Bij het afsluiten van een abonnement op Smult kan je kiezen voor het boek “Basics to Brilliance” van Donna Hay. Is dat een goeie keuze? Hieronder mijn recensie na het koken van een willekeurig recept!

 

Fact: Het boek is lekker dik en weegt 1.884 kilo.

Het boek heeft een leuke insteek; met 1 basisrecept kan je meerdere gerechten maken. De fotografie is prachtig en de recepten zijn goed vertaald. Makkelijk te volgen en geen honderden stappen. Ik kies ervoor om de kleverige ahorn-bourbonspareribs te maken. Het basisrecept ziet er simpel uit, behalve dan dat ik wel even moest Googlen naar moutazijn. Dit is een heel normaal ingredient in de Britse keuken, en hier eigenlijk ook, alleen het heet bij ons gewoon Worcestersaus. Er staat ook 1 ui in vieren bij de ingrediënten. Nu kan je voor bijvoorbeeld bouillon de schil er gewoon omheen laten, hier staat dat er niet bij. Doe het toch :)

Als de ribs staan te pruttelen begin ik aan de ahorn-bourbonglazuur. Het valt meteen op dat dat is waar de rokerige smaak van gaat komen. Er is in dit recept namelijk geen barbecue te bekennen, dus moet de houtsmaak uit de bourbon worden gehaald.

Ondertussen geurt de redactie naar de pan pruttelende ribs, en vooral naar moutazijn. Misschien een goed idee om even een raampje open te zetten! De oven alvast aan, tijd voor de lak.

Na een potje glazuren moeten de ribs nog zeker 30 minuten in de oven. Niet erg, maar wel als je trek hebt! Dan eruit; knetterheet, maar meteen proeven.

Oordeel: Goeie ribs, stevig maar mals, de bourbonsmaak zit er goed aan. Heerlijk om door te lezen wat je er allemaal bij kan serveren; aioli-citroenmayonaise, koolsla van venkel en appel, zoete aardappelfrieten. Hier op de redactie proeft iedereen de ribs en we zijn het eens; goed recept! Het boek is een aanrader voor iedereen die wat meer basics kan gebruiken in de keuken. Een prima grondlegger voor vele gezellige maaltijden.