pasta rollen

Zelf pasta maken is helemaal niet moeilijk, je hebt slechts een paar ingrediënten nodig en een paar spierballen! De eerste keer moet je even de tijd nemen om de juiste techniek onder de knie te krijgen maar daarna is het een eitje. Verse pasta tilt je Italiaanse gerecht naar een hoger niveau waardoor je favoriete gerechten nog lekkerder worden.

Laten we beginnen!

Benodigdheden:

  • Pastameel
  • Eieren
  • Zout
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Schuimspaan

Voor het basisrecept heb je slechts drie ingrediënten nodig: eieren, zout en meel, maar let op, voor pasta kun je geen standaard meel gebruiken. Je hebt speciaal pastameel nodig. Dit is veel fijner dan normaal meel! Om genoeg pasta te maken voor vier personen, moet je rekenen op 200 gram pastameel en 2 grote eieren.

Je maakt het deeg door eerst een werkvlak vrij te maken. Je legt hier de meel op en maakt een kommetje in het midden van je hoopje meel. In het kommetje doe je vervolgens de eieren en een snufje zout. Nu kneed je alles door elkaar met je handen totdat je een mooie deegbal krijgt zonder klontjes. Dit duurt zo’n tien minuten. Schrik niet, het kan erg kleverig worden!

deeg maken

TIP: Als je een keukenmachine hebt, kun je het ook heel makkelijk hierin maken. Doe alle ingrediënten samen in een kom en zet hem ongeveer een minuut aan tot je een samenhangend deeg hebt. Haal het deeg uit de kom en kneed het zelf ook nog even door tot je een mooie bal hebt.

Als je deeg een mooie bal is, wikkel het dan in vershoudfolie en laat het een half uur afkoelen in de koelkast. Het deeg hoort een beetje hard en stijf te zijn als het uit de koelkast komt.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 of 3 delen. Als je meer deeg hebt gemaakt, moet je het in nog meer delen snijden. Bestuif een werkblad met nog wat meel en leg hier de deel van het deeg op. Pak een deegroller en bestuif deze ook met meel. Druk de deegbal plat en rol hem uit met de deegroller. Het makkelijkste is om het deeg telkens  een kwartslag te draaien en dan weer uitrollen. Zo blijft het deeg rond. Het pastadeeg is goed als het een dikte heeft van 2 à 3 millimeter.

Bestrooi het deeg met nog wat bloem zodat het niet aan elkaar kan plakken. Nu kun je er de pasta uit snijden. Voor lasagne snijd je gewoon rechthoeken. Voor tagliatelle of pappardelle snijd je eerst een lang rechthoek uit. Deze rol je losjes op en daar snijd je plakjes van. Rol de plakjes meteen weer uit elkaar, anders blijft het deeg aan elkaar plakken.

verse pasta

Nu kun je de pasta koken! Breng een grote pan met water aan de kook een doe hier de verse pasta in. Deze pasta hoeft maar enkele minuten te koken om gaar te worden. Lasagnebladen hoef je slechts 1 minuut te koken. Schep de pasta er voorzichtig uit met een schuimspaan en het is klaar om te eten. Maak het gerecht af met je favoriete pastasaus en je bent klaar om aan tafel te gaan!

Doe hier inspiratie op voor een lekkere pastasaus!