Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerttradities in… Polen

poolse kerstHoewel in alle christelijke landen dezelfde kerstgedachte centraal staat heeft elk land zijn eigen kersttradities, natuurlijk ook op het gebied van eten en drinken. In december lees je op Smulweb elke week over een ander land en hun kersttradities, in deze editie lees je over Polen en hun twaalf gerechten.

Polen heeft net als Nederland twee kerstdagen maar kerstavond is voor de Poolse bevolking toch wel het belangrijkste. Deze avond heeft in Polen de naam ‘wigilia’. De tafel wordt feestelijk gedekt met een wit tafelkleed en verlicht met kaarsen, sommige mensen leggen nog altijd een handje hooi onder het tafelkleed als symbool voor de armoede van Jezus. Ook staat er altijd een extra bord voor een onverwachte gast, want niemand mag natuurlijk met kerst alleen zijn.

Kersthostie
Het belangrijkste moment van kerstavond in Polen is de gewoonte van het delen van de kersthostie of heilige wafel, het is een eeuwenoude traditie dat een symbool is van de Christelijke eenheid en verzoening.

Twaalf gerechten
Volgens traditie moeten er op kerstavond twaalf gerechten op tafel staan, die iedereen moet proeven. Deze gerechten zijn zeer verschillend omdat eigenlijk elke streek in Polen haar eigen traditionele gerechten heeft. Wel zie je een aantal gerechten vaak terug zoals karper, verschillende gerechten met haring, zuurkool en er staat altijd een maanzaadcake op tafel: een traditionele koek van gistdeeg die voor het bakken gevuld wordt met gemalen maanzaad gemengd met suiker, rozijnen en walnoten. Een recept voor een citroen- en maanzaadcake vind je hier.

Wesołych Świąt!

1 Reactie

  1. Ik heb een Pools schoonzusje en wij vieren al heel veel jaren samen Kerstmis. Inderdaad altijd 12 gerechten, zonder vlees, maar wel vis en natuurlijk niet te vergeten de Poolse pierogi. Heerlijke deegkussentjes gevuld met aaardappeltjes en witte kaas of zuurkool met paddenstoeltjes. Het is smullen op Kerstavond.
    Ook staat er altijd een leeg bord met bestek klaar voor een eventuele bezoeker.
    Leuke blog.

Geef een reactie