De Smaak van Italie

Onder een bewolkte grijze lucht reden we tegen de middag richting Utrecht, in de hoop dat het weer in de loop van de dag nog zou verbeteren. We waren namelijk onderweg naar ‘De smaak van Italië’ en kregen daarbij onvermijdelijke herinneringen aan de Toscaanse zon te verwerken. Prima georganiseerd

Het eerste wat we opmerkten was een prima organisatie. In een weiland, grenzend aan het kasteel waarrond alles te doen was, had men een grote parking gemaakt waar we de auto makkelijk kwijt konden. Daar hadden we wel 5 euro parkeergeld voor over, hoewel je niet veel keuze hebt want er is verder geen parkeerplaats in de buurt.

Het viel ons wel ineens op wat een enorme hoeveelheid auto’s er reeds aanwezig waren, wat mijn vermoeden bevestigde dat dit wel eens een vrij groot evenement zou kunnen zijn.

Sportwagens en nog van dat…

Bij de ingang werden onze kaartjes gecontroleerd en toen begon de wandeling. Gewapend met een plannetje van het domein – wat overigens absoluut niet nodig is want de looproute wijst zichzelf uit – liepen we langs de vele kraampjes. Men had de route onderverdeeld in de verschillende streken van Italië waar je dus ook telkens producten vond uit de desbetreffende streek. En wat voor productenÂ… van kleding, schoenen, en natuurlijk honderden verschillende pasta’s, kazen en wijnen tot prachtig beschilderd servies en zelfs een selectie van Italie’s meest fantastische wagens. Niet alleen Alfa Romeo, Lancia en Fiat waren er vertegenwoordigd maar ook Maserati, Ferrari – waar je zelfs mee kon testrijden – en Abarth.

Italiaanse wijn

Overal tussen de kraampjes door waren terrasjes gezet waar je heerlijk kon bijpraten onder het genot van een glas wijn, een bordje pasta of – voor de liefhebbers – een broodje bratwurst. Maar met alle verschillende proeverijen is dat eigenlijk niet eens nodig want zowat bij elk kraampje wat eten in de aanbieding had kon je de lekkerste olijfolies, chorizo’s, pesto’s, koekjes of wijnen proeven. Met name een veneranda vite (http://www.venerandavite.it/) is mij bijgebleven. Een heerlijke wijn met een overweldigend bouquet aan fruitige geuren die toch zo licht was dat hij zowel een traditionele pasta bolognese als een zware wildschotel uitstekend zou begeleiden. Gelukkig heb ik het kaartje van de importeur nog.

Alleen spijtig van het weer

Aan het einde van de looproute kom je bij het kasteel terecht waar ook nog eens een rondleiding mogelijk is. Wij vonden echter de kasteeltuinen een pak interessanter dus dat hebben we dan maar niet gedaan.

Spijtig genoeg begon het intussen lichtjes te druppelen en ook de aanzwellende wind gijzelde de bezoekers. Het is de reden waarom we voortijdig zijn vertrokken en niet meer de tijd hebben genomen om nog inkopen te doen. Spijtig, als ik er aan terug denk, want er lagen een aantal fantastische verjaardagscadeautjes uitgestald!
5 Reacties

 1. Beste lezers van Smulweb. Bedankt voor de lovende woorden over de Smaak van Italië 2011. Wij (Marchese) hadden op onze stand van de regio Marken 8 producenten bij elkaar gebracht. Niet alleen wijn, en Visciolata, maar ook biologische honing, speciale olijfolie, bijzondere worsten en nog veel meer. En wij (Marchese wijnimport) importeren de wijnen van Veneranda Vite in Nederland. Kijk op onze website of stuur een mailtje.
  We kunnen de wijnen van Venaranda Vite natuurlijk laten proeven.

 2. Marcodegroot

  1 juni 2011 at 12:07

  Ziet erg gezellig uit. Helaas er niet bij kunnen zijn. Zaten zelf in Italië.
  Ben wel geïnteresseerd in de importeur van de veneranda vite. Klinkt als een keer proberen…

 3. Leuke middag weer, bedankt groetjes Ad

 4. Een leuke gezellige middag zo te zien. En genoeg lekkers te proeven en te kopen. Dank voor je leuke verhaal.
  Gr. John.

 5. mauritsenole92

  31 mei 2011 at 07:14

  Leuk verhaal en mooie foto“s Tweenty!

Geef een reactie