Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Interview met Donna Hay

basics-to-brilliance

Afgelopen maandag had ik het genoegen om de Australische Donna Hay te ontmoeten. Ik mocht haar zelfs even interviewen en ze heeft me het geweldige boek ‘basics to brilliance’ meegegeven. Gesigneerd uiteraard! Benieuwd wat deze geweldige kokkin allemaal te vertellen heeft, lees dan meer!

Hoe kom je telkens aan nieuwe inspiratie na het schrijven van 14 bestsellers?
Het gaat eigenlijk makkelijker dan je denkt! Dit boek heeft natuurlijk een heel andere insteek. Een goede manier om mensen aan het koken te krijgen is om te beginnen met de basis. Als je goede basisrecepten in je repertoire hebt, kun je zo veel maken. Als je zo’n basisrecept dan eenmaal onder de knie hebt, zijn mensen zo enthousiast. Daarnaast haal ik ook inspiratie uit mijn omgeving, mijn vrienden, wat er in de winkels ligt. Overal en nergens eigenlijk!

Ben je een toetjes persoon?
Ja, ik hou zeker van toetjes maar ik heb geen vaste favoriet. Als het koud is, eet ik liever iets zwaarders zoals  een brownie, maar als het warm is, heb ik liever iets lichters. Of ijs, daar houd ik echt van! Ik pas mijn toetjes ook vaak aan degene die komt eten. De meeste van mijn vrienden houden van pavlova, dus dan maak ik dat regelmatig voor ze.

Wat is een typische ‘Donna’ maaltijd?
Ik heb geen typische ‘Donna’ maaltijd. Meestal kook ik wat de anderen graag willen eten of lekker vinden. Mijn gezin eet graag alles gegrild. Dus voor hen maak ik hele bakplaten met gegrilde groenten, aardappelen, vlees en vis. Vaak haal ik mijn kookinspiratie voor die avond uit wat ik in de winkel zie liggen. Als ze daar iets nieuws hebben, wil daar meteen mee aan de slag. Ik vraag ook graag aan mijn gezin wat zij willen eten zodat zij ook wat meer betrokken zijn. Ik hou er niet van om mijn menu al voor de hele week gepland te hebben. Ik wil wel lekker spontaan nog ergens iets gaan eten als ik onverwachts vrij ben of het een mooie dag is.

Wat is het eerste gerecht dat je leerde maken?
Als eerste heb ik lemon curd leren maken met mijn oma. Vroeger ging ik vaak met haar bakken , dan kwam ik ’s middags langs en dan maakten we van alles samen. Toen mijn moeder doorhad dat ik interesse had in eten en koken, mocht ik thuis ook altijd koken.

Wat is een basic die iedereen zou moeten kunnen?
Ik denk niet dat er een basic is die iedereen moet kunnen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en smaak en dus ook een andere basic die voor hen werkt. Wat voor jou een basic is, hoeft dat voor iemand anders niet te zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat je een paar to -go recepten hebt en dan zit je altijd goed.

Wat is dan jouw ultieme basic?
Met het werk wat ik doe, kan ik niet maar een ultieme basic hebben. Mijn basics moeten wel duidelijk en makkelijk te volgen zijn. Ook moeten ze makkelijk aan te passen zijn. Vaak krijg ik ook berichtjes van mensen die mijn recept hebben aangepast en dat vind ik geweldig! Dat ze een recept van mij hebben aangepast naar hun eigen smaak.

Zijn er bepaalde ingrediënten die je altijd in huis hebt?
Ik zorg wel dat ik altijd wat ingrediënten in huis heb zodat ik makkelijk  een maaltijd in elkaar kan flansen. Bij ons kun je ook heel makkelijk online fruit en groente bestellen. Je hebt het dezelfde dag nog in huis. Ik hou er wel van om verse ingrediënten en kruiden thuis te hebben. Ik heb daarom ook een tuintje met wat kruiden, waar ik voor probeer te zorgen maar dat gaat helaas niet altijd goed.

Wat is je grootste blunder in de keuken?
Er kwamen een keer veel mensen bij mee eten en ik had een beetje haast. Ik wilde maiskolven roosteren op de barbecue. Dus ik leg alle maïskolven op de BBQ en ik ren weer naar binnen om verder te gaan met koken. Opeens zie ik een enorme vlam uit de BBQ komen, alle 18 maïskolven hadden vlam gevat. Ik was namelijk vergeten om de schil nat te maken. De hele buurt kwam kijken wat er aan de hand was en de brandweer kwam langs. Gelukkig was de vlam vrij snel uit, maar mijn vrienden lachen me hier nog steeds om uit.

Heb je nog tips voor de thuiskoks?
Zolang je blijft koken, ben ik heel blij! Als je kookt, hou het dan simpel. Gebruik verse ingrediënten, verse kruiden en hou het makkelijk. Goede gerechten hebben vaak maar een paar ingrediënten nodig.

Wat ik als laatste nog wil zeggen, is dat ik dankbaar ben dat ik dit werk mag doen omdat het mijn hobby is. Als je grootste hobby je werk wordt, voelt het nooit alsof je naar moet werken. Zelf op dagen als dit waar ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk ben, geniet ik er van. Het is zo leuk dat mensen  zo geïnteresseerd zijn in het werk wat ik doe.

1 Reactie

  1. Wat een leuke ervaring om Donna Hay persoonlijk te ontmoeten en zelfs te kunnen interviewen. Ik kijk (keek) altijd met heel veel plezier naar haar programma.
    Groetjes
    Leny de Bruin-Arts (omadebruin)

Geef een reactie