Pluijm op Pad
René Pluijm
224 pagina`s, €29,95 (incl. DVD)
De Boekenmakers

Door: Smulweb kookboekrecensent Verena Elders

Indeling
Het boek Pluijm op Pad is het kookboek behorend bij het gelijknamige tv-programma, waarin zelfbenoemd “culinair nomade” René Pluijm op zoek gaat naar eetcultuur in Europa. Het boek bestaat uit negen hoofdstukken waarin aandacht wordt besteed aan de keukens van verschillende regio`s in zes Europese landen. De kok bezocht Spaans Baskenland, de Portugese regio`s Algarve, Alentejo en de Azoren, het oosten van Denemarken en de regio Jutland, het noordwesten van Ierland, Noord-Ierland en de stad Wenen (Oostenrijk).
In iedere bezochte regio gaat de René Pluijm op zoek naar lokale producten bij bijzondere kaasmakers, vissers, veehouders, wijnmakers, fruittelers en andere helden. Lokale koks leren hem enkele lokale gerechten te bereiden, waarna de ietwat ijdele tv-kok zijn eigen interpretatie geeft van de lokale keuken door met traditionele ingrediënten nieuwe gerechten te creëren. Zowel de receptuur van de traditionele gerechten als die van René Pluijm`s gerechten staan in het boek. Hoewel enkele gerechten uit de bezochte regio`s ons reeds bekend zijn (denk aan pintxos, smørrebrød, sachertorte en Wiener schnitzels), schuilt de kracht van het boek vooral in het onbekende: Soep van de Heilige Geest, spinkrabsalade, Portugese broodsoep.

Niet voor vegetariërs!
De gerechten zijn ruig en puur. Het motto van René Pluijm – “Om te leven, moet er iets sterven” – komt terug in de recepten in het boek. Vrijwel geen enkel gerecht is vegetarisch; sterker nog – veel gerechten bevatten zowel vlees als vis. Voorwaarde is wel dat vlees en vis van hoge kwaliteit zijn en dat de dieren op verantwoorde manier zijn gehouden, gevangen en gedood.
René Pluijm haalt ons graag uit onze comfort zone als het om eten gaat, om ons eraan te herinneren dat de dieren die wij eten niet enkel uit de voorgesneden stukken vlees bestaan die we in de supermarkt vinden (vandaar ook de foto`s van levende en dode dieren). En naar de supermarkt moeten we sowieso niet gaan voor de recepten in dit boek; we gaan weer eens naar de slager, de kaasboer, de viswinkel en andere speciaalzaken, om daar de mooiste en lekkerste ingrediënten te vinden.

Bereidde gerechten
Uit het kookboek heb ik onder andere Deense aebletorsk met aardappelpuree bereid. Dit gerecht met kabeljauw, pesto en een saus gemaakt van appel, bacon, abrikozen en appelstroop is een heerlijke hartverwarmende maaltijd met veel smaak. Hoe harder het buiten regent, hoe lekkerder!
En dan de Sri Lankaanse maaltijdsoep mulligatawny, die meteen in mijn soepenrepertoire is opgenomen (bij gebrek aan een keukenzeef een soep met stukken in plaats van de egale versie uit het boek). Moge deze soep na Ierland ook naar Nederland overwaaien! De heerlijk frisromige soep met kerrie en kokosmelk is in de vegetarische variant minstens zo lekker als met vlees (lam of kip), maar mag absoluut niet geserveerd worden zonder limoen.
Na het zien van de foto van het wild zwijn met verse cranberry`s is het onmogelijk om dit gerecht níet te willen bereiden. Een heerlijk eenvoudig, klassiek gerecht voor op de kersttafel, waarvan het water je in de mond loopt.

Wat vond ik goed?
René Pluijm herinnert ons eraan waar ons eten vandaan komt, en dat we een verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat de dieren die wij eten een goed leven hebben gehad. Hij herinnert ons eraan dat de kwaliteit en smaak van dergelijke producten opweegt tegen de hogere prijs die wij ervoor betalen.
De reisverslagen en prachtige foto`s van gerechten en ingrediënten zorgen ervoor dat je meteen zin krijgt om op reis te gaan om onbekende keukens te gaan ontdekken in landen niet eens zo ver hiervandaan (en, voor wie het geluk heeft op reis te gaan naar de gebieden: de bezochte adressen staan in het boek vermeld).

Wat vond ik minder goed?
Een probleem is wel dat een deel van de ingrediënten die René Pluijm tijdens zijn reizen ontdekt, in Nederland niet makkelijk verkrijgbaar is en dat sommige ingrediënten daarom mogelijk vervangen moeten worden door andere ingrediënten. Dat veroorzaakt een gevoel dat hoe lekker het gerecht ook is, het vast en zeker zal onderdoen voor het originele gerecht.
Het kookboek wordt geleverd met een DVD met hoogtepunten van het eerste seizoen van het tv-programma Pluijm op Pad. Helaas is de DVD geen waardevolle toevoeging; de scènes zijn op vreemde wijze aan elkaar geplakt, waardoor het geheel nogal van de hak op de tak springt.

Aanrader?
Ja, maar dit kookboek is niet geschikt voor beginnende koks. Bij de dosering van ingrediënten, kruiden en specerijen gaat het vooral om wat je zelf lekker vindt. Er is veel ruimte om af te wijken van het recept door middel van variatie met ingrediënten en dosering. Daarnaast wordt onder andere verwacht dat je weet wanneer vlees medium gaar is en hoe je een ei pocheert. Enige kennis van je eigen smaak en ervaring met koken is dus wel vereist. Beschik je hierover, dan kun je met dit kun je heerlijk pure, maar ook spectaculaire gerechten bereiden.

Overige info
Eerste druk 2010. Het boek telt 224 bladzijden en wordt geleverd met een compilatie-DVD van het eerste seizoen van het tv-programma Pluijm op Pad (RTL).

Verena