DE MEXICAANSE EETGEWOONTEShttp://www.wilmahuigen.demon.nl/persoonlijk/bloemslinger.gif‘”> De mexicaanse eetgewoontes vinden voor een groot deel hun oorsprong in die van het oude spanje.Net zoals in het huidige spanje,zwichten veel gebruiken die gebaseerd zijn op de middeleeuwse landbouwmaatschappij onder de tijdsdruk van de laat-20e eeuw.
Ooorspronkelijk nuttigde men 4 maaltijden per dag :als eerste gebruikte men een licht ontbijt (ALMUERZO)van zoete taartjes ,koffie of chocolademelk en jus d’ orange;men ontbijtte vrij laat,soms om negen uur of half tien.Degene die vroeg opstonden,aten vaak zwaarder-taco’s of enchilada’s-om zeven of acht uur.Om een uur of elf was het tijd voor een wat zwaarder`tweede` ontbijt(MERIENDA)bestaande uit huevos-rancheros,omeletten en zelfs steaks.Om een uur of twee werd de belangrijkste maaltijd ,namelijk de COMIDA,genuttigd,die vaak wel uit zes gangen bestond en minstens een paar uur in beslag nam; daarna deed men een middagdutje van 1 a 2 uur-de beroemde “SIESTA” Het CENA (diner) was de lichtere versie van de COMIDA;het begon haast nooit voor negen uur en liep soms uit tot middernacht.
Alle maaltijden,behalve misschien de ALMUERZO,hadden zowel sociaal als functioneel doel;tijd om te kletsen,te ontspannen ,te genieten van het gezelschap van familie en vrienden.
Een volledige COMIDA bestaat uit: ENTREMES of voorgrechten:SOPA(soep);PASTA(vertaald als droge soep);vis;vlees of gevogelte met salade;POSTRE(nagerecht)en koffie.
Bij een CENA laat men de pasta achterwege en zijn de gerechten vaak lichter ;een heldere bouillon inplaats van een stevige,gebonden soep;dungesneden koud vlees in plaats van warm enzovoort.