Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zo maak je de lekkerste tzatziki

tzatziki_1

Het lekkerste en makkelijkste wat Griekenland te bieden heeft: tzatziki! Deze heerlijk frisse yoghurtdip kun je daar overal bestellen en zelfs als je er niet om vraagt, krijg je vaak toch een bakje. Het smaakt namelijk goed bij heel veel Mediterrane en Arabische gerechten en hapjes. Dat er zoveel stinkende knoflook in gaat, daar hebben we het even niet over. Griekenland-liefhebber Beau houdt daar wel van en vertelt je precies hoe jij de lekkerste tzatziki zelf maakt!

Benodigdheden

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • sap van een halve citroen
  • halve komkommer
  • 3 á 4 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • (eventueel dille, azijn of munt etc.)

Bereiding

1. Was de komkommer en rasp het in grove slierten.
2. Laat de geraspte komkommer in een vergiet goed uitleggen. Knijp het eventueel met je handen een beetje uit.
3. Meng de yoghurt met een scheut olijfolie en het sap van de citroen.
4. Knijp de teentjes knoflook uit en schep ook dit door de yoghurt.
5. Meng de komkommer met de yoghurt, samen met een snufje zout en flink wat gemalen peper.
6. Voeg eventueel wat extra ingrediënten toe naar smaak. Zoals dille (zoetig en fris), munt (fris) of azijn (zuur).
7. Je kunt de tzatziki meteen opeten! Lekkerder is het echter om het nog een paar uur (of een nachtje) in de koelkast te laten staan zodat de smaken goed intrekken.

tzatziki_2

Tips

  • gebruik een vette yoghurt, zoals Griekse, voor een volle smaak.
  • liever wat magerder? Ga dan voor magere yoghurt.
  • liever een wat stevigere tzatziki? Probeer dan eens (magere) kwark als basis te gebruiken.
  • om zoveel mogelijk vocht uit de komkommerslierten te onttrekken, kun je er wat zout over strooien. Voeg dan later in het recept géén zout meer toe!

pita_gyros

Recepten met tzatziki

1. Griekse pita met gyros en tzatziki
Het ultieme pitabrood, gevuld met kruidige gyros, frisse groenten, frietjes en afgetopt met lekker veel van die frisse tzatziki. Prima als avondmaaltijd maar ook zeker goed als vullende lunch.

2. Gevulde wijnbladeren met gehakt (Dolmadakia me kima)
Dit is met zekerheid mijn lievelingsgerecht uit Griekenland! De gevulde wijnbladeren kun je in veel winkels in Nederland kant en klaar kopen. Heel lekker, maar zelfgemaakt zijn ze natuurlijk véél beter! Ik vind het heerlijk om bij deze rolletjes een schaaltje tzatziki te eten, eventueel met stukjes pita erbij.

 

Ook zo gek op Griekenland en het Griekse eten? Hier vind je nog véél meer inspiratie!

1 Reactie

  1. Hey, Here you will be able to know that we are going to share one of the best solution in order to know about remember passwords in microsoft edge as this feature of windows 10 is an updated feature so make use of it.

Geef een reactie