Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Pizza

Tarwe vrije pizza 14 sept 2013

Even wachtenÂ….pizza!!

Wat mij opvalt is dat glutenvrije producten minder snel rijzen, dus ik maak soms deeg echt een paar uur van te voren. Het heeft dan flink de tijd om te rijzen en luchtig te worden. Tussendoor nog een keer kneden en in de gewenste vorm nog een keer laten rijzen. Pizza bakken is dus voor mij echt een weekendklusje. Letterlijk even wachtenÂ…pizza!

Onderstaande pizza is gluten- en koemelkvrij, zelfs lactosevrij als je geen geitenkaas als topping doet

Kleine uitdaging/Uitgebreid koken

Voor de bodem:

150 gr glutenvrije bloem

100 ml lauwe sojamelk

1 zakje gist

1 tl suiker

1 tl zout

2 el olijfolie (ik bewaar meestal de olie van olijven of gedroogde tomaten, geeft een heerlijke smaak)

Kruiden indien gewenst: oregano, peterselie, knoflookpoeder, bieslook

Voor de saus:

1 el olijfolie

3 sjalotjes, fijngesneden

1 teentje knoflook, fijngesneden

2 tomaten

1/2 el bouillonpoeder (Knorr)

1/2 tl oregano

1/2 el peterselie

1 tl ketjap

Indien nodig maizena

Voor de topping: alles waar je zin in hebt! Op de pizza van de foto zit van alles dat ik in mijn koelkast tegen kwam: olijven, salami, geitenkaas, paprika, paddenstoelen. Een ideaal gerecht voor kliekjesdag

Bereiden:

Meng de lauwe melk, suiker en gist en laat 10 min. werken

Meng het mengsel door de bloem en voeg het zout en eventueel de kruiden toe

Voeg in delen de olijfolie toe tot je een soepel deeg hebt (niet noodzakelijk alle olie gebruiken)

Laat een paar uur rijzen onder huishoudfolie en een theedoek op een warme plek

Rol met een deegroller tot een mooie pizzabodem en laat weer rijzen als in stap 4

Kerf intussen de tomaten aan de onderkant in (kruisje) en gooi ze in heet water tot het velletje loslaat

Fruit in een steelpannetje de sjalotjes en knoflook in de olie

Pel de tomaten, snij ze in stukjes en doe ze bij de sjalotjes en knoflook

Voeg bouillonpoeder, kruiden en ketjap toe en laat sudderen

Gebruik een staafmixer om er een saus van te maken

Als je de saus een tijdje laat staan, dikt hij vanzelf in, anders kun je maizena gebruiken om hem een handje te helpen

Smeer de saus op de pizza, je favoriete toppings erop en klaar!

Nou ja, nog even de oven in: 15-20 min op 250°C (hetelucht 22°C) en dan lekker op de bank met een wijntje en een filmpje!

Voor bovenstaande pizza heb ik glutenvrij broodmeel voor bruin brood gebruikt van Schär B. Uiteraard is dit ook te bereiden met een ander type glutenvrije bloem.

About these ads

Share this:

Twitter1

Facebook4

Pinterest

E-mail

Print

Meer

Vind ik leuk:

door Jude′s Diner • Geplaatst in Glutenvrije recepten, Koemelkvrije recepten, Lactosevrije recepten, Tarwevrije recepten • Getagd dieet, geiten, geitenkaas, gluten, glutenvrij, glutenvrij meel, intolerantie, koemelk, koemelkvrij, lactose, lactosevrij, pizza, recept, recepten, sojamelk, tarwe, tarwevrij, tomaat, tomaten, zongedroogde tomaten

1

Berichtnavigatie Boodschappen doen – op zoek naar lactosevrijVoedselintolerantie…kun je dan wel lekker uit eten?

Eén reactie op “Even wachtenÂ….pizza!!”

PINGBACK: Pizza met seizoensgroente | Voorgeschoteld

Suggesties? Aanvullingen? Vragen? Recept geprobeerd? Alle tips en suggesties zijn welkom!

Home Recepten