Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De 10 lekkerste wintersportgerechten

header_bratwurst

Jetzt geht’s los! Heb jij al mogen genieten van de frisse Alpenlucht en ben je al hard van de zwarte piste gegaan? Of vind je de Nederlandse winter wel koud genoeg? Dat begrijpen we wel. Gelukkig kun je de lekkerste wintersportgerechten gewoon zelf thuis maken! Wat dacht je van een bord klassieke spaghetti bolognese met een stuk apfelstrudel achteraf? Wij hebben een rijtje gemaakt met de meest populaire recepten uit de Alpen. Heimwee gegarandeerd.

1. Kaasfondue
Kaasfondue behoeft niet veel uitleg: er staan een pannetje met heerlijke warme, gesmolten kaas in het midden van de tafel en iedereen prikt er stukjes brood of groenten in. Met dit recept maak je de állerlekkerste zelf.

2. Kaiserschmarrn
Niet onterecht het lievelingseten van veel kinderen op de piste. Kaiserschmarrn zijn een soort grove stukken pannenkoek met poedersuiker en soms met rozijnen en appelmoes. Natuurlijk doet dit gerecht het ook goed als toetje!

3. Raclette
Ideaal voor échte kaasliefhebbers. Deze gesmolten Zwitserse kaas eet je meestal met aardappelen. Op het internet vind je veel filmpjes waar deze kaas heel soepel wordt afgeschraapt en dat kun jij ook zelf met dit recept.

4. Wienerschnitzel
Misschien wel het meest bekende wintersportgerecht: wienerschnitzel! In ongetwijfeld iedere skihut kun je zo’n heerlijk stuk gepaneerd vlees met een portie friet bestellen. Tip: eet dit met Preiselbeeren, een soort cranberrysaus. In veel Oostenrijkse restaurants krijg je dit standaard bij je wienerschnitzel.

5. Bratwurst met uiensaus
Nog zo’n lekker warm gerecht. De kerrie- en paprikapoeder geven de braadworst nét wat extra smaak en de uiensaus maakt het compleet. Bratwursten gaan heel goed samen met rösti, grove aardappelpannenkoekjes.

6. Speckknödelsuppe
Ook Speckknödelsuppe vind je in ieder Oostenrijks restaurant. Het is een heldere bouillon met daarin een of meerdere broodkruimbollen met stukjes spek. De knödels zijn smeuïg, smaakvol en vullend.

7. Spaghetti bolognese
Dit recept lijkt misschien misplaatst in dit rijtje maar het is geen fout: spaghetti bolognese ontbreekt op geen enkele menukaart in de Alpen. Veel mensen eten dit simpele gerecht als stevige lunch om daarna weer een middag goed te kunnen skiën of snowboarden!

8. Apfelstrudel
Zo rond een uur of 11 is het tijd voor koffie of warme chocolademelk en een groot stuk apfelstrudel! Het liefst met slagroom en warme vanillesaus, maar ook zonder smaakt deze variant van appeltaart prima.

9. Tartiflette
Tartiflette is een romige Franse ovenschotel gemaakt van dunne plakjes aardappel, spekjes en lekker veel kaas. Het is een heel eenvoudig recept om thuis eens na te maken!

10. Frittatensuppe
In plaats van Speckknödelsuppe kun je ook voor een iets lichtere variant gaan: Frittatensuppe. Ook dit is bouillon, maar dan gevuld met reepjes hartige pannenkoek. Met een kaiserbroodje om mee te dippen een perfecte warme lunch!
Genoeg eetinspiratie dus, maar wat drink je daar dan bij? Wat dacht je van deze heerlijk kruidige glühwein?

2 Reacties

  1. De links naar de recepten / gerechten doen het niet!

Geef een reactie