japan kerst
Hoewel in alle landen dezelfde kerstgedachte centraal staat heeft elk land zijn eigen kersttradities, natuurlijk ook op het gebied van eten en drinken. In december lees je op Smulweb elke week over een ander land en hun kersttradities, in deze editie lees je over Japan en hun gefrituurde kip.

Omdat de meeste mensen in Japan niet christelijk zijn (minder dan 1% is christelijk) wordt kerstmis niet gevierd zoals in christelijke landen. De Japanners vieren het wel dankzij Amerikaanse invloeden, maar op een andere manier.

Werken met kerst
Met kerst is bijna iedereen in Nederland vrij, in Japan is dit echter niet het geval. Omdat kerst geen nationale feestdagen zijn in Japan wordt er gewoon gewerkt op eerste en tweede kerstdag. Kerstavond wordt echter wel gevierd. Door de Japanse media is kerstavond gehypet als een avond waarop romantische wonderen plaatsvinden. Het land wordt daarom wel versierd met miljoenen lichtjes.

KFC
Op kerstavond eten de Japanse families samen en daarbij is gefrituurde kip een traditioneel kerstgerecht. Het is dan ook heel gewoon om je hele familie mee te nemen naar de KFC (Kentucky Fried Chicken) om gefrituurde kip te eten. Deze traditie is ontstaan dankzij de media. Als je op kerstavond in Japan bij de KFC wilt eten moet je zelfs een tafel reserveren!

‘Shortcake’ emoji
Ken je de emoji op je telefoon in de vorm van een taartpuntje met een aardbei erop? Dit is de traditionele Japanse kersttaart. Het is een sponge cake met slagroom en aardbeien.

メリークリスマス!