Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kersttradities in... Frankrijk

kerst france ijstaart

Hoewel in alle christelijke landen dezelfde kerstgedachte centraal staat heeft elk land zijn eigen kersttradities, natuurlijk ook op het gebied van eten en drinken. In december lees je op Smulweb elke week over een ander land en hun kersttradities, in deze editie lees je over Frankrijk en haar dertien toetjes.

Messe de minuit

Op kerstavond gaan de meeste Fransen naar de messe de minuit (kerkdienst om middernacht). Dit doen zij met de hele familie. De Fransen met oudere kinderen hebben na afloop van de dienst het welbekende nachtelijke feestmaal (Réveillon). De Fransen met jonge kinderen kiezen voor een kerstbrunch op eerste kerstdag. In tegenstelling met hoe wij het in Nederland doen zetten ze in Frankrijk met kerst hun schoen.

Feestmaal

Op kerstavond is er vaak een repas (maaltijd). Dit klassieke Franse kerstdiner begint met champagne en cannapés (zachte toastjes) met foie gras of gerookte zalm. Dit wordt gevolgd door oesters, sint-jakobsschelpen of een visterrine. De typische kersthoofdgerechten zijn vaak met wild, kreeft, kalkoen of andere gevulde gevogelte. Als dessert wordt vaak een bûche de Noël gegeten, dit is een ijstaart met chocolade in de vorm van een boomstronk.

Dertien toetjes

In Frankrijk, en dan vooral in de Provence, wordt het kerstdiner vaak afgesloten met les treize desserts. Ja, je leest het goed: dertien toetjes! Het getal dertien staat symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. De eerste vier desserts bestaan uit vijgen, amandelen, walnoten en rozijnen. Dit staat dan weer voor de vier kloosterordes en bedelmonniken. Hierna volgt nog gekonfijt fruit, een keur aan taartjes en snoepjes, zoet brood met oranjebloesemwater, noga en een mandarijn.

Bonnes fêtes!

paris kerst

Bekijk nog meer inspirerende kerstrecepten

Home Recepten Kookboeken