tijnblaadjes.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.Bestrooi het vlees goed met zout en peper en wend het door de bloem.Verhit in een vuurvaste pan de helft van de boter en bak het vlees hierin aan alle kanten bruin.
De helft van de ui toevoegen en enkele min.bakken, het water toevoegen en aan de kook brengen. Deschaal goed afdekken en in de oven zetten, 1 uur bakken, dan de stand op 160 graden zetten en nog 2 uur in de over verhitten tot het vlees heel mals is. Af en toe roeren en daarbij ook de aanbakseks aan de zijkanten erdoor roeren.
Intussen de blokjes zoete aardappel in ca. 10 min net gaar koken, afgieten. Verhit de rest van de olie en voeg de rest van de ui, knoflook, paprika’s pepertjes en krenten toe. Ca. 20 min. bakken dan de kruiden toevoegen.
Voeg de aardappelen toe en schep alles door elkaar.
Van het vuur halen, afdekken en apart zetten tot het vlees gaar is.
Aardappelmengsel door het stoofvlees roeren en goed doorwarmen.

Serveer deze saus op tagiatelle of andere pastavormen.Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

2 grote aubergines, schoongemaakt en in blokjes.
zout en versgemalen peper.
4 eetlepels olijfolie.
3 teentjes knoflook, uitgeperst.
1/4 th. chilipoeder.
500 gram prei, gewassen en gesneden in ringen.
2 el. tahin.
4.5 dl. bouillon (groente of kip).

Bereiden:

Leg de aubergineblokjes in een vergiet, bestrooi ze met zout, laat ze 20 min. boven een schaal staan, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan
voeg een deel van de aubergineblokjes toe en bak ze aan alle kanten bruin.
Schep ze uit de pan en zet ze apart.
Voeg evt. olie toe en bak de rest van de aubergineblokjes, zet apart.
Doe knoflook, chilipoeder en prei in de pan en laat de prei in ca. 10 min. slinken.
Voeg de aubergine weer toe en roer de tahin erdoor.
Voeg bouillon toe en breng alles aan de kook.
Leg het deksel op de pan en laat het mengsel 15 tot 20 min. zachtjes gaar worden.
Breng op smaak en serveer.

Lekker bij alle soorten pasta. Een saus voor 4 personen.

Ingredienten:

3 eetlepels olijfolie.
2 grote uien, gesnipperd.
2 teentjes knoflook,uitgeperst.
1 laurierblaadje.
2 el. gehakte salie.
1 thl. gedroogde majoraan.
900 gram pompoen, geschild, zonder zaadjes en in blokjes.
zout en versgemalen peper.
100 gram champignons, in plakjes.
2 blikjes van 400 gram gehakte tomaten
2 el. gehakte peterselie.
geraspte parmezaanse kaas.

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een pan en voeg knoflook, laurierblaadje, salie en majoraan toe.
Bak deze al roerend 5 min.
Voeg de pompoen toe en meng alles goed, strooi er peper en zout over en bak alles 5 min.
Voeg champignons en tomaat toe.
Laat het mengsel net aan de kook komen tot de pompoen gaar, maar nog stevig is.
De peterselie erdoor roeren en op smaak brengen.

Serveren op lintpasta of vormpjes.
Geef er parmezaanse kaas bij.Een dressing voor 4 personen.

Ingredienten:

450 gram broccoli. 225 gram suikermaiskolfjes.
2 eetlepels olie.
1 ui, gesnipperd.
225 gram spek, in dobbelsteentjes.
1 el. bloem.
zout en vers gemalen peper.
6 el droge sherry.
1.5 dl. kippebouillon.
geraspte parmezaanse kaas.

Bereidingswijze:

De broccoli in een stoompan leggen en 5 min. laten stomen. De maisklofjes toevoegen en nog eens 5 min. laten stomen.
De olie in een pan verhitten, ui en spek toevoegen,bakken en regelmatig roeren.
Bloem en wat peper en zout erdoor roeren en dan de sherry en de bouillon toevoegen.
De broccoli en mais toevoegen, alles aan de kook brengen en met het deksel op de pan 5 min. zacht laten koken. Proeven en op smaak brengen.

Schep de groenten en de pasta door de pasta.
Serveren met parmezaanse kaas. Saus voor 4 personen.
eenvoudig maar lekker.

Ingredienten:

4 el. olijfolie.
3 teentjes knoflook, gesnipperd.
225 doorregen spek, in blokjes.
1 ui, gehalveerd en dun gesneden.
1 rode en 1 groene paprika, van zaad ontdaan en in reepjes gesneden.
50 gram pijnboompitten.
6 el. rozijnen.
1.5 dl. droge sherry.
Zout en versgemalen peper.

Bereidingswijze:

De olie in een grote koekenpan verhitten, knoflook, spek, ui, paprika’s toevoegen.
5 min. bakken, regelmatig roeren.
pijnboompitten en rozijnen erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.
De sherry toevoegen en alles aan de kook brengen en 3 min. laten doorkoken.

Saus bij of door de pasta serveren.

Lekker bij pasta naar keuze.Een heerlijke saus voor 4 personen met gedroogde paddestoelen.

Ingredienten:

4 hele gedroogde paddestoelen.
1.5 dl. kokend water.
25 gram boter.
1 el. olijfolie.
1 ui, klein gesnipperd.
1 laurierblaadje.
350 gram champignons, in plakjes.
1 dl. droge sherry.
zout en versgemalen peper.
350 gram oesterzwammen.
3 dl. room.
3 el. peterselie.
1 el. citroensap.

Bereidingswijze:

Laat de gedroogde paddestoelen in het kokend water15 min. weken, zorg ervoor dat ze helemaal onder water staan. Doe de paddestoelen met het weekwater in een pan en laat ze 10 min. zachtjes koken. Laat ze uitlekken en bewwar het kooknat.
Hak de paddestoelen fijn. Het kooknat zeven.
De olie en boter in een grote koekenpan verhitten, ui en laurierblaadje toevoegen en al roerend 5 min. bakken, champignons toevoegen en ca. 15 min. bakken tot al het vocht verdampt is.
gedroogde champignons en het gezeefde kooknat toevoegen, daarna de sherry, zout en peper en 5 min. zachtjes laten koken.
De oesterzwammen toevoegen en in 3 min. heet en iets gaar laten worden.
Room, pterselie en citroensap erdoor roeren.
Zavht verhitten en niet meer laten koken
Op smaak brengen met zout en peper.

Serveren op de pasta naar keuze.

12 Reacties

  1. wat geweldig, al deze sausen. je hebt je best gedaan.neem ik mee, altijd handig, dank je wel. liefs ruth

  2. Ik heb dit artikel meegenomen, is erg handig en zal er beslist veel van gebruiken.
    Dank je wel.
    Louise

  3. Lekkere verzameling! Als je het goed vindt zet ik een link bij mijn verzameling Vleermuissauzen.
    Groetjes,

  4. Heb je sauzen maar meegenomen.
    Zitten er een paar bij die ik zeker ga maken.

    Groetjes, Renee

  5. Dank je wel voor deze handige lijst ga er zeker iets van uitproberen.

    groet Ineke

  6. Ik ben gek op pasta, ik heb het dus meegenomen. bedankt
    lucie

  7. Ik heb dit artikel van je meegenomen zo heb ik altijd wat lekkere variaties bij de hand. Mijn dank is groot! Groetjes, Maruska

  8. Ben gek op pasta en sauzen, heb het meegenomen
    groetjes

  9. heel handig om dit bij de hand te hebben.
    groetjes van anita

  10. Hoi, bedankt.
    Voor een heerlijke dressing of saus ben ik altijd wel te vinden.
    Groetjes,
    Marianne

  11. Hoi, ik heb ze ook meegenomen !

    Bedankt, altijd handig

  12. hollandaise

    13 juni 2002 at 13:12

    Ik heb je artikel meegenomen!
    Karin

Geef een reactie