popcornPoffen is een prachtige kooktechniek. Je hebt misschien wel eens een aardappel gepoft of er iets over gelezen op een menukaart.  Maar er zijn veel meer groenten die gepoft kunnen worden,
zelfs je rijst is geschikt. Dit kan net even die extra bite aan je gerecht geven. Pof jij even!

Groente Poffen
Tijdens het poffen sluit je de groente op in hun eigen schil en door gebruik te maken van aluminiumfolie of een zoutkorst kunnen de aroma’s niet ontsnappen. Dit heeft een pure en geconcentreerde smaak als gevolg. Makkelijke en populaire groente om te poffen zijn: bieten, knolselderij, paprika’s, uien, wortelen en knoflook. Je kan er ook nog wat smaken aan toevoegen, bijvoorbeeld peper, zout of specerijen. Even in de oven en daarna is het klaar om gegeten te worden of gebruik het als een basis om mee verder te werken. Maak er bijvoorbeeld een soep of puree van, maar in een ovenschotel of een salade smaakt het ook erg lekker.

Tip: Kijk na 45 minuten of je gemakkelijk met een vork in de groente kunt prikken. Zo niet: probeer het na een kwartier nog een keer.

Poffen in zoutkorst
Deze techniek is vooral bekend bij het bereiden van vlees of vis, maar ook groente kun je verpakken in een zoutkorst. Met stevige groente gaat dit het beste, zoals meirapen, bieten, pastinaak of knolselderij. Dit zorgt voor een intensere smaak en daarnaast geeft het ook een leuk effect als de zoutkorst aan tafel openbreekt.

Gepofte knoflooksoep

gepofte knoflooksoepGepofte bietensalade

Bietensalade (2)

Graan en rijst poffen

Rijst en granen zijn wat lastiger om zelf te poffen. Door de hitte die wordt gecreëerd zet het zetmeel uit en het water dat verdampt. Belangrijk is dus wel dat de ingrediënten zetmeel bevatten en een heel klein beetje water. Het jasje barst open en het resultaat is een luchtigere versie. Kook de rijst of granen eerst en laat het daarna minimaal 24 uur drogen. Leg het bijvoorbeeld op een bakplaat en strijk het goed uit. Daarna is het geschikt om gepoft te worden. Let er wel heel goed op dat de ingrediënten niet verbranden. Doe de rijst in een wok met een theelepeltje hete olie en blijf de rijst goed wokken. Als het sissen eenmaal is gestopt haal je de rijst uit de pan en is het klaar voor gebruik. Het is erg lekker om er wat caramel, siroop of andere specerijen aan toe te voegen. Je kan het echt voor van alles gebruiken! Het geeft net even die finishing touch aan je gerecht, net even die extra bite en daarnaast fleurt je gerecht er ook van op.

Panna Cotta met gepofte rijst

gepoft

Benieuwd naar andere blogs?