Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

5 x wat te doen met oud brood

broodWe hebben allemaal weleens oud brood over. In deze blog een aantal tips op een rijtje gezet wat je hier allemaal mee kunt doen. Weggooien is zonde en zeker als je er nog zulke lekkere dingen meer kunt maken.

Croutons
Croutons zijn een knapperige toevoeging aan je soep of salade. Je kunt ze ook kant en klaar in de supermarkt krijgen maar waarom kopen als je toch nog oud brood hebt liggen? Naast dat je ze zelf op smaak kunt brengen zijn ze ook nog eens heel snel te maken. Besmeer hiervoor het brood aan beide kanten met uitgeperste knoflook. Voeg hierna naar smaak zout en peper toe. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak deze in een verwarmde pan met een goede olijfolie. Bak deze tot ze goudbruin en knapperig zijn en laat ze hierna uitlekken op een keukenpapiertje.

Wentelteefjes
De Fransen noemen dit ook wel ‘Pain Perdu’ wat vergeten brood betekent. Klop voor 8 zalige wentelteefjes 3 eieren met 250 ml melk, een theelepel vanillesuiker en een theelepel kaneel los. Roer dit goed door en haal de sneetjes brood door het eimengsel. Verhit hierna boter in de pan en bak de wentelteefjes aan beide kanten lichtbruin.  Serveer ze met kaneelsuiker of maple syrup.

Paneermeel
Wil je graag lekkere sappige gehaktballen maken maar heb je geen paneermeel of beschuit in huis? Maak dan je paneermeel gemakkelijk zelf. Verwarm de oven voor op 100°C en leg de sneetjes brood op een rooster en bak deze voor ongeveer 20 minuten tot ze knapperig zijn. Heb je geen oven, verwarm dan de sneetjes brood in een broodrooster tot knapperige toast. Laat het brood vervolgens afkoelen en maal het fijn in de keukenmachine of doe het in een afsluitbare zak en rol fijn met de deegroller. De paneermeel kun je goed bewaren in een luchtdichte pot op een droge en donkere plek. Wil je wat extra smaak aan je paneermeel? Voeg dan wat gedroogde kruiden toe aan het mengsel.

Stokbrood een tweede leven geven
Velen zullen het wel herkennen, je haalt stokboord voor bij de barbecue of het gourmetten maar je haalt altijd te veel. Hier wat tips wat je met je oude stokbrood kunt doen. Je kunt je stokbrood weer knapperig maken door het brood wat nat te maken en deze op te warmen in de oven hierna is hij weer net zo krokant als daarvoor. Met het stokbrood kun je ook nog heerlijke bruschetta`s of broodpizza`s maken. Kijk voor de verschillende recepten hiervoor op .

Broodpudding
Naast de wentelteefjes kun je nog een lekker dessert maken van oud brood; een sappig broodpudding. Meng een halve liter melk, 4 eieren, 50 gram geweekte rozijnen, een eetlepel vanillesuiker, een theelepel kaneel en 175 gram suiker goed door elkaar. Scheur hierna 300 gram oud brood in grove stukken en mix dit goed door het mengsel tot alles vochtig is. Doe het mengsel in een goed beboterde vorm en zet het nu 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat deze hierna afkoelen en serveer met wat poedersuiker. Eet smakelijk!

1 Reactie

  1. Rebbeldebbeltje

    13 december 2016 at 00:47

    Broodpudding, wat een super idee!!

Geef een reactie