kerst tafel 1 Wil je met kerst helemaal uitpakken en daarbij ook je gasten bedienen volgens de etiquette. Maar hoe heurt het eigenlijk en hoe dek je nou een kersttafel volgens de etiquette? Om voor eens en altijd misverstanden uit de weg te ruimen, hieronder een uitleg.

Broodje links of broodje rechts?
Het eeuwige dilemma: je komt aan een gedekte tafel en zowel links als rechts van je plaats zie e een schaaltje met een broodje. Onthoud dan: het broodje aan de linkerkant is van jou.

Wat moet ik met dat servet?
Wat zeker niet kan is je servet in je hemd of kraag vaststeken. Wat wel mag is deze onzichtbaar op je schoot laten liggen. Je gebruikt je servet alleen om zo nu en dan je mond af te vegen. Na het diner – of als je de tafel even moet verlaten – leg je het servet losjes naast het bord en niet op de stoel.

Wijnglas of waterglas?
Glazen plaats je altijd rechts achter het bord. Wijnglazen horen van rechts naar links te staan in de volgorde waarin ze bij de maaltijd worden gedronken. Het waterglas staat uiterst links of achter de wijnglazen.

Hoe leg ik dat bestek?
Het bestek leg je altijd van buiten naar binnen toe, in de volgorde waarin je ze bij de maaltijd nodig zullen hebben. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het tafelzilver voor het dessert mag je lak naast of boven het bord leggen; in dat laatste geval leg je ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes.

Opdienen en afruimen
Borden met gerechten worden aan de rechterkant van de gast opgediend. Het afruimen en inschenken van de wijn gebeurt ook altijd aan de rechterkant.

Hoe het eigenlijk heurt?
Naast bovenstaande regels zijn er ook een aantal gedragscodes waar je je aan kunt houden volgens de etiquette.
Een voorbeeld hiervan is: wacht met eten totdat iedereen bediend is of zichzelf bediend heeft; eventueel tot de gastvrouw het sein daartoe geeft.
Bovenstaande regeltjes zijn nog maar een kleine greep uit de etiquette maar wees gerust: je moet helemaal niks, spreek dit van tevoren af en vergeet vooral niet te genieten van het heerlijke eten.
tafel dekken

Bekijk hier inspirerende kerstrecepten