Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tijd voor Bewuste Visweek!

RS6467_horizontal-recipe-FL-01

Het is weer zover, voor de 6e keer is het Bewuste Visweek! Van 24-09-2018 t/m 30-09-2018 staat Smulweb in het teken van verantwoorde visrecepten.  Tijd om samen te ontdekken waarom het goed is om even stil te staan bij dat visje op je bord.  Hoe weet je waar het vandaan komt en of het een duurzame vis is?

Welke vis kies je?

Yes, vanavond eet je vis! Je gaat nog snel even langs de supermarkt of viskraam om je avondeten te halen. Eenmaal daar aangekomen wordt je overdonderd door alle keuzes in vis, schaal- en schelpdieren. Welke neem je nu mee naar huis? Om een duurzame keuze te maken zijn er twee keurmerken waar je op kunt letten: het MSC- en ASC-keurmerk. Het MSC-keurmerk is voor wild gevangen vis en dit keurmerk krijg je niet zomaar. De vissen worden op een duurzame manier gevangen om te voorkomen dat de oceanen en zeeën leeggevist worden. Op dit moment is meer dan een derde van de wereldwijde vispopulaties overbevist! MSC zet zich in voor een goede toekomst van de oceanen en beloont vissers die verantwoord te werk gaan. Naast wilde vis is er ook volop kweekvis te vinden in de supermarkten, deze kunnen het ASC-keurmerk krijgen. Het ASC-keurmerk heeft als doel om kwekerijen de natuur, mens en milieu zo min mogelijk te laten belasten. Met de enorme stijgende vraag naar vis is het een goede manier om voor voldoende vis te zorgen!

Is het nodig om te stoppen met vis eten?

Dat is gelukkig niet nodig! Wat wel belangrijk is, is om te kijken naar welke vis je koopt. Door te kiezen voor het MSC of ASC keurmerk, kun je helpen om de problemen op te lossen en bij te dragen aan een duurzame toekomst. In Nederland eten we gemiddeld 16 kg vis per jaar, behoorlijk veel dus. Jij kan als consument je steentje bijdragen door bewust te kiezen voor je vis! Zo blijft er genoeg vis behouden om in de toekomst ook nog te kunnen genieten van je favoriete vissoorten!

Meer info?

Wil je meer weten over de Bewuste Visweek? Kijk dan eens op de website van de Bewuste Visweek. Hier kun je hun krant downloaden vol leuke feitjes en achtergrondinformatie. Je kunt er zelfs deze quiz doen:  ‘Test welke vis jij bent’. Daarnaast organiseren zo ook nog  leuke activiteiten zoals het debat in Pakhuis de Zwijger! . Ga het gesprek aan met experts, consumenten en supermarkten. Wees er snel bij voordat de kaartjes op zijn, de entree is gratis maar reserveren is verplicht!

Daarnaast kun je de komende week op Smulweb genoeg inspiratie vinden wat je kunt doen met die heerlijke duurzame vis. Klik hier voor receptinspiratie! Vergeet niet naar het MSC- of ASC-keurmerk te kijken de volgende keer dat je een visje koopt!

 

Home Recepten Kookboeken