Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een rondje om de wereld

Niet op vakantie in het buitenland? Niet getreurd! Je haalt de Aziatische, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Franse of natuurlijk Hollandse keuken met deze recepten zelf in huis. Wat is jouw favoriet?

rijst-wokgroente

Aziatisch
De Aziatische keuken staat bekend om het gebruik van verse kruiden. Dat is natuurlijk niet zo gek voor een groep landen die zich voornamelijk in de tropen bevinden. Hoewel deze landen allemaal dicht bij elkaar liggen, verschillen ze onderling enorm van elkaar. De Indiase curry’s verschillen behoorlijk van de Thaise curry’s, en de Chinese en Indonesische nasi gerechten zoals we ze hier in Nederland kennen, zijn aan de andere kant van de wereld niet met elkaar te vergelijken. Wat ze wel gemeen hebben is de diversiteit in het gebruik van kruiden. Denk aan knoflook, korinader, citroengras, gember, bosui, kurkuma, chilipepers en ga zo maar door. Deze verse kruiden gaan vaak gepaard met een paar basissauzen zoals ketjap manis, sojasaus of vissaus. Mix dit met verse groenten, vlees of vis en je krijgt de meest heerlijke gerechten.

mexicaanse-enchilada's

Mexicaans
Bij Mexicaans eten denk je waarschijnlijk meteen aan taco’s. En ja, het is echt waar, ze eten in Mexico zelfs taco’s als ontbijt! Maar wist je dat dit kleurrijke land een minstens zo kleurrijke keuken te bieden heeft? Je zou weken kunnen vullen met Mexicaans eten proeven. Denk aan huevos rancheros, empanadas, burrito’s, barbacoa, zwarte bonensoep en natuurlijk guacamole. Een onmisbaar bijgerecht in de Mexicaanse keuken. In Mexico leeft de gewoonte om twee keer per dag warm te eten. Men luncht rond 14:00 ‘s middags met een stevige warme maaltijd en het avondeten dient zich pas aan na zonsondergang. Dat maakt Mexico een van de meest toonaangevende landen op gebied van eetcultuur.

Ravioli-met-muntpesto

Italiaans
La vita e Bella! De Italiaanse keuken is misschien wel de meest bekende gegeten, buitenlandse keuken in Nederland. Bijna iedereen kan een snelle pasta op tafel zetten en heeft een favoriete pizza. Het mooie van de Italiaanse keuken is dan ook dat de recepten maar weinig ingrediënten bevatten en het meestal niet moeilijk is om te bereiden. Een salade caprese bijvoorbeeld, wie is er niet dol op? En je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Iets meer uitpakken? Ga dan voor ossobuco, zelf gemaakte ravioli of risotto. Maar zelfs deze recepten zijn makkelijk te maken.

paella

Spaans
Tijd voor tapas! De Spaanse keuken staat natuurlijk bekend om de kleine, deelbare gerechten: tapas. Tapas worden meestal al bij de aperitief geserveerd om de eetlust op te wekken. Maar je kan er ook zeker een hele avond mee vullen. Gezellig met vrienden en familie om tafel en uren lang kleine hapjes delen. Albondigas, croquetas, pinchos, frittata, gamba’s pil pil, patatas bravas, pimientos de padron, wat is jouw favoriet?

Bavette

Frans
Klassiek Frans! Over de hele keuken gezien als de meest klassieke keuken. Dit komt door de grote diversiteit in ingrediënten en wijzen van bereiding. In Nederland beginnen Chefs met hun opleiding bij de basis, de Franse keuken. De technieken die in de Franse keuken gebruikt worden zijn erg handig om te kennen. En als je die eenmaal kent… Het maken van pavlova, confit de canard en macarons wordt dan een eitje. Ook in deze keuken kan je gelukkig terecht voor simpele, lekkere en snelle recepten. Wij zijn dol op ratatouille, uiensoep, bœuf bourguignon, vis met remoulade saus en tarte tatin. En vergeet er niet een heerlijk glas wijn bij te schenken.

vegan-pannenkoeken

Hollands
De Hollandse keuken staat bekend om zijn relatief eenvoudige en voedzame gerechten, denk hierbij aan stamppotten, pannenkoeken en snert. Ook soep vind je uitgebreid terug in de Hollandse keuken, vaak als maaltijdsoep. Meestal wordt een lichtere soep als voorgerecht alleen bij bijzondere gelegenheden gegeten. In de vorige eeuw bestonden de Nederlandse maaltijden meestal uit aardappelen, vlees en groente. Gelukkig is dat tegenwoordig anders en zijn er allerlei buitenlandse invloeden in onze maaltijden. Maar toch, een echte Hollandse gehaktbal of een lekkere stamppot lust iedereen!

Home Recepten Kookboeken