Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

3 typische Carnavals gerechten

NonnevottenCarnaval is een volksfeest voor zowel jong als oud. Ook wel ‘Vasteloavend’ genoemd, het feest voorafgaand aan de 40-daagse vastenperiode. Tijdens carnaval mag je het er dus nog even flink van nemen en daar houden de carnavalsvierders zich meestal goed aan. Een goede bodem is daarom essentieel. Maar wat wordt er dan gegeten tijdens carnaval? Alles wat lekker vet is! Begin de dag met een stevig ontbijt, bijvoorbeeld Sjpek mit ei. Neem een vette kippenpoot als lunch met als tussendoortje een zoete nonnevot en ga ’s avonds voor een vet frietje met zoervleisj.

Hoe is carnaval ontstaan?
Het is van oorsprong een katholiek feest. Tijdens de 40-daasgse vastenperiode beperkte men zich tot het minimale noodzakelijke. Dit is de periode voor Pasen en begint op Aswoensdag. Op vette dinsdag voorafgaand aan deze periode werd al het vet wat er nog was opgemaakt, anders zou het toch bederven. Carnaval is afgeleid van het Latijnse woord ‘carne vale’ wat betekend: vaarwel aan het vlees. Omdat in het zuiden van Nederland nog overwegend veel katholieken wonen of een katholieke achtergrond hebben, wordt hier het meeste carnaval gevierd.

Nonnevotte

Nonevotte is een typische carnavalsspecialiteit in de vorm van een lus of strik. In de morgen worden ze gemaakt om mee te nemen naar de optocht, om ze daar dan weer uit te delen. Wanneer ze nog niet helemaal zijn afgekoeld zijn ze het lekkerst. Oorspronkelijk werden de nonnevotte alleen tijdens de carnavalsdagen gebakken, tegenwoordig kun je ze bij de bakker in Limburg het hele jaar door krijgen. Klik hier voor het recept!

 

Tete de veau

Dit is het alleroudste en duurste carnavalsgerecht. Vroeger in het wat rijkere Maastricht konden de mensen het zich permitteren om een kalf te slachten. De hele kalfskop werd gebruikt. Tegenwoordig wordt het met gewoon kalfs- of rundvlees gemaakt. Wat niet veranderd is en ook niet gemist mag worden zijn de eieren, augurken en een flink stuk brood. Klik hier voor het recept!

 

Zoervleisj

Het was vroeger een gerecht voor de armere mensen, het was namelijk gemaakt van het vlees van oude cavaleriepaarden. Omdat dit wat taaier vlees was, werd het zacht gemaakt door het te marineren in azijn. In Limburg is dit gerecht het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere frietkraam, toch wordt het vooral tijdens carnaval gegeten, maar dan gemaakt met rundvlees. Officieel hoor je het met friet te eten, maar met aardappelpuree is ook erg lekker. Daarnaast smaakt het gerecht niet eens zuur. De appelstroop en ontbijtkoek maken het zelfs zoet! Klik hier voor het recept!

 

Wat eet jij met carnaval?

Benieuwd naar andere blogs?

2 Reacties

  1. wilmiewillemse

    26 februari 2017 at 13:22

    Worstenbroodjes natuurlijk ;) :) maar ook (erwten)soep. En met de boerenbruiloft is er volgens traditie “petazzie” (=boerenkoolstamppot) met worst.

Geef een reactie