Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kersttradities in… Frankrijk

kerst france ijstaart

Hoewel in alle christelijke landen dezelfde kerstgedachte centraal staat heeft elk land zijn eigen kersttradities, natuurlijk ook op het gebied van eten en drinken. In december lees je op Smulweb elke week over een ander land en hun kersttradities, in deze editie lees je over Frankrijk en haar dertien toetjes.

Messe de minuit
Op kerstavond gaan de meeste Fransen naar de messe de minuit (kerkdienst om middernacht). Dit doen zij met de hele familie. De Fransen met oudere kinderen hebben na afloop van de dienst het welbekende nachtelijke feestmaal (Réveillon). De Fransen met jonge kinderen kiezen voor een kerstbrunch op eerste kerstdag. In tegenstelling met hoe wij het in Nederland doen zetten ze in Frankrijk met kerst hun schoen.

Feestmaal
Op kerstavond is er vaak een repas (maaltijd). Dit klassieke Franse kerstdiner begint met champagne en cannapés (zachte toastjes) met foie gras of gerookte zalm. Dit wordt gevolgd door oesters, sint-jakobsschelpen of een visterrine. De typische kersthoofdgerechten zijn vaak met wild, kreeft, kalkoen of andere gevulde gevogelte. Als dessert wordt vaak een bûche de Noël gegeten, dit is een ijstaart met chocolade in de vorm van een boomstronk.

Dertien toetjes
In Frankrijk, en dan vooral in de Provence, wordt het kerstdiner vaak afgesloten met les treize desserts. Ja, je leest het goed: dertien toetjes! Het getal dertien staat symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. De eerste vier desserts bestaan uit vijgen, amandelen, walnoten en rozijnen. Dit staat dan weer voor de vier kloosterordes en bedelmonniken. Hierna volgt nog gekonfijt fruit, een keur aan taartjes en snoepjes, zoet brood met oranjebloesemwater, noga en een mandarijn.

Bonnes fêtes!
paris kerst

Bekijk nog meer inspirerende kerstrecepten

1 Reactie

 1. En niet te vergeten als dertiende “gang” en glaasje Vin Cuit. Goede wensen worden met Kerst bij een glas Vin Cuit uitgesproken.

  Hoe vin cuit gemaakt wordt
  Volgens Provençaalse boeren lijkt het maken van vin cuit simpeler dan het is. Eerst moet het fruit geperst worden. Onmiddellijk na het persen moet het sap opgewarmd worden. Het wordt heel langzaam aan de kook gebracht. Bij voorkeur op een vuurtje dat gemaakt is met hout van gesnoeide wijnranken, omdat dit hout langzaam kan smeulen. Dat langzame smeulen is nodig voor de juiste temperatuur voor het lange, langzame proces.

  Bed in de keuken
  Volgens de boeren moet je bij het maken van vin cuit je bed in de keuken zetten, want er moet constant op gelet worden. Gaat het proces te snel, dan is het eindproduct te zuur doordat de karamel zich niet kan ontwikkelen. Als de wijn te lang kookt, dan krijgt de wijn een te hoog suikergehalte wat de fermentatie in de weg staat. Het totale kookproces neemt ongeveer 24 uur in beslag.

  Klaren
  Als het kookproces is afgerond, kan de wijn afkoelen. Langzaam. Het klaren gebeurt tijdens het afkoelen. Daarna moet de wijn licht gefilterd worden en kan de fles in.

  Verkoop
  Vin cuit wordt niet voor december verkocht, want de drank is traditioneel bestemd voor de kersttijd.

  Informatie van: http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/19234-vin-cuit-gekookte-wijn.html

Geef een reactie