Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Zonde & berouw

Zonde en berouw

Marion Pauw en Tom Kellerhuis

189 pagina′s | Dutch Media Uitgevers

€29.90 Een leuk kookboek met hardcover van 192 bladzijden. Auteurs zijn Marion Pauw en Tom Kellerhuis. Marion Pauw (1973) is thriller auteur en freelance publicist. Ze werd geboren in Australië maar op haar zesde kwam ze naar Nederland. Tom Kellerhuis (1964) was jarenlang chef kunst en Cultuur van het roemruchte opinie weekblad HP/De Tijd. Kellerhuis heeft zich omgeschoold tot chef-kok hij begon zijn opleiding op latere leeftijd en zodoende kwam hij als volwassen man tussen jongens van 17 jaar te staan, petje af!

Marion Pauw heeft Thom Kellerhuis eind 2010 gevraagd om samen met hem een kookboek te maken en ruim een half jaar lang, één à twee keer per week kookten ze lange dagen samen en de resultaten van die dagen staat in dit kookboek.

Op de achterzijde van dit boek staat; ‘Ooit iemand tegen gekomen die gelukkig werd van eierkoeken en crackertjes met hüttenkäse? Diëten zijn vreselijk en smakeloos. En bovendien: wie wil er leven zonder uitspattingen? Nooit meer je te buiten gaan aan chocolademousse of die tweede of zelfs derde fles wijn bestellen? Er is maar één methode die echt en gegarandeerd werkt: balans. Balans betekent niet dat je dag in dag uit gematigd hoeft te eten. Balans houdt in dat je zowel naar links als naar rechts uit kan schieten, maar gemiddeld gezien neutraal blijft. In de praktijk werkt dat zo: je kan prima een enorm stuk wildgebraad met truffelroomsaus eten, als je dat de volgende dag maar compenseert met een lichte maaltijd en wat lichaamsbeweging’.

Ik kan mij daarin wel vinden, ik ben zo’n type. De ene dag mij bezondigen en de volgende dag (of liever gezegd dagen) kan ik dan weer gewoon slank en gezond eten.

De eerste indruk

Al bladerend door het boek word ik enthousiast, de foto’s van de recepten zijn paginagroot en zien er zeer smakelijk uit. Het is doorspekt met grappige opmerkingen van Marion naar Thom of omgekeerd. Bijvoorbeeld; ‘ Heb jij een kaasschaaf Marion?’. ‘Ja hoor, in de bovenste la rechts’. ‘Ik bedoel een goeie’. ‘En nu moet je ophouden Tom!’. Of ..‘Heerlijk van smaak, maar ik mis nog wat zout’, ‘Er zit zout in schat’, Niet genoeg!’ Jij altijd met je zout’, ‘Hoog op smaak heet dat Marion’, Zout is ongezond Tom’, ‘Maar wel een smaakmaker’. Deze conversatie bewijst dat die twee wel zeer goede vrienden zijn.

Begin en indeling van het boek

Het begint bij de inhoudsopgave Ontbijt, Hapjes, Voorgerechten, Hoofdgerechten en als laatste de Nagerechten. Daarna het voorwoord waarin Marion en Tom schrijven dat Zonde & berouw een weerslag is geworden van hun lievelingsrecepten en voor elk wat wils. Alles zoveel mogelijk biologisch, zoveel mogelijk scharrel en duurzaam gevangen en ook zoveel mogelijk lokaal, om het milieu zo min mogelijk te belasten. Alle recepten staan alfabetisch gerangschikt achter in het boek.

Het Ontbijt

Het eerste recept heeft de naam “Jungle Banana Pancakes’ en ik ben beslist van plan om dit (zondige) ontbijt een keer te maken, misschien niet als ontbijt dat lijkt zelfs mij een beetje teveel. Het zondige recept van ‘Crabcakes Benedict’ sprak mij ook wel aan trouwens. Maar tevens kan je er ook een Supergezond ontbijt, een Pick-me-up smoothie en de Antikater cocktail vinden als je de avond ervoor wat te diep in het glaasje hebt gekeken.

Hapjes

Met o.a. Blini’s met zalmkaviaar of gerookte zalm. Culinaire bitterballen, Haring met kaviaar maar ook de gezonde Crostini’s, Groentetempura, Hummus en een Komkommersalade.

Voorgerechten

Van Gegratineerde oesters, Paddenstoelenravioli met truffelsaus, Fazantenrillettes en Kreeftenbisque tot Pompoensoep, Caesarsalade, Wontonravioli en Tonijnpizzaatjes met wasabimayonaise.

Hoofdgerechten

Van Lobster thermidor, Luie ossenhaas met ganzenlever, Steak tartaar en Rigatone met tomatensaus en buffelmozzarella tot Stamppotje van cress, Citroenkip, Wildzwijntournedos en Zeebaars met knoflook en sake.

Nagerechten

Van De ultieme chocolade mousse, Crêpes Suzette, Duivels chocolade-meringuetaartje en Bad dad vanilla cupcakes tot Good mum cupcakes, Fruitsalade met pepermuntdressing en Rabarbermousse. Uiteraard zijn deze recepten maar een greep uit dit heerlijke boek

De recepten

Ik heb drie heerlijke recepten gemaakt uit dit boek. Het 1e recept asperges in folie en het is in één woord, Heerlijk! Het staat bij de voorgerechten maar 7 à 8 asperges per persoon voor een voorgerecht vond ik behoorlijk veel. Wij hebben het gegeten als hoofdgerecht, lekker met kleine krieltjes, meer heeft dit gerecht niet nodig.

Het 2e recept crostini’s met gorgonzola dolce en parmaham staat bij Hapjes. Heerlijk om te eten en een lust voor het oog.

Het 3e recept maar beslist niet mijn laatste uit dit boek is: rigatone met tomatensaus en buffelmozzarella. De smaak is zo lekker romig, het is een vegetarisch gerecht en wij eten minsten één keer per week geen vlees en vlees wordt absoluut niet gemist in dit heerlijke gerecht.

Conclusie

Alle recepten voorzien van speciale tekentjes de gezonde en of verantwoorde gerechten zijn voorzien van vleugeltjes, aureool of harp. De minder gezonde of ‘slechte’ gerechten zijn voorzien zijn van hoorntjes, drietand of staart. De meeste recepten in dit boek zijn voor vier personen, en soms voor één. Helaas is het niet altijd duidelijk hoewel het bij de meeste recepten (door de ingrediënten) wel duidelijk is. Een boek om te kopen, cadeau te krijgen of te geven het zal niemand berouwen.
Home Recepten