Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

High Tea party

Om mijn verjaardag eens anders te vieren, besloot ik om een high tea te organiseren. In totaal met 17 vrouwen/meiden was het een geslaagde middag! Omdat ik graag bak en geen fan ben van kant-en-klare dingen en vooral niet als het zelf kan worden gemaakt, besloot ik alles zelf te maken. Met de recepten ver van te voren uitgezocht en een planning in mijn hoofd, moest het goed komen. Ik heb veel recepten gebruikt van Smulweb, maar ook op andere sites en af en toe een eigen probeersel gemaakt.

Ik besloot geen traditionele high tea te geven, waarbij de hapjes in gangen worden geserveerd. Ik besloot alles op tafel te zetten, zodat iedereen alles kon pakken wat ze lekker vonden.

Op donderdagavond begon ik met de karamels, pindarotsjes en bonbons

Recept karamels

Klik hier voor het recept karamel bonbons

De karamels vielen bij iedereen erg in de smaak!

Recept pindarotsjes

Ingrediënten

100 gram pure, melk en witte chocolade

80 gram ongezouten pinda′s per chocolade

Bereidingswijze

Smelt 70 gram van elke chocolade au bain-marie. Voeg dan al roerende de resterende chocoladestukjes toe en roer tot alles is gesmolten. Laat even afkoelen en voeg dan al roerende de pinda′s toe. Schep kleine bolletjes op een plaat met bakpapier. Laat de rotsjes ca. 1,5 uur afkoelen in een koele ruimte (niet in de koelkast).

Recept bonbons

Ingrediënten

200 gram melkchocolade

Hazelnootpasta

Bereidingswijze

Smelt de chocolade. Vul de vorm met chocolade en zet deze op het rooster. Tik met je rooster op het aanrecht zodat de luchtbelletjes in de chocolade naar het oppervlak stijgen. Dan de vorm omkeren boven een schaal en wachter tot er geen chocolade meer uitdruppelt. Zet de vorm even in de koelkast om hard te laten worden.

Vul deze met de hazelnootvulling, niet tot de rand. Sluit de vormpjes door voorzichtig een laagje chocolade erover te gieten. Doe de vorm opnieuw in de koelkast.

Als de chocolade volledig is afgekoeld kun je de bonbons uit de vorm drukken.

Daarnaast heb ik 15 witte chocolade bonbons gemaakt met cranberries en 15 pure chocolade bonbons met walnoten

Dit was het resultaat:

Op vrijdag ben ik begonnen met de taarten

Recept chocoladetaart

Klik hier voor het recept chocoladetaart

Met wat versierwerk was dit het resultaat

Recept cheesecake

Klik hier voor het recept cheesecake

Ook heb ik twee soorten koekjes gemaakt

Recept cranberry-amandelkoekjes

Klik hier voor het recept cranberry-amandelkoekjes

Recept kokoskoekjes

Ingrediënten

2 eieren

200 gram suiker

75 gram zelfrijzendbakmeel

225 gram kokos

Voorbereiding

Verwarm de over voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bereidingswijze

Mix de eieren en de suiker. Voeg het zelfrijzendbakmeel door en mix nog even flink. Voeg de kokos toe en roer het door het beslag.

Maak je handen nat met koud water en maak kleine bolletjes van het deeg. Leg ze met een tussenruimte van ong. 3 a 4 cm op de bakplaat. Bak de koekjes ong. 10 min. tot ze goudbruin zijn.

Dit is het resultaat:

Zaterdag was de drukste bakdag.

Recept Oreobrownies

Ingrediënten

165 gram ongezouten boter

200 gram pure chocolade, fijngehakt

4 eieren

165 gram lichtbruine suiker

2 el bloem

1 el cacao

Snufje zout

16 Oreo koekjes, in stukken

Voorbereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden en bedek het bakblik van 20×20 cm met bakpapier, zorg dat het papier over de randen heen valt (hierdoor kan je de brownies er later beter uithalen).

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur, haal van het vuur af als het helemaal gesmolten is en voeg de chocolade toe. Roer tot alle chocolade volledig is opgenomen en je een mooi, vloeibaar geheel hebt.

Klop de eieren in een grote kom totdat het drie keer zo veel is, voeg de helft van de bruine suiker aan de zijkant van de kom toe. Door dit aan de zijkant te doen sla je niet alle lucht uit het mengsel. Roer tot het helemaal is opgenomen. Voeg vervolgens de resterende suiker toe, ook weer aan de zijkant van de kom, en klop nog een paar minuutjes totdat je de suiker niet meer tussen je vingers voelt.

Mix het gesmolten chocolademengsel door de eieren en voeg de bloem, cacao, zout en een derde van de koekjes toe. Ook hierbij is het belangrijk dat je de ingrediënten voorzichtig en alleen aan de zijkant van de kom toevoegt, vouw ze vervolgens voorzichtig door het mengsel. Als het goed is heb je nu een mooi, lobbig en vooral luchtig mengsel, uiteraard zal het wat minder luchtig zijn dan in het begin (dat gebeurt altijd).

Giet het mengsel in de vorm en strooi de resterende stukjes koek over het beslag, als het beslag stevig is kan je het er desnoods een beetje in duwen. Bak gedurende 30-35 minuutjes of totdat het midden nog plakkerig is.

Leg het bakblik op een rek om volledig af te koelen en haal de brownie wanneer deze volledig is afgekoeld uit de vorm. Snijd de brownie in kleine stukjes.

Recept soesjes

Ingrediënten

50 gram bloem

40 gram boter

Beetje zout

80 cc water

2 eieren

2 dl slagroom

1 eetlepel candarel

25 gram pure chocolade

25 cc kookroom light

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden

Bereidingswijze

Het water met boter en zout aan de kook brengen. De eieren in een kommetje doen en even goed los kloppen. Als boter gesmolten is pannetje van het vuur halen en de bloem in een keer erbij doen en goed doorroeren totdat vocht en meel van de zijkant en bodem van de pan loslaat. Beetje bij beetje het ei toevoegen. Pas een volgend scheutje ei erbij doen als het vorige helemaal is opgenomen. Overdoen in spuitzak of apparaatje en toefjes op een bakplaat (met bakmat of bakpapier bekleed) spuiten. In een oven gedurende 15 minuten bakken. Na de baktijd de oven een paar minuten open zetten en de soesjes langzaam laten afkoelen. Na vijf minuten de soesjes op een rooster buiten de oven zetten.

Slagroom en candarel (of suiker) opkloppen. Soesjes vullen. De chocolade breken en samen met de kookroom in een schaaltje voor 20 sec. in de magnetron koken (vol vermogen, 750W). Goed doorroeren en zo warm mogelijk de soesjes met bovenkant in de chocolade dopen. Laten afkoelen zodat de chocolade hard kan worden, eventueel in de koelkast.

Ik heb twee porties gemaakt, waarvan 1 gewone en 1 met chocolade.

Recept brownies

Klik hier voor het recept brownies

Het resultaat was als volgt:

Daarna mini cupcakes gemaakt, met marsmallows.

Recept cupcakes

Ingrediënten

125 gram roomboter, op kamertemperatuur

125 gram kristalsuiker

125 gram zelfrijzend bakmeel

2 eetlepels melk, op kamertemperatuur

2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur

Mini marshmallows

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.

Bereidingswijze

Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Vul de bakvormpjes tot 1/3 vol met beslag. Doe nu in elk bakvormpje een halve mini marshmallow. Duw voorzichtig de marshmallows in het laagje beslag. Vul nu het bakvormpje tot 2/3 verder vol met beslag. De marshmallow is nu niet meer zichtbaar.

Het is belangrijk dat je cupcakes nu direct in de oven zet, zodat het beslag niet gaat rijzen. Bak de cupcakes, op 170 graden voor ongeveer 20 minuten in de oven. Mini cupcakes zijn sneller gaar, dus hou het even goed in de gaten! De marshmallow zal helemaal smelten en een goudgeel crispy laagje op de cupcakes vormen. Laat de cupcakes op een rekje goed afkoelen.

Recept frosting

Ingrediënten

45 gram bloem

240 ml melk, op kamertemperatuur

200 gram roomboter, op kamertemperatuur

200 gram poedersuiker

5 ml vanille extract

Kleurstof

Bereidingswijze

Doe de bloem en de melk in een steelpannetje. Klop het mensel eerst met een garde goed door, zodat je met een klontvrij beslag aan de slag kunt. Zet het pannetje op het vuur. Breng het geheel rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur. Blijf steeds goed roeren zodat het beslag niet gaat aanbranden en klonteren. Voor een klontvrij resultaat blijf je continue roeren. Het beslag wordt nu steeds dikker en na ongeveer 5 minuten (steeds blijven roeren) is het mengsel dik genoeg. Er moet een houten prikker recht op in het beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop intussen in een andere kom de zachte boter flink smeuïg en luchtig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu langzaam de poedersuiker toe en tot slot de vanille en de kleurstof. Tussendoor mix je steeds alles goed door met de mixer. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde melk/bloem-mix toe en mix daarna nog eens 5 minuten op middelhoge snelheid met de mixer. Het geheel nogmaals afdekken met plastic folie en 15 minuten in de koelkast zetten. Daarna is de frosting klaar voor gebruik! Mocht de frosting onverhoopt iets te dun zijn naar je zin, voeg dan wat extra poedersuiker toe.

Met het resultaat als volgt:

Daarna was het bananenbrood aan de beurt. Ik vond het zelf een heerlijk recept dat ik zeker vaker ga maken

Recept bananenbrood

Ingrediënten

1 ei

3 grote bananen

1/2 citroen, sap van

100 gram rozijnen

220 gram zelfrijzend bakmeel

4 gram zout

1/2 theelepel kaneel

120 gram walnoten

180 gram basterdsuiker

180 gram zachte boter

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 170 graden. Pureer de bananen met de keukenmachine en besprenkel met citroen.

Bereidingswijze

Roer de boter en de suiker in een deegkom romig.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, het zout en de kaneel erboven en meng dit door de botermassa. Roer de bananenpuree erdoor. Klop het ei los en roer dit samen met de walnoten en de rozijnen door het deeg.

Beboter een cakevorm en schep de vulling erin. Bak het bananenbrood af in de oven in 1 ½ uur. Controleer of het brood gaar is door een cocktailprikker erin te steken. Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar. Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.

Bananenroom

Plakjes banaan besprenkeld met 2 eetlepels citroensap, gemengd door 200 ml stijfgeklopte slagroom met 1 zakje vanillsesuiker. Brood in stukjes, room erop en een decoratie banaantje

Als laatste ′zoetigheid′ heb ik brigadeiro gemaakt. Ik kwam het tegen op internet en lekker me leuk om te maken. Het is erg makkelijk en lekker.

Recept brigadeiro

Ingrediënten

1 eetlepel boter

4 eetlepels chocolade/cacaopoeder

300 ml gecondenseerde melk

Hagelslag

Kokosrasp

Bereidingswijze

Laat de boter smelten in de pan. Vervolgens voegt men de melk en het cacao poeder toe. Roer met een houten lepel, totdat het mengsel begint te bubbelen en het dik wordt (duurt ca. 10 minuten en blijven roeren). Men doet het vuur uit, wacht 10 à 20 minuten, en zet het mengsel vervolgens in de koelkast. Als je de Brigadeiro in de vorm van balletjes wilt krijgen, wrijf je je handen in met boter, en rol je het mengsel tot balletjes. Vervolgens rol je deze balletjes in de chocoladehagelslag/kokosrasp.

Uiteindelijk is dit het geworden:

Natuurlijk mogen er op een high tea geen scones ontbreken. Voor het eerst het volgende recept gebruikt:

Klik hier voor het recept scones

Daarbij een clotted cream gemaakt door 250 gram mascarpone toe te voegen aan 250 ml lobbig geklopte slagroom.

Kersenjam is gemaakt door een pot grote kersen te verwarmen en in te binden met maïzena. Dit vervolgens af laten koelen en gemixt, samen met een hoeveelheid suiker tot de jam net zoet is.

Vervolgens twee verschillende soorten quiches gemaakt.

Recept quiche

Ingrediënten

Bladerdeeg voor hartige taart

5 eieren

12 kleine kerstomaatjes

3 el melk

100 gram zachte geitenkaas

1 el fijngehakte basilicum

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden

Bereidingswijze

Druk 12 rondjes uit het deeg en bekleed de ingevette muffinvorm hiermee (goed aandrukken). Klop de melk met de eieren, geitenkaas en basilicum. Breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de vormpjes tot onder de rand. Leg in het midden een tomaatje.

Bak de quiches in ca. 15 minuten in het midden van de oven. Laat ze tot lauwwarm afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Garneer met een blaadje basilicum. Zowel lauwwarm als koud (op kamertemperatuur) lekker.

De andere versie was met feta i.p.v. geitenkaas, zongedroogde tomaatjes i.p.v. kerstomaatjes en pijnboompitjes.

Op de zondagmorgen heb ik de laatste dingen bereid (ook de scones overigens). Als eerst kaas-ui broodjes. Heel simpel met een blik deeg voor party croissantjes. Een uitje glazig gebakken en met wat paprikapoeder bestrooid. De deegdriehoekjes met ui en belegen geraspte kaas belegd en vervolgens opgerold. Dit voor ongeveer een kwartier op 200 graden in de oven.

Daarnaast nog kaaskoekjes gemaakt, met het volgende recept:

Klik hier voor het recept kaaskoekjes

Bij mij was dit het resultaat:

Als allerlaatste de sandwiches. Ik heb 4 versies gemaakt, allemaal met casinobrood.

1. Eiersalade (4 eieren, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels geraspte belegen kaas, 3 gedroogde tomaatjes, fijngehakte basilicum, peper, zout)

2. Rucola, kaas, komkommer, Zaanse mayonaise

3. Rucola en rosbief

4. Roomkaas met kruiden, gerookte zalm en bieslook

Daarnaast ook nog hamburgertjes gemaakt met partystokbrood, basilicumpesto, mozzarella en tomaat.

Nog wat impressie foto′s van het geheel:

Ik hoop dat iemand misschien inspiratie hieruit kan halen!

Home Recepten Kookboeken