Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ingrediënten Pizza

Je wilt graag zelf een heerlijke pizza bakken, maar wat doe je er op? Lees hier over de belangrijkste soorten pizza’s en tips hoe zelf een lekkere pizza te maken. De basis

De basis van vrijwel elke pizza is een tomatensaus en mozzarella en dit is niet voor niets. Maar waar je deze mee combineert is helemaal aan jezelf. Volg een oud, beproefd recept, of laat je fantasie de vrije loop. Olijven, extra kaas, salami, plakjes tomaat, ham, ananas, paprika, tonijn, ansjovis, rode peper, knoflook, de keuze is ruim en zolang je de pizza goed bakt en het niet te bont maakt zal het resultaat meestal erg goed zijn. Probeer het uit om je eigen favoriete pizza te ontdekken. Je kan natuurlijk altijd een bestaande pizza met extra ingrediënten beleggen, zoals schijfjes tomaat op een pizza margherita, of champignons bij een pizza prosciutto. De belangrijkste tips zijn: hou het simpel en probeer ingrediënten te zoeken die elkaar goed aanvullen. Bijvoorbeeld zoute ham en zoete ananas (hawaï) gaan goed samen, of zoute olijven en plakken zoete tomaat, pittige rode peper en romige kaas, champignons en olijven of ham, etc.

Geschiedenis pizza

Van oudsher was pizza het eten van de alleramsten in Napels, Italië. De eerste, Napolitaanse, pizza’s waren daarom ook erg schamel belegd. Sindsdien heeft de pizza een ware revolutie meegemaakt en er zijn honderden varianten ontstaan. De belangrijkste twee groepen zijn de Italiaanse en Amerikaanse pizza’s. Het grote verschil tussen de Italiaanse en Amerikaanse pizza’s is de dikte van de bodem. Waar de eerste dunne, krokante bodems heeft, hebben Amerikaanse dikke, luchtige bodems. Allebei kunnen ze, zeker als ze goed klaargemaakt zijn, erg lekker zijn. Wat wel belangrijk is, is de keuze voor de topping. Waar bij Amerikaanse pizza’s meerdere ingrediënten lekkerder zijn, levert bij een goede Italiaanse pizza juist de eenvoud de beste smaak op. Belangrijk is dan wel dat je de beste ingrediënten gebruikt: smaakvolle mozzarella, heerlijk zoete tomaten, kruidige basilicum, pittige oregano, of wat je verder ook gebruikt.

In dit artikel ga ik verder in op de Italiaanse pizza, dat wil zeggen: pizza’s met een dunne, krokante bodem .

Elke pizza begint met een goede bodem. Er gaan veel recepten rond voor een goede, krokante bodem, helaas valt het resultaat daarvan meestal tegen. Lees hier alles over hoe een goede dunne, bodem te maken. Geduld helpt hierbij en levert een beter resultaat op. Heb je iets minder geduld of tijd? Ga dan voor de snelle bodem. Ook kan je een pizza maken door een Turks brood als bodem te gebruiken, niet echt Italiaans, maar érg lekker!

Hierop volgt de tomatensaus, de vaste basis van vrijwel elke pizza. Dat kan een simpele tomatenpuree zijn, maar je kan er ook meer werk van maken door uitjes en kruiden toe te voegen, dat levert een nog lekkerder saus op.

Topping pizza

Hierna wordt het tijd om keuzes te maken. Hou je van vlees, olijven, kaas of vis? Een aantal van de lekkerste pizza’s die je kan maken zijn:

Pizza Napoletana (tomatensaus, mozzarella, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza Margherita (tomatensaus, mozzarella, basilicum, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza Salami (tomatensaus, mozzarella, salami, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza Prosciutto (tomatensaus, mozzarella, ham, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza al Funghi (tomatensaus, mozzarella, champignons, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza al Funghi e Olive (tomatensaus, mozzarella, champignons, olijven, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza al Tonno (tomatensaus, mozzarella, tonijn, uit, olijven, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza Hawaï (tomatensaus, mozzarella, ham, ananas, Parmezaan (of oude kaas))

Pizza Quattro Formaggi (tomatensaus, mozzarella, gorgonzola, Goudse kaas, Parmezaan)

Pizza Quattro Stagioni (tomatensaus, mozzarella, artisjokken, ham, olijven, champignons, Parmezaan (of oude kaas))

Tips voor bedekken pizza

Het is sowieso lekker om pizza’s af te maken met wat goede, gedroogde oregano, of eventueel knoflook of basilicum. Wil je graag meer leren over de Italiaanse, of andere keukens? Lees hier verder.

Bakken

Dan rest nog één stap, het bakken van de pizza. De belangrijkste tip is om dit zo heet mogelijk te doen. Liefst minimaal 250 graden Celcius. Bij die temperatuur is 15 minuten bakken voldoende. Goed bakken is cruciaal voor een goed resultaat.

Home Recepten