Over de gouden regel van het koken in elke keuken.

Tijdens mijn opleiding tot kok heb ik verschillende chef-koks mogen spreken over koken.
Over koken hadden ze over het algemeen zeer uiteenlopende meningen, maar over 1 ding waren ze het eens.
Je moet er geen circus van maken!!
Wat ze daar mee bedoelden?
Heel eenvoudig, Gebruik nooit te veel ingredi?nten in je gerechten, het bevorderd de smaak absoluut niet!

Veel mensen denken dat het nodig is om zo veel mogelijk ingredienten te gebruiken om zo de smaak te verbeteren.
Het gevolg is dat er een rommeltje ontstaat waarbij de eigenlijke smaak waar het om draaide uiteindelijk verdwijnt in een kakofonie van smaken..

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een pasta gerecht waarbij de kok heeft besloten dat het nodig was om een groot aantal verschillende kruiden in de saus te gooien.
De bedoeling was een tomaat basilicum saus maar na toevoeging van knoflook, paprikapoeder, rozemarijn en nog verschillende andere kruiden proef je de basilicum niet meer.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld maar de bedoeling is duidelijk.
Als je je een beetje aan de basis houd en je rekening houd met wat je aan smaak wil bereiken komt het altijd goed.

Het is trouwens verder altijd dikke pret in de professionele keuken.
In de loop der jaren heb ik er heel wat meegemaakt en heel wat gezien.
Van koks die witte kool aanvielen met een hakbijl tot koks die compleet in de stress schoten van gasten die vroegen om een doorbakken biefstuk.
Maar van alles wat ik in die jaren heb geleerd en meegemaakt is deze simpele gouden regel over koken mij het beste bijgebleven.

In de toekomst zal ik wat van de dingen die ik in de keuken heb meegemaakt in artikeltjes op mijn smulpagina zetten.
Zo kan ik die verhalen later niet vergeten.
En misschien dat andere smullers er wel om kunnen lachen zoals ik dat deed toen ik het meemaakte.

Nou, We zijn al weer bij het einde van het artikel aanbeland.
Veel plezier met koken en lekker smullen zou ik zo zeggen.

Groetjes, alb02