Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

How to: perfecte risotto

risotto_champignon

Naast de pizza’s en pasta’s heeft de Italiaanse keuken nog veel meer te bieden. De laatste jaren is het gerecht risotto steeds populairder. Niet alleen in restaurants, maar ook gewoon thuis! Op Smulweb staan al bijna 2000 recepten van dit heerlijke gerecht! Veel mensen denken echter dat het bereiden van risotto heel lastig is omdat de structuur perfect moet zijn. Gelukkig valt dat heel erg mee en met behulp van dit stappenplan kan iedereen binnen no-time risotto op tafel toveren. Beau vertelt jullie alles over het standaardrecept voor risotto, lekkere variaties en geeft wat handige tips.

Benodigheden voor 4 personen

  • 300 gram risottorijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 liter bouillon naar keuze (rund, groente, vis, kip)
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie of boter

How to

1. Snijd de ui in kleine blokjes en pers de teentjes knoflook uit.

2. Maak de bouillon naar keuze klaar.

3. Zet een grote pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en warm hier 2 eetlepels olijfolie of boter in op.

4. Bak de ui en knoflook glazig in de pan.

5. Voeg ook de risottorijst toe en roer goed door totdat alle korrels glazig zien en bedekt zijn met een laagje olie of boter.

6. Vervolgens voeg je de witte wijn toe aan de rijst, roer goed en laat de rijst het vocht opnemen.

7. Het vocht is goed opgenomen als de rijst erg langzaam terugloopt als je er met een lepel doorheen roert. Voeg dan een pollepel bouillon toe en laat ook dit intrekken.

8. Voeg steeds een lepel bouillon toe en laat dit intrekken. Proef regelmatig of de smaak van de risotto en de textuur van de korrel goed is. De risotto moet romig zijn en de korrel stevig maar zacht, al-dente dus.

9. Draai het vuur uit en voeg dan de Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door en voeg eventueel nog een klontje boter toe om de risotto romiger te maken.

10. Voeg peper toe naar smaak.

risotto_spinazie

De juiste rijst

De lekkerste risotto maak je met een risottorijst van goede kwaliteit. Dit kun je vinden bij delicatessezaken maar ook grotere supermarkten hebben goede soorten in het assortiment, bijvoorbeeld die van Arborio. Natuurlijk kun je ook risottorijst van een huismerk gebruiken maar dan lever je natuurlijk wel iets in wat betreft kwaliteit.

De juiste wijn

Meestal gebruik je droge witte wijn bij het maken van risotto. Sauvignon Blanc is lichtzurig en dat smaakt daar erg goed in. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere soorten witte wijn of zelfs met een rode wijn! Dat geeft een hele andere smaak.

Tips

  • Voeg steeds kleine beetjes bouillon toe en niet in één keer een halve liter. Alleen zo krijg je de perfecte structuur!
  • Het kan per pan, rijstsoort en moment verschillen hoeveel vocht je nodig hebt om de risotto tot de juiste structuur te bereiden. Proef tijdens het koken dus regelmatig!
  • Blijk je niet genoeg bouillon te hebben? Voeg dan een beetje water toe met een snufje zout.
  • Zet het vuur niet te hoog, de rijst kan snel aanbakken.
  • Je hoeft geen zout toe te voegen. De bouillon is namelijk al aardig zout.

risotto_garnalen

Extra ingrediënten

Bij risotto kun je veel verschillende soorten groenten, vlees en vis eten. Deze soorten hebben allemaal een andere kooktijd en moet je dus op verschillende momenten tijdens het kookproces toevoegen. Hieronder geef ik je een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten en wanneer je deze door de risotto roert:

Paddenstoelen: na het fruiten van ui en knoflook en voor het toevoegen van de risottorijst
Erwten: toevoegen wanneer de risotto bijna al-dente is
Verse spinazie: bij het toevoegen van bouillon
Pompoen: fruiten bij de ui en knoflook
Verse zeevruchten: bereiden en door de risotto scheppen wanneer deze al-dente is

Risotto recepten

1. Risotto met paddenstoelen

Deze echte Italiaanse risotto maak je klaar met verschillende soorten paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood. De smaken van de risotto zijn verder erg klassiek met de Parmezaanse kaas en ui.

2. Risotto met geitenkaas, spinazie en gerookte zalm

Romiger dan romig, deze risotto! Dat komt niet alleen door de bereiding van de risotto, maar ook door de geitenkaas die je tegen het einde van het koken door de risotto roert.

3. Limoenrisotto met knoflookgarnalen

De combinatie van limoen en garnalen zien we vaak terugkomen bij recepten met risotto. Het is heerlijk! Met de groenten bij dit recept kun je natuurlijk eindeloos variëren.

Je risotto smaakte nog nooit zo lekker! Wil je meer inspiratie voor risotto? Klik dan hier!

 

1 Reactie

  1. You may be looking for one of most advantageous hub where you can know about ways to synchronize your internet settings in windows 10 so move to more settings windows 10 and have all those information for which you may be looking for. Have a visit for once.

Geef een reactie