Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

7x pannenkoeken (zoet en zout!)

hartige_pannenkoeken

Vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekendag! In het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt er toch zeker iedere maand wel een stapel warme pannenkoeken gebakken om die vervolgens op te eten met stroop of (en) poedersuiker. Maar wist je dat je veel meer kanten op kunt met pannenkoeken? Hartige Vietnamese pannenkoekjes met groenten, zachte sponsachtige pannenkoeken uit Japan,  ultradunne Franse crêpes… ze bestaan echt óveral ter wereld en in alle soorten en maten. Pannenkoeken als ontbijt, lunch én als avondmaaltijd? Smulweb’s stagiaire Beau vind ’t geen probleem met deze heerlijke variaties. 

1. Banh Xeo (Vietnamese pannenkoekjes)
Deze pannenkoekjes kun je in Vietnam in ieder restaurant vinden. Meestal bestaat de vulling uit garnalen, lente-ui en taugé maar ook champignons en varkensvlees worden gebruikt als ingrediënten. De banh xeo wordt geserveerd met grote bladen sla en een vissausje. Raar maar waar: de sla gebruik je als wrap en de pannenkoek met alle ingrediënten is de vulling! Dip alles in het zelfgemaakte vissausje en genieten maar!

2. Kaiserschmarrn
Heb je onze blog over de lekkerste wintersportgerechten al gelezen? In dat lijstje kwamen deze heerlijke Kaiserschmarrn al voorbij en ook hier kunnen ze niet ontbreken. Kaiserschmarrn zien er niet uit als de pannenkoeken zoals wij die kennen maar de smaak komt sterk overeen. Kaiserschmarrn worden in de Duitse en Oostenrijkse Alpen vaak gegeten met zelfgemaakte appelmoes, poedersuiker en rozijntjes maar je kunt het zelf natuurlijk zo gek maken als je maar wilt.

3. Hartige Italiaanse pannenkoeken
Dit is mijn persoonlijke favoriet uit het lijstje! Hoezo pannenkoeken met spek of suiker? Deze hartige pannenkoeken bewijzen dat pannenkoeken prima samengaan met traditionele Italiaanse ingrediënten als pesto, parmezaanse kaas en groenten. Oprollen, even afbakken in de oven met wat extra kaas en dan kun je je laten verrassen door dit bijzondere gerecht.

4. Baghrir (Marokkaanse pannenkoekjes)
Ook in Marokko hebben ze zo hun eigen variant op de pannenkoek. Ze gebruiken gist en vaak ook griesmeel en laten dit even rijzen. Het beslag verdriedubbelt op die manier en als je ’t dan bakt, zijn de pannenkoekjes heel luchtig met tientallenkleine gaatjes. Maak het af met honing zodat het een lekker zoet gerecht wordt. Misschien leuk voor een bijzondere brunch?

cinnamon_pancakes

5. Cinnamon roll pancakes
Ken je de warme kaneelbroodjes met zo’n mooi swirly patroontje? Die maak je heel makkelijk zelf als pannenkoekjes! Door middel van een spuitzak (of gewoon een plastic zakje als je geen spuitzak hebt) maak je de swirl in de pannenkoeken terwijl je ze bakt zoals je normaal ook zou doen. Ziet er niet alleen heel mooi uit (kijk maar hierboven!), maar smaakt door de kaneel ook heer-lijk!

6. Crêpe Suzette
Dit gerecht is heel geschikt als indrukwekkend nagerecht. De pannenkoekje in dit gerecht zijn heel dun, zoals flensjes, en op smaak gebracht met het sap en de schil van een sinaasappel. Dit kun je nog wat versterken met (sinaasappel)likeur. Deze crêpes serveer je met het beste warm met een koude bol vanille-ijs.

7. American Pancakes
Niet zo heel verrassend, maar daarom niet minder lekker! Wat american pancakes zo bijzonder maakt, is dat ze lekker dik en luchtig zijn. In veel hippe lunchtentjes kun je tegenwoordig wel een stapeltje van deze pannenkoeken bestellen in combinatie met de meest gekke ingrediënten. Je kunt het fris houden volgens het klassieke recept met ahornsiroop en blauwe bessen, maar je kunt je ook uitleven met ander fruit, chocoladesaus of koekkruimels.

 

Denk je nu: ‘leuk en aardig al die gekke combinaties, maar hoe maak ik de állerlekkerste Hollandse pannenkoeken?’. Ook daarvoor zit je goed bij Smulweb! Het klassieke recept voor pannenkoeken vind je hier!

1 Reactie

  1. If you are required to enjoy tiles games so you may switch to online mahjong game this platform and can enjoy these games at different levels. These games are attracting games play for once.

Geef een reactie