Kookboek recensie Neem 5 ingredienten

Neem 5 ingrediënten
Snel, simpel en smakelijk koken.
James Tanner

Door Smulweb kookboek recensent Louise

Eerste indruk
Ik ken James Tanner van gezicht omdat ik regelmatig heb zien koken in het BBC programma “Ready steady Cook” en ik was nieuwsgierig naar zijn boek. Ik vind het een heel mooi boek, heb het eerst vluchtig doorgebladerd en wat mij vooral opviel was de prachtige fotografie van gerechten en attributen. Slechts 5 ingrediënten intrigeerden mij bijzonder en James maakt dat waar want afgezien van wat kleine extra`s bestaan de recepten inderdaad uit 5 ingrediënten. Dat stond mij wel aan want hoewel ik niet schrik van een recept met veel ingrediënten is een lijst met slechts 5 ingrediënten welkom.

Begin en indeling van het boek
Het boek heeft 175 bladzijden en er zijn 5 hoofdstukken “Klein beginnen, Hoofdzaken, Lekker vegetarisch, Nog wat lekkers na en

Brood en sausjes
James schreef bij de inleiding; `Van koken- voor jezelf of voor anderen- en eten hoor je te genieten. Voor Neem 5 ingrediënten hoef je niet met een ellenlange boodschappenlijst in je hand op zoek te gaan naar ingrediënten die lastig zijn te vinden of zelden worden gebruikt. Je hoeft je enkel te concentreren op de bereiding van al dat lekkers`.
Dat klonk dus veelbelovend. De indeling vind ik handig, de recepten staan achterin alfabetisch gerangschikt over twee bladzijden.
De recepten zijn gemakkelijk te volgen en bij de ingrediënten wordt vermeld:`geschild, in blokjes gesneden, knoflook geperst` enzovoort. Je ziet dus gelijk wat je met die ingrediënten moet doen, handig dus.

Wat staat er allemaal in?
In “Klein beginnen” staan o.a. soepen, salades, eggs benedict, roerei met gerookte zalm& bieslook en andere kleine gerechtjes die als lichte lunch of brunch, als tussendoortje of als voorgerecht bruikbaar zijn.
In “Hoofdzaken” staan recepten voor een snelle avondhap, langzaam gaar stovende schotels en gerechten voor chique dinertjes.
We beginnen we met wat visrecepten het 1e is “geroosterde tarbot met cantharellen en het laatste visrecept een “gefrituurde vis in bierbeslag” dan gaan wij van “Parelhoen met soubise” en van “Groene Curry” (met kip) gaan we naar recepten met eend en varkens, lams en rundvlees.

In ” Lekker vegetarisch” begint James met een Aardappelgratin, Aardappeltaartjes met basilicum, Patatas bravas om daarna over te schakelen naar groentegerechten en dan naar rijst en pasta gerechten en couscoussalade.
In “Nog wat lekkers na” zien we o.a. de lekkere nagerechten van Tarte tatin, Gebakken vijgen met honing, Chocolademousse en Scones. Je krijgt gelijk zin om ze te maken en zeker als je de fotografie ziet.
Dan het laatste hoofdstuk “Brood & sausjes” staan uiteraard wat broodrecepten en lekkere sausjes.

Ik kwam wel fouten tegen bij de recepten plus ingrediënten die hier niet of nauwelijks te koop zijn. James noemt: “Bramley`s seedling” die zijn hier niet te koop (waar ik woon in Nederland).
Hij maakt gerechten met eendeneieren en daar moet ik toch wel even naar op zoek.
Van de “Bird`s eye pepers” die James veelvuldig noemt in dit boek had mijn groenteboer nog nooit van gehoord. (natuurlijk kan je gewone rode pepers gebruiken dat is dus geen probleem).
Bij de scones staat in het recept dat het voor 12 stuks is maar vervolgens staat er in het recept; “steek 8 cirkels uit”. In het recept “gefrituurde vis in bierbeslag” kwam ik een rare fout tegen er stond bij de ingrediënten: 250 gr verse gist en 200 gram bloem Oeps!!! 250 gram verse gist lijkt mij wel een beetje veel! Voor een ieder die dit soort verhoudingen weet is dit foutje niet zo erg maar als je dit boek als beginnende hobbykok koopt en je wilt lekker gaan koken kan je wel eens voor verrassingen komen te staan. Verder schreef James bij `Eggs Benedict` om dit op Engelse muffins te serveren. Een Engelse muffin is van een soort brooddeeg en mijn bakker verkoopt ze niet, je zou naar een Engelse winkel moeten gaan om deze muffins te kunnen kopen of ze zelf maken dat kan natuurlijk ook er zijn recepten genoeg op internet te vinden.
Er worden ook Anja aardappelen bij verschillende gerechten genoemd dat is raar vertaald het zijn `Anya` aardappelen en mijn groenteboer verkoopt deze aardappelen niet. Uiteraard kan je gewoon aardappels nemen die je lekker vind dat hoeft dus geen belemmering te zijn.
Het lijkt wel of ik hier de fouten zit op te sommen en suggereer dat het boek niet goed zou zijn maar niets is minder waar.
Zoals ik al schreef is de vormgeving en de foto`s van de gerechten heel mooi, je krijgt beslist zin om de gerechten te maken en ik heb er dan ook met plezier een paar gemaakt.
Afgezien van enkele ingrediënten die in Nederland moeilijk te koop zijn, zijn ze toch met een beetje fantasie te vervangen dus dat mag geen belemmering zijn om het boek te kopen.

De recepten
Ik heb uit dit boek de` Green curry` de `Aardappeltaartjes met basilicum` en de Varkenskarbonaadjes met aardappelpuree en uienconfit` gemaakt. Die waren stuk voor stuk lekker, de recepten plus verhoudingen klopten en ik zal deze gerechtjes beslist weer maken.
Bovendien wil ik nog veel meer recepten uitproberen want aan de zoete gerechten ben ik nog niet aan toegekomen.
Er staan bijzonder lekkere recepten bij, de eerste twee die ik wil maken zijn Chocoladefondants en Chocolademousse!

Conclusie
Een heel mooi boek en het aanschaffen waard, zeker voor mensen die lange lijsten met ingrediënten niet prettig vinden. Het is inderdaad snel, simpel en smakelijk koken zoals op de cover van het boek vermeld staat. Het is een mooi boek om zelf aan te schaffen of aan iemand cadeau te geven die niet altijd tijd heeft om lang in de keuken te staan.

Drie leuke recepten uit het boek:

 • Groene curry >>
 • Aardappeltaartjes met basilicum >>
 • Varkenskarbonaadjes met aardappelpuree en uienconfit >>

  Louise





 • 1 Reactie

  1. Onder het mom van beter laat dan nooit, reageer ik even op je artikel. Ik vind het sneu dat nog niemand de moeite genomen heeft een reactie onder je verhaal te zetten. Je hebt er tenslotte de moeite voor gedaan en dat waardeer ik! Dit is nou toevallig net een boek dat ik niet zelf zal aanschaffen, want mij spreekt het idee van slechts 5 ingrediënten niet aan, althans niet als uitgangspunt voor een boek. De Italiaanse keuken kan soms met nog minder ingrediënten toe, dus ik begrijp dat er wel leuke recepten tussen kunnen zitten. Hoe het ook zij, je hebt een duidelijk verhaal geschreven over dit boek, zodat eventuele kopers weten waar ze aan toe zijn en dat is precies waar een recensie voor bedoeld is, top! Groetjes, Joke
   .

  Geef een reactie