Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Okonomiyaki, dé streetfoodtrend uit Japan

okonomiyaki

Okonomiyaki is een hartig Japans gerecht. Het wordt ook wel Japanse pizza of pannenkoek genoemd. De basis voor okonomiyaki is een beslag van ei, bloem en witte kool. Daarnaast wordt er vaak dashi: Japanse bouillon, Yam: een soort zoete aardappel, lente-ui en rettich: een soort radijs gebruikt. Ook kun je variëren met garnalen, buikspek, bacon, octopus en inktvis als vulling. Voor ieder wat wils dus! Toevallig betekent ‘okonomi’  ook jouw keuze of hoe jij het lekker vindt. Yaki betekent gegrild. Dus: wat je gegrild lekker vindt.

Hoe wordt okonomiyaki gemaakt?
Het beslag wordt gemaakt van de bloem, ei en witte kool. Dan worden er producten aan toegevoegd die je lekker vindt. Dit dikke beslag wordt gebakken als een soort dikke pannenkoek op de bakplaat. Vervolgens wordt de okonomiyaki besprenkeld met Japanse mayonaise, okonomiyaki saus en gegarneerd met bosui en bonito vlokken. Bonito vlokken is schaafsel van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte Bonito tonijn Deze vlokken hebben een mooie umami smaak. Een beetje alsof je Parmezaanse kaas over je pasta heen strooit dus!

Veel variaties
In de Japanse stad Osaka is in de jaren 30 de zoals we die vandaag de dag kennen ontstaan. Het gerecht werd tijdens Tweede Wereldoorlog erg populair in Japan. Dit kwam mede door een tekort aan rijst door de oorlog. Ondanks dat het gerecht ontstaan is in Osaka heeft iedere stad zijn eigen versie op de okonomiyaki. Voor de Hiroshima style bak je bijvoorbeeld een klein dun pannenkoekje waar je alle lagen voor de okonomiyaki op legt. Ook bevat Hiroshima style vaak noedels. De Osaka style wordt zonder pannenkoekje en zelden met noedels bereidt.

Waar te eten?
In Amsterdam en Amstelveen zijn verschillende Japanse restaurants te vinden waar je okonomiyaki kunt eten. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. Je vindt hier het recept!

3 Reacties

 1. Liefde4eten

  21 juli 2018 at 00:04

  Ik kwam een heel mooi recept tegen voor okonomiyaki de osaka stijl. Zeker het proberen waard. http://fijnproever.com/recept-thuis-zelf-japanse-okonomiyaki-streetfood-gerecht-maken/

 2. Heb toevallig op 14 januari het recept op mijn Smulweb pagina gezet,
  Het recept ook uiteraard gemaakt.
  Het is een smakelijke maar voedzame hap.

  Leuk dat jullie nu een blog daarover hebben gemaakt.
  Groet van Ria

Geef een reactie