Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Klaar voor het Paasontbijt; de lekkerste recepten

Pasen-ontbijt-brunch

Pasen komt er weer aan en daar is Marlot van Smulweb heel erg blij mee. Dit is misschien wel haar favoriete feestdag. Er is namelijk een maaltijd waar ze niet zonder kan en dat is het ontbijt en laat dat nou precies zijn waar Pasen om draait. Vandaag deelt ze haar favoriete ontbijtrecepten voor Pasen. Van simpel tot ingewikkeld, alles komt aan bod. Je kunt het Paasontbijt zo moeilijk maken als je het zelf wilt, maar een ding staat vast: het wordt  heerlijk! Welke recepten maak jij deze Pasen?

gevulde-eieren-Pasen

Een ei hoort erbij

Als er iets is waar het Paasontbijt draait, is het eieren. Als kind was het zoeken van gekookte eieren in de tuin (of woonkamer als het regende) vaak vaste prik en deze aten we vervolgens samen gezellig op bij het ontbijt. Een gekookt eitje mag voor mij daarom ook niet ontbreken. Toch is een beetje variatie op zijn tijd ook wel leuk, wat dacht je van een gevuld ei, eggs benedict of oeuf en cocotte?

Gevulde eieren

Gevulde eieren zijn eigenlijk gewoon gekookte eieren, maar dan net anders. Dit recept is stiekem zelfs 10 recepten in een. Er worden namelijk maar liefst 10 variatietips gegeven waarmee jij je ei kunt vullen. Zo zit er voor iedereen wel wat bij. Ooit gedacht om je ei te vullen met blauwe kaas of met zalm? Nee, ik ook niet! Maar ik  wil dit zeker uitproberen. Maak je geen zorgen als je geen fan bent van deze gekke combinaties, de klassiekers staan er natuurlijk ook bij.

Eggs benedict

Deze gaat op je  must-try lijstje; een gepocheerd ei, hollandaise saus en krokante ham. Voor dit recept moet je wel even tijd uittrekken, maar dan heb je ook wat. TIP: alleen een gepocheerd eitje staat ook al erg indrukwekkend op de Paastafel. In dit recept wordt verteld hoe je dit zelf perfect kan en het zal je verbazen hoe simpel het is.

Oeuf en cocotte

Een moeilijke naam voor een simpel gerecht: ei uit de oven.  In dit recept wordt de basis beschreven, maar gooi er vooral je eigen creativiteit in. Voeg wat kaas toe voor een cheesy resultaat of strooi je favoriete kruiden over het ei. Ze kunnen de oven uit wanneer het eiwit helemaal gestold is. De dooier is dan nog een beetje vloeibaar. Ben je hier geen fan van? Laat hem dan een paar minuutjes langer in de oven staan.

Brioche-brood-Pasen

Brood bakken doe je zo

Laatst heb ik voor het eerst brood gebakken. Ik wilde dit al jaren een keer proberen maar iets hield me steeds tegen. Ik heb namelijk geen broodbakmachine, dacht dat het een tijdrovend klusje was en het leek me erg moeilijk, maar niets is minder waar! Ik waagde me eraan en binnen no-time stond er een heerlijk zelfgebakken brood op tafel. Dit had ik jaren eerder moeten proberen. Probeer het zelf deze Paasdagen en laat je verbazen hoe simpel het eigenlijk is.  Deze recepten kun jij zelf gemakkelijk thuis kan maken, zonder broodbakmachine en zonder uren kwijt te zijn!

Vlechtbrood

Voor mij schreeuwt een vlechtbrood Pasen. Het staat ook zo mooi en feestelijk. Voor deze variant hoef je slechts een half uurtje uit te trekken en hij kan al in de oven. Als dat niet snel brood bakken is! Dit recept is voor een naturel vlechtbrood, maar je kunt het ook heel gemakkelijk vullen. Wat dacht je van een vlechtbrood met kaas, salie en ui of dit ultieme Paasvlechtbrood met rozijnen en amandelen?

Brioche 

Brioche is gezoet witbrood. Dit zachte en luchtige brood is een grote favoriet van mij. Toch heb ik deze zelf nog nooit gemaakt, schandalig! Tijd om daar deze Pasen verandering in te brengen. Dit brood vind ik het lekkerst in combinatie met (room)boter en jam.

Wentelteefjes 

Dit recept lijkt misschien een beetje misplaatst in dit lijstje, maar wentelteefjes zijn voor mij onmisbaar bij een uitgebreid ontbijtje. Als je geen zin of tijd hebt om zelf een brood te bakken, kun je zo alsnog een lekkere broodvariatie op tafel zetten. Het is een simpel recept, maar dat maakt het niet minder lekker. Wentelteefjes maak je het beste met oud brood dus als je na Pasen nog brood over hebt, dan is dit recept perfect.

kruiden-roomkaas-brood

Home made broodbeleg

Het ontbijt is niet compleet zonder genoeg smeersels. Dit is iets wat heel makkelijk en snel te maken is, maar veel lekkerder is dan uit de supermarkt. Zo heb je veel plezier van een kleine moeite! Deze 3 soorten beleg maak ik zelf graag omdat ik deze ingrediënten vaak al in huis heb en omdat ze erg lekker zijn!

Eiersalade

Ik blijf erbij, met Pasen kun je nooit genoeg eieren eten. Deze variant van eiersalade is net een beetje anders dan anders. De toevoeging van kerriepoeder en paprikapoeder geven het wat extra's. Zelf voeg ik ook graag nog wat chilipoeder toe voor meer pit.

Kruidenroomkaas

Mis jij het broodje roomkaas van de V&D ook zo erg? Dit recept voor kruidenroomkaas komt dicht  in de buurt van dat befaamde broodje en haalt die nostalgische herinneringen meteen terug!

Tapenade van zongedroogde tomaat

Ik heb altijd een pot zongedroogde tomaten in mijn kast staan, want die gaan bij mij bijna standaard door mijn pastasaus of in mijn quiche. Deze tomaten doen ook goed dienst als broodbeleg! Maak er dan deze heerlijke tapenade van met pijnboompitten en Parmezaanse kaas. TIP: de combinatie van tapenade met een gekookt ei ( of gepocheerd!) is ook heerlijk.

Dit is maar een kleine greep uit de  heerlijke Paasrecepten op Smulweb. Welke recepten zijn jouw favoriet? Klik hier voor nog meer ontbijt, brunch en ei inspiratie!

Home Recepten