Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboek recensie Zuid Kookt

Zuid Kookt

Culinaire avonturen op de Rotterdamse Afrikaandermarkt

Irene de Vette

€24,95 Trichis Publishing

Door: Smulweb Kookboek recensent Verena Zuid Kookt! is een ode aan het multiculturele Rotterdam-Zuid, met name het Zuid vlak over de Erasmusbrug: de Afrikaanderbuurt en het aangrenzende schiereiland Katendrecht. Door te tonen wat "Zuid" op culinair gebied te bieden heeft, worden lezers uit overige delen van de stad verleid om eens wat vaker de oversteek te maken. En om hun beeld van Zuid bij te stellen.

Op safari

Het gebied rondom de Rotterdamse Afrikaandermarkt is een smeltkroes van culturen – en dus ook van eetculturen. Iedere woensdag en zaterdag levert dat op de markt een rijke variatie aan exotische en minder exotische producten op. Onder leiding van chef-kok Rob Baris maken de deelnemers van 12 themaworkshops kennis met de Afrikaandermarkt, haar producten en haar marktkooplui. Een groep sporters, kinderen van Zuid, kunstenaars, bestuurders, Chinese Rotterdammers – allen gaan `op safari` over de markt en bereiden vervolgens een menu dat een combinatie is van de exotische en minder exotische waren van de markt en omliggende winkeliers. Want behalve van relatief onbekende ingrediënten als lotuswortels en sopropo`s wordt er ook gebruik gemaakt van oerhollandse kazen, haring en asperges. En, zoals het een kookboek over een havenstad betaamt: vis. Veel vis!

Culinaire workshops

Zuid Kookt! is het verslag van de culinaire workshops die Rob Baris met de groepen deelnemers hield. Het begint met een beschrijving van de benodigde kooktechnieken voor de recepten in het boek. Het boek is opgedeeld in twaalf hoofdstukken, elk corresponderend met één van de workshops. De hoofstukken bevatten naast sfeerimpressies van de workshops ook de bijbehorende recepten, portretten van marktlooplui en winkeliers rondom de markt en enkele uitgelichte ingrediënten.

Wat vond ik goed?

Zuid Kookt! is vooral een kookboek voor Rotterdammers, of voor hen die in de buurt van de stad wonen. De verslagen en foto`s in Zuid Kookt! geven een goede impressie van de workshops en van de sfeer en koopwaar op de Afrikaandermarkt. Voor degenen die op de markt al vaker exotische groenten en fruit tegen zijn gekomen, maar zich er geen raad mee wisten, biedt het boek inspiratie om de ingrediënten toch eens te kopen en te proberen. De combinatie van bekende en minder bekende ingrediënten en de duidelijke werkbeschrijvingen maken dat het bereiden van op het oog uitdagende recepten eigenlijk heel makkelijk wordt. En wie een menu wil bereiden, scheurt simpelweg het boodschappenlijstje uit het boek en gaat ermee naar de markt.

Wat vond ik minder goed?

De workshops zijn het belangrijkste onderdeel van het boek. Zuid Kookt! bevat veel overige tekst in verhouding tot de recepten, waardoor de recepten ondergeschikt lijken aan de promotie van Rotterdam-Zuid. Omdat de kookworkshops in de zomer plaatsvonden, zijn de gebruikte ingrediënten vooral in dat seizoen verkrijgbaar. Meer variatietips voor het geval ingrediënten niet beschikbaar zijn, zouden daarom nuttig zijn geweest. Helaas zijn de uitscheurbare boodschappenlijstjes in het boek enkel geschikt wanneer je een heel menu wilt bereiden; de ingrediënten voor de afzonderlijke gerechten staan kriskras door elkaar. Bovendien: waar laat je de uitgescheurde lijstjes na gebruik?

Gekookt

Ik heb uit het boek de "Taboulé met gegrilde courgette en rode mul" gemaakt. Daarvoor heb ik de vis, peterselie, munt, bulgur, tomaten, courgette en komkommer, lente-uitjes en limoen van de markt gehaald. Voor het "Lamsvlees Sichuan style van Shun Po" heb ik het lamsvlees, de rode peper, peterselie en gember van de markt gehaald. De Sichuanpeper en lente-uitjes kwamen uit de Chinese supermarkt. Voor de chocolademousse (zonder de kersen) heb ik alleen de munt gebruikt die ik op de markt had gekocht, verder kwam alles uit de supermarkt.

Makkelijke recepten

De recepten waren goed te bereiden. De werkbeschrijvingen zijn beknopt en zijn makkelijk op te volgen. De kooktechnieken zijn erg handig: niet meer dan de voor de recepten noodzakelijke technieken. De taboulé en chocolademousse vielen erg in de smaak; bij het lamsvlees hadden we het idee dat er iets miste, dat mocht nog wel wat meer pit hebben, ondanks de rode peper die erdoor ging. De tweede dag hebben we de taboulé nog wat aangepast door er lekkere zoute feta en geroosterde zonnebloempitten aan toe te voegen. Dat maakte het nog lekkerder. De chocolademousse was zoals je hem mag verwachten, al moest ik de kersen er voorlopig nog even bijdenken.

Aanrader?

Een aanrader voor liefhebbers van de markt die niet bang zijn om met onbekende ingrediënten te experimenteren.

Verena
Home Recepten