Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Buiten Eten

Buiten Eten,

buiten genieten van zomerfeesten, barbecue en picknick

Rose Marie Donhauser.

160 pagina`s, prijs: €22,50

Karakter Uitgevers B.V.

Door Smulweb Kookboek recensent Louise

De titel heeft als onderschrift `buiten genieten van zomerfeesten, barbecue en picknick`.

Het boek heeft 158 bladzijden en een handige bladwijzer in de vorm van een lintje.

Bovendien heeft het een formaat wat gemakkelijk "in de hand ligt". De omslag trekt onmiddellijk de aandacht, het nodigt uit om het op te pakken.

Eerste indruk

Al bladerend door het boek kom ik onder de indruk van de schitterende fotografie, je ziet onmiddellijk dat er grote zorg aan de recepten, tekst en lay-out is besteed.

In het voorwoord onder de kop; `Zomerse keuken` wordt onder andere geschreven; Ik citeer- `Of het nu gaat om een etentje voor twee op het balkon, een picknick, een brunch of een party met familie en vrienden in de tuin: dit boek biedt voor alle gelegenheden de passende culinaire begeleiding. De inspirerende recepten zijn even veelzijdig en kleurrijk als het jaargetijde: verfijnde entrees, hartige hapjes met dipsauzen, eenvoudig en snel te bereiden gerechten, maar ook schotels die meer tijd en moeite kosten.` Einde citaat.

Begin en indeling van het boek

Voorin het boek staan de artikelen met verwijzing naar de bladzijden overzichtelijk verdeeld over 2 pagina`s. De artikelen zijn;

`Eindelijk zomer, Tuinfeesten, Picknick, en Barbecueën`.

Achter in het boek verdeeld over drie bladzijden, het register van de alfabetisch gerangschikte recepten, met daarna een bladzijde `Over de makers`.

De indeling in vier hoofdstukken geeft aan wat voor welke gelegenheid geschikt is, maar uiteraard kan je zelf beslissen hoe, wat en waar je het gerecht voor wilt maken.

In het boek kom je vaak bij de recepten de tekst tegen; `Dit is echt belangrijk` waarin wordt uitgelegd wat belangrijk is in het specifieke recept. Sommige foto`s bij een recept hebben ook deze tekst. Een nuttige toevoeging vind ik.

Er staan leuke en lekkere recepten in dit boek. Een voorbeeld wat je kunt verwachten.

Ieder hoofdstuk heeft wat lekkere salades en ten minste één soep, Groenten, Vlees en Visgerechten, Cake, Taarten, (zoet of hartig) en dranken.

Bij ieder hoofdstuk vindt je tips

In `Eindelijk zomer` gaat het over de gedekte tafel buiten, een menu serveren, uitnodiging voor een brunch, een lichte lunch, een heerlijk dinertje en grootte van de porties.

In `Tuinfeesten` vindt je een checklist van hoe en wat je moet doen, tips over een buffet, een aperitief, dranken plus de geschatte hoeveelheden.

Het hoofdstuk `Picknick` geeft tips over de picknickmand, accessoires, hoe goed te verpakken en wat je niet mag vergeten.

Tenslotte krijg je in het laatste hoofdstuk tips over de oh zo geliefde grilparty, (de barbecue dus) de brandstof, de benodigdheden, voorbereiding, inkopen plannen en ook hier weer de hoeveelheden waar je op moet rekenen.

Al deze recepten zou je uiteraard ook kunnen maken als het geen Tuinfeest, Barbecue of Picknickweer is.

Over de makers

Rose Marie Donhauser is de auteur van dit boek, ze schrijft o.a. artikelen over eten en reizen.

Fotograaf Alexander Walter is al twintig jaar lang zelfstandig fotograaf. Hij houdt van lekker eten en kookt zelf ook graag en dat kan je "proeven" uit de prachtige foto`s.

Sven Dittman heeft de gerechten van dit boek allemaal even verleidelijk in scène gezet Hij is een gediplomeerd kok die elf jaar in een gerenommeerd restaurant heeft gewerkt.

Maria Gig ondersteunde het team van de fotografen bij de productie en (zoals beschreven in dit boek) heeft zij zich volledig ingezet en kwam ze steeds met creatieve ideeën. Chapeau, het is te zien!

De recepten

Gevulde courgettes met tomaten

Uit `Eindelijk zomer` heb ik de gevulde courgettes met tomaten gemaakt terwijl de regen met bakken uit de lucht viel, buiten eten was dus geen optie! Ik heb het recept precies gevolgd en de smaak was voortreffelijk de verhoudingen klopten precies.

De tip bij dit recept was; `Gnocchi (pasta van aardappelen) met peterselie passen er goed bij`. Ik heb de gnocchi met een botersaus en salie gemaakt (recept van Marianne Oud- Smulweb).

Zoals bij heel veel recepten werd er bij dit recept ook varianten genoemd en bij dit recept twee varianten namelijk; `Courgettes als rauwkost` en "Courgette rolletjes`.

Zo maak je het »

Kip met peperoni en citroen

Malse kippenbouten, gesmoord met peperoni, tomaten en kruiden uit `Tuinfeesten`.

Wederom een lekker recept en ook hier klopten de verhoudingen, tijden enzovoort. Er werd groene peperoni ( scherp of mild) in genoemd. Ik kon geen scherpe peperoni vinden dus heb ik de milde versie genomen. De tomaten zou ik heel moeten laten maar hier ben ik van het recept afgeweken en de tomaten ontveld en in stukken gesneden. Het recept was voor 4 personen, wij zijn met 2 personen dus heb ik het recept door twee gedeeld. Een lekkere tagliatelle smaakte er uitstekend bij. Volgende keer zal ik wat meer knoflook en extra peperoni toevoegen.

Ook bij dit recept staat een variant beschreven en bovendien een tip hoe je het kan bereiden zonder oven.

Zo maak je het »

Citroentaart met amandelen

Ook uit; `Tuinfeesten`.

Deze taart bezorgde mij wat moeilijkheden. Ik kan er niet echt over oordelen omdat mijn oven kuren heeft. De temperatuur zakt soms ineens dramatisch en was dit keer jammer genoeg ook het geval ( temperatuur zakte maar liefst 100 graden) dus een echt oordeel kan ik hier niet over schrijven. De taart moest dus veel langer in de oven staan, ( mijn oven is dus duidelijk aan vervanging toe).

Het recept zet ik dus niet op Smulweb voordat ik deze taart nog een keer gemaakt heb. Wel een foto van de taart die overigens lekker fris smaakte, mijn gasten hebben er van gesmuld. De moeite waard dus om het nog een keer te proberen.

De foto`s van mijn gerechten zien er helaas anders uit dan de mooie foto`s in het boek, maar ik ben ook maar een gewone hobbykok met een heel eenvoudige digitale camera.

Ik heb nog heel veel verrukkelijke recepten gezien in dit boek. Het eerste wat ik nu ga maken is: `Varkenshaas met pruimen` en de Koude komkommersoep met zalm en koriander. Wat mij ook heel leuk lijkt om te maken is de "Espressoflip met een marsepeinen lepeltje". En al bladerend door dit mooie boek zie ik nog heel veel recepten die ik beslist wil maken.

Conclusie

Beslist een aanrader. Het is een mooi boek wat zeker de aanschaf waard is, het heeft een redelijke prijs, ziet er aantrekkelijk uit en zover ik kan beoordelen kloppen de recepten en dat is in ieder geval een pluspunt. Het is een mooie aanvulling aan mijn collectie kookboeken.

Louise


Home Recepten