How-to: perfect gekookt ei
Nu Pasen voor de deur staat, is de tijd voor eieren weer aangebroken. De winkels staan er vol mee en ei-recepten kom je niet tekort. Met het Paasontbijt is er ook een ding wat absoluut niet mag ontbreken: een gekookt ei! Een ei perfect koken is nog een hele opgave, er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden. Tijd om hier wat meer over te ontdekken, want stiekem willen we toch allemaal weten hoe je het perfecte ei kookt?! Marlot heeft het voor jullie uitgezocht!
Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen, ben ik dol op eieren. Zeker met Pasen verslind ik er genoeg! Er is een ding waar ik zelf vaak tegenaan loop: hoeveel minuten heb je nodig voor het perfect gekookte eitje? Na wat onderzoek kwam ik hierop uit. De gangbare standaard is 3 minuten voor een zachtgekookt ei, 4 voor een middelhard ei en 7 voor een hardgekookt eitje. Toch werkt dit niet altijd zo! Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de grootte van het ei, of het ei uit de koelkast komt en ga zo maar door. Daarom staat hieronder een handig stappenplan waardoor het jou vanaf nu altijd gaat lukken om een perfect ei te koken!
Stap 1: de grootte van het ei
Eieren komen in verschillende maten, de meeste gebruikelijk maat is M. Een ei van deze grootte weegt tussen de 53 en 63 gram, maar je hebt ook eieren in maat S, L en XL. Kijk dus eerst naar de grootte van je ei, dit staat vaak op het doosje. Als je ei grootte S is, trek dan een minuut van de kooktijd af, voor een L tel je er juist een minuut bij en voor een XL zelfs twee!
Stap 2: de temperatuur van het ei
De beste plek om je eieren te bewaren is in de koelkast. Door deze lage temperaturen kunnen de bacteriën nauwelijks groeien en blijven je eieren het langst vers. Daarom is het aan te raden om je eieren zelf ook in de koelkast te bewaren. Maar hoe kouder het ei, hoe langer het duurt voor deze warm wordt. Tel daarom ook een minuutje op bij de kooktijd als je ei direct uit de koelkast komt.
Stap 3: de versheid van het ei
Hoe vers je ei is, is ook bepalend voor de kooktijd. Als je ei nog kakelvers is, moet hij namelijk een minuutje langer. Om te bepalen hoe vers je ei is, kun je een heel handig trucje uitvoeren. Leg je ei in een glas water. Als het ei op de bodem blijft liggen is het ei vers. Als het ei een beetje zweef en de punt omhoog wijst, is het ei 2 à 3 weken oud en als het ei gaat drijven is het te oud. Dan kun je het ei beter weggooien.
Stap 4: de temperatuur van het water
Je kunt je eieren laten meekoken met het water of ze pas in de pan doen als het water al kookt. Als je de eieren laat meekoken met het water, tel je de minuten vanaf het moment dat het water kookt. Goed op je pannetje letten dus! Als je de eieren pas in het water doet als het water al kookt, tel je weer een minuut bij de kooktijd op!
Tijd voor een perfect gekookt ei
Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden. Ben je het overzicht een beetje kwijt? Lees dan dit overzichtje om je te helpen. We gaan er vanuit dat je grootte M gebruikt, het ei op kamertemperatuur is, al een weekje oud is en opgezet is met koud water.
Zachtgekookt ei: 3 min
- Direct uit de koelkast: +1
- Kakelvers: +1
- Direct in kokend water: +1
- Grootte S: -1
- Grootte L/XL: +1/+2
Middelhard gekookt ei: 4 minuten
- Direct uit de koelkast: +1
- Kakelvers: +1
- Direct in kokend water: +1
- Grootte S: -1
- Grootte L/XL: +1/+2
Hardgekookt ei: 7 minuten
- Direct uit de koelkast: +1
- Kakelvers: +1
- Direct in kokend water: +1
- Grootte S: -1
- Grootte L/XL: +1/+2
Zo kun je met een simpel rekensommetje de perfecte kooktijd uitrekenen en lukt je ei altijd. Deze nieuwe vaardigheid komt ideaal van pas als je deze spinazie ovenschotel, roti of gevulde eieren gaat maken!