shutterstock_359686436

Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! Waarom worden er eigenlijk pannenkoeken gegeten op 24 maart? In landen als Engeland en Australië bestaat deze dag al jaren maar dan op de dinsdag voor Aswoensdag. Het ontstaan ervan heeft te maken met de christelijke vastenperiode, tijdens deze 40 dagen mag je geen melk, eieren en vetten eten. Ze vonden het jammer om ingrediënten weg te gooien, daarom werd het verwerkt in pannenkoeken.

Er wordt tegenwoordig niet meer zo streng gevast, maar we zijn wel gek op pannenkoeken! Het zal dit jaar de 11e editie zijn en basisschoolleerlingen door heel het land gaan dan pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.

Tips voor perfecte pannenkoeken

  • Voor luchtige pannenkoeken: voeg wat spuitwater toe aan het beslag.
  • Voeg eens vanillesuiker toe in plaats van gewone suiker.
  • Heb geduld: laat het gemaakte beslag eerst een uurtje rusten in de koelkast.
  • Kies een goede pan (een gietijzeren koekenpan), laat de pan eerst goed heet worden; zo heet dat het beslag meteen stolt.
  • Draai de pannenkoek pas om wanneer het beslag aan de bovenkant droog is en de randjes bruin beginnen te worden.
  • Bakken de pannenkoeken te snel aan? Het vuurtje moet dat iets lager en voeg wat olie of gesmolten boter toe aan de kom met beslag.

Waarom de eerste pannenkoek meestal mislukt: de pan is nog niet heet genoeg. Laat een paar druppels water in de pan vallen. Wanneer het water rustig verdampt is de pan nog niet heet genoeg. Dansen de druppels in de pan? Dan kun je beginnen met bakken!

Saffraan pannenkoekrolletjes gevuld met gerookte zalm

shutterstock_402315421

Chocolade pannenkoeken met peer

shutterstock_216367180

Pannenkoek met banaan en honingsaus

shutterstock_359686436

Pannenkoekentaart

shutterstock_3578846123Italiaanse pannenkoeken met spinazie

shutterstock_189669182

Benieuwd naar andere blogs?