Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zo doe je dat: zelf chips maken

home made chips

Chips is een geliefde snack bij velen en je kan deze ook heel makkelijk thuis maken. Zo maak jij je favoriete smaak gemakkelijk na of experimenteer er op los en creëer een compleet nieuwe! Je moet er even wat in investeren, maar het eindresultaat is het zeker waard. Wat is jouw favoriete smaak?

Dit heb je nodig:

 •  Grote aardappelen. Je hebt 2 aardappelen nodig voor 1 portie
 •  Olie
 • Peper en zout
 • Kruiden naar smaak
 • Mandoline, rasp of een scherp mes

gekruide chips

Zo maak je het!

 1. Je begint met het wassen van de aardappelen, je kan ze schillen, maar dit hoeft niet. De meeste vitamines zitten namelijk in de schil. Zo blijft je chipje toch nog een beetje gezond!
 2. Nu kun je de chips al maken. Snijd ze plakjes heel dun zodat ze goed knapperig kunnen worden. De ideale dikte is zo’n 2 à 3 millimeter. Met een mandoline ben je zo klaar, maar een rasp, kaasschaaf of scherp mes zijn hier ook prima voor.
 3. Nu laat je de schijfjes drogen. Leg ze op wat keukenpapier die al het overtollig vocht wegneemt. Hoe droger de schijfjes, hoe knapperiger je chips straks wordt.
 4. Verdeel de schijfjes over een met bakpapier beklede plaat en schenk er wat olie overheen. Zorg dat ieder schijfje wat olie over zich heen heeft. De schijfjes mogen niet op elkaar liggen, maak dus niet te veel in een keer of bak de aardappelen in verschillende shifts.
 5. Nu kan je los gaan met de juiste smaak! Doe er peper en zout naar smaak over en kies welke smaak je wilt! Wees creatief, ieder gedroogd kruid en iedere olie met een smaak kunnen erover. Dus maak vooral een combinatie die jij zelf lekker vindt.
 6. Bak de schijfjes zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Halverwege kun je ze keren zodat beide kanten lekker krokant worden. Check na een kwartier hoe ze eruit zien. Je wilt namelijk dat ze knapperig zijn, maar niet te donker.
 7. Als ze uit de oven kunnen, dep ze dan nog af met wat keukenpapier en laat ze even afkoelen. Je kunt er nog een laatste keer wat kruiden overheen strooien voor extra smaak.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Dit doe ik tegenwoordig in de airfryer. Scheelt bijna de helft van de baktijd en alleen omschudden i.p.v. elk schijfje appart omkeren.

 2. didoroelofsen867

  10 november 2017 at 16:57

  Ook erg lekker met schijfjes knolselderij, pastinaak, zoete aardappel, biet, wortel, peterseliewortel.

Geef een reactie