Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Geweldige groente

Geweldige groente

Annie Bell

€19,90 Uitgeverij Gottmer

Door Smulweb kookboek-recensent Verena Geweldige Groente zet groente in de schijnwerpers. Zeer geschikt voor wie moeite heeft voldoende groente te eten (twee ons wordt een makkie!) of voor wie wat minder vaak vlees of vis op tafel wil zetten.

Indeling

Geweldige Groente is een verzameling recepten bereid met Annie Bell’s favoriete groenten, opgedeeld in 10 thematische hoofdstukken: Dips, geroosterde groente, gratins, hoofdgerecht, geweldige granen, aardappels, grote salades, kleine salades, groene salades en geweldige dressings.

Groenten, maar niet vega

Hoewel de titel het wellicht wel doet vermoeden, bevat Geweldige Groente niet alleen vegetarische gerechten. Hier en daar worden vis en schaaldieren gebruikt, en af en toe een plakje parmaham. De niet-vegetarische gerechten zijn dus veruit in de minderheid, maar ook liefhebbers van vlees en vis zullen dat niet erg vinden. Omdat Geweldige Groente niet specifiek geschreven is voor vegetariërs, wordt niet moeilijk gedaan over de vraag of een gerecht wel voldoende eiwitten, vitamines en ijzer bevat. Geen ‘verplichte’ toevoegingen om de voedingswaarde te verbeteren; wat telt, is de smaak. En dat betekent: veel groente, veel kaas en veel verse kruiden.

Kleur!

De recepten worden geïllustreerd door prachtige kleurrijke foto’s (Chris Alack). Of het nu de gratins zijn waar de goudbruine kaas uitloopt, of de frisse salades van losjes bij elkaar gegooide zomerse ingrediënten – je krijgt meteen zin om de keuken in te duiken. Enige probleem: Met welk gerecht begin je?! Door de kleurrijke gerechten doet het boek erg zomers aan, maar ook voor de koudere seizoenen biedt het veel inspiratie: het bevat ook veel recepten voor comfort food als soepen en gratins.

Bereide gerechten

Allereerst heb ik een selectie bereid uit de verschillende dips, geserveerd met pita-broodjes: Auberginepuree gemaakt van geroosterde aubergine, geserveerd met granaatappel en amandel, fris-pittige tuinbonendip met citroensap en komijn en mezze van geroosterde rode paprika, pijnboompitten en verse kruiden. Het roosteren geeft de aubergine en paprika een heerlijk volle smaak.

Daarnaast moest uiteraard de tuinbonen-fetasalade bereid worden, afgebeeld op de voorkant van het boek. Een heerlijk frisse salade dankzij de tuinboontjes, citroen, feta en lente-ui. De daarbij bereide knapperige aardappeltjes met feta waren vrij gewoon, maar lekker.

Absolute aanrader voor picknick

Tot slot de absolute favoriet: de fruit-fetasalade met sinaasappel, feta, rode ui, citroensap en verse munt en koriander. Deze heerlijk frisse salade is een absolute aanrader voor een picknick. Makkelijk te bereiden en mee te nemen: Marineer blokjes feta in wat citroensap en olijfolie, leg daarop in lagen rode ui, stukjes sinaasappel en verse koriander, munt en peterselie. Hussel op het laatste moment door elkaar en klaar!

Wat vond ik goed?

Met goed verkrijgbare, relatief gangbare ingrediënten maakt Annie Bell heerlijke frisse en hartige gerechten. De recepten zijn geschikt voor iedereen; de meeste gerechten zijn in een mum van tijd klaar en vereisen geen ingewikkelde kooktechnieken. De granen in het hoofdstuk Geweldige Granen zijn wellicht iets minder goed verkrijgbaar, maar een leuke toevoeging aan het boek. De heerlijk uitziende gerechten zijn een goede reden om eens op zoek te gaan naar quinoa en spelt.

Wat vond ik minder goed?

De recepten en ingrediënten mogen soms iets spannender zijn. Er worden veel gangbare groenten gebruikt; de lezer wordt niet echt uitgedaagd om nieuwe of vergeten groenten te ontdekken. Enkele recepten zijn erg eenvoudig, bijvoorbeeld het recept voor gegrilde courgette met pijnboompitjes.

Aanrader?

Absoluut! Heerlijke gerechten!

Verena

Home Recepten