Kookboekrecensie Stoofpotten van Le Creuset.

Eerste indruk
Het eerste wat mij opviel was het handige formaat. Het is een klein boekje met een harde omslag van ± 20 x 20 cm en 79 bladzijden. Het zit boordevol lekkere en makkelijk te maken recepten.
Het is bedoeld voor de Le Creuset pan maar heb ik daar kort geleden afscheid van moeten nemen omdat hij voor mij te zwaar was geworden. Dus heb ik de gerechten (helaas) in mijn lichtere stoofpan moeten maken niettemin smaakten de gerechten uitstekend.

In het voorwoord staat; Waarin bereid je betere stoofpotten dan in de geëmailleerde gietijzeren ‘cocottes’ van Le Creuset? Ik ben het volkomen met deze tekst eens maar alweer helaas.

Het boek is uiteraard uitgegeven door ‘Le Creuset’ en natuurlijk bedoeld om een ieder erop te wijzen hoe geweldig een Le Creuset pan is.
Er staan verschillende pannen in, grote pannen zoals de ′Cocotte′ een prachtige maar zware gietijzeren pan′ een vispan en noem maar op.Ook de leuke kleine pannetjes om er bijvoorbeeld ‘Rijstcrème brûlée’ in te maken. Over de makers
Voor de mooie fotografie zijn Luk Thys en Bram Debaenst verantwoordelijk en voor de Foodstyling en de bereiding van de recepten Mieke Goffin.

Luk Thys is een gepassioneerd food fotograaf, met tientallen titels op zijn naam.
Hij heeft zich gespecialiseerd in ‘food images’ voor (onder andere) tijdschriften.
Mieke Goffin heeft aan meerdere boeken van Le Creuset meegewerkt.

De inhoud;

De index staat voorin het boek overzichtelijk gerangschikt het begint met Vlees, daarna Vis, Veggie en Zoet.

Vlees, heerlijke vlees recepten waarbij mij vaak het water mij in de mond liep bij het lezen van al dat lekkers.
Onder andere; Traditioneel ‘kalfsblanket’, ‘Cog au vin Blanc’. ‘Klassieke stoverij’ en ‘Langzaam gegaarde gehaktballetjes’, Konijn in gorgonzolasaus’. (ga ik binnekort maken) Dit is slechts een greep want er staan 15 vleesgerechten in.

Verder met Vis; zes heerlijke visrecepten waaronder; ‘Potje Kos’ en ‘Dorade met citrus’ die mij bijzonder aantrekkelijk lijken.

Dan de Veggie;
Acht lekkere vegetarische recepten waarvan ik er zeer zeker een paar van ga maken.

En als laatste; ‘Zoet’. Vier zoete recepten waar de ‘Rijstcrème brûlée’ mij alweer het water in de mond deed lopen.

Over de recepten

Bij ieder recept staat op de linker of rechterbladzijde een mooie foto.
Op de bladzijde met het recept staan aan de linkerkant de ingrediënten.
Naast de ingrediënten staat het recept in stappen verdeeld en rechtsboven voor hoeveel personen en de kooktijd. Heel handig en overzichtelijk.

Wat vond ik minder goed
De uitleg van de receptuur is vrij beknopt maar te volgen.
Het lettertype is een vrij duidelijk maar heel klein (oudere lezers zoals ik hebben een leesbril nodig).
Soms staat het iets onlogisch gerangschikt, goed lezen dus, want het is mij overkomen om iets niet toe te voegen.
Als Nederlandse lezer had ik soms moeite met sommige ingrediënten ‘te vertalen’ omdat er uiteraard de Belgische benamingen in zijn vermeld.

De recepten
Ik heb als eerste het recept; ‘Coq au vin Blanc’ een tikkeltje anders′ gemaakt, we hebben gesmuld.

Het trok mij aan omdat het uiteraard anders was dan alle andere Cog au vin recepten.
Er werd sherry en witte wijn gebruikt wat ik dus bijzonder leuk vond en zoals bleek, geweldig lekker.
Zoals alle recepten in dit boek was het een makkelijk te maken recept met zeer veel smaak.
Helaas was ik vergeten de room toe te voegen, de room staat wel op de foto van de ingrediënten die ik bij dit recept heb geplaatst maar daarna in de koelkast had gezet en toen vergeten.
Ik had dus niet goed gelezen, volgende keer dan maar want ik ga het beslist weer maken.

Hieronder de link naar het recept

Coq-au-vin-blanc-een-tikkeltje-anders

Het tweede recept was: ‘Langzaam gegaarde gehaktballetjes’ veel ingrediënten en een beetje verwarrend (in het begin) om te lezen maar zoals met vele recepten geldt ook hier ‘eerst goed het recept lezen voor je begint’
Het resultaat was super we hebben ervan genoten.

Hieronder de link naar het recept

Langzaam-gegaarde-gehaktballetjes-met-pasta

Dit is het derde recept, heel apart mag ik wel zeggen en beslist anders dan het ‘traditionele konijn’ . Deze smaakcombinatie had ik nog nooit gezien, laat staat geproefd. Maar het heeft uitstekend gesmaakt en wij werden dus ook deze keer beslist niet teleurgesteld.
Helaas was de hoeveelheid saus te veel maar dat pas ik de volgende keer aan.

Hieronder de link

Konijn-in-gorgonzolasaus

Conclusie
Al met al een heel handig boekje waar ik meer gerechten uit ga klaarmaken en beslist een aanrader.

7 Reacties

 1. Goed geschreven mams! Die spagettiballetjes ga k vanavond maken. Ik had nog nooit van coq au vin met sherry en witte wijn gehoord! Ik heb geen creuset maar wel iets wat er op lijkt, ook loodzwaar…. Xx

 2. Het ergste vind ik altijd het afwassen van die loodzware dingen
  Louise, je hebt er weer een mooi artikel van gemaakt. Heel herkenbaar wat je allemaal schrijft. (Ik heb ook een leesbril nodig.) Het boek zal vast inspiratie leveren voor de nieuwe kookgroep "de Stoverij". Het recept van de balletjes zal ik in ieder geval binnenkort eens maken. Groetjes, Joke

 3. Lijkt me een reuze leuk en heerlijk boek, Louise. Mag je meer uit opschrijven -:). Ik heb ook nog twee van die loden jongens, de grote woont nu permanent in de kast, maar het kleintje til ik nog wel op het fornuis en kan deze recepten nog prima verwerken. Voor echt stoven heb je hem gewoon nodig, anders wordt het toch stiekem koken of bakken en dat is helaas anders. Wacht met geduld op het volgende recept. Groetjes, Roger.

 4. Hoi Louise,
  ook ik heb de Creuset in moeten ruilen voor een (veel) lichtere pan, maar ook hierin lukt alles. Het recept voor de balletjes heb ik uitgeprint, ik ga dit zeker proberen.
  Groetjes,
  Marijke

 5. Hoi Louise,
  Leuk verhaal over het boek en de recepten spreken mij ook aan.
  Ga in ieder geval deze twee recepten zeker maken en ga ook op zoek naar het boek
  Groetjes Joke.

 6. buonaforchetta

  21 januari 2013 at 16:40

  Ik heb een gietijzeren pan van Staub maar daar zullen de Creusetrecepten ook wel in lukken . Die coq-au-vin blanc spreekt me beslist aan. Zo`n pan is even een investering maar ik ben er al jaren ontzettend blij mee. Wel loodzwaar inderdaad. Het is trouwens een ideale pan om risotto in te maken!!!

 7. Lijkt me een aardig boek Louise echter die zware pannen gebruik ik bijna niet meer. Wat er in staat lijkt me lekker en de 2 recepten die je hebt gemaakt heb ik bewaard. Vooral die kip lijkt me heerlijk. Bedankt voor je verhaal, grt. Alex

Geef een reactie